Annonce

Regeringens klimaplan kritiseres og mink-stop vækker undren

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at regeringens klimaplan møder bred kritik uden for Christiansborg, at SSI ikke måtte vurdere mulige løsninger for mink-produktion, samt at Danmark nu intensiverer dialogen om modtagecenter med Rwanda. Og så er to af Venstres profiler uenige om, hvad en omstridt københavnsk skulptur egentlig ligner. Den ene mener, at den ligner en dildo.

Tak fordi du læser med.

Regeringens klimaplan møder bred kritik uden for Christiansborg

Med regeringens nye Køreplan for et grønt Danmark, sættes den grønne omstillingen ”et gear op”, kunne klimaminister Dan Jørgensen i går fortælle på et pressemøde.

Men stod det til en række aktører uden for Christiansborg, skal speederen presses endnu mere i bund.

Det skriver Altinget.

Netmediet har bedt erhvervslivet, tænketanke og en miljøorganisation om en reaktion på køreplanen, og selvom regeringen får ros for endelig at fremlægge en plan for klimaindsatsen, møder den kritik for at fedtspille på konkrete virkemidler, der giver hurtige CO2-reduktioner.

Energisektoren efterlyser grøn strøm, og Dansk Erhverv venter utålmodigt på en grøn skattereform.

Læs hele historien her.

 

SSI fik bunden opgave: Måtte ikke vurdere mulige løsninger for mink-produktion

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har brugt en risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI) som begrundelse for, at han sammen med et politisk flertal tirsdag valgte at forlænge forbuddet mod minkavl med et år. Men ministeren bliver nu mødt af hård kritik for den vurdering.

Det skriver DR.

SSI kom i juni frem til, at "hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse." Den vurdering holder fortsat, lød det fra SSI tirsdag.

Men en ekspert, en minkavler og politiske modstandere peger på et stort problem.

SSI har nemlig fået en meget bunden og snæver opgave.

SSI hører under Sundhedsministeriet. Det er derfor dette ministerium og ikke Fødevareministeriet, der formelt har bedt om at få lavet en risikovurdering. Og Sundhedsministeriet har skåret det klart ud, at SSI ikke måtte komme med løsningsforslag til, hvordan det kunne være muligt at holde mink på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.

"Der er alene brug for en vurdering af risiko for den humane sundhed, ikke forslag til mulige løsninger", står der i den bestilling, som SSI har fået.

Institutleder på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, Birgit Nørrung, undrer sig over den måde, som risikovurderingen er lavet på.

“Det er en meget overordnet og generel risikovurdering, fordi man ikke er blevet spurgt specifikt ind til, hvad man skal risikovurdere, og hvilke scenarier man kigger ind i. Så den er meget generel, og så er der det mærkelige i forespørgslen, at man har konkretiseret, at man ikke har ønsket nogen løsninger.”

Hun peger på, at den blandt andet kunne have forholdt sig til, hvor mange mink der reelt ville være, hvis erhvervet startede op igen. Man kunne også have set på udenlandske erfaringer eller mulighed for at vaccinere mink. Intet af det er sket.

Læs hele historien her.

 

Danmark intensiverer dialog om modtagecenter med Rwanda

Trods 55 afrikanske landes klare afvisning af Danmarks ambition om at bygge et modtagecenter for asylansøgere uden for Europas grænser, lever håbet om at placere et af regeringens største prestigeprojekter i netop et afrikansk land stadig.

I hvert fald er regeringens embedsmænd i øjeblikket på besøg i Rwanda, der længe har været et af de varmeste bud på et muligt samarbejdsland.

Det skriver Altinget.

Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræfter således besøget over for netmediet, der har spurgt, om ministeriet har været på rejser i forbindelse med at indfri ambitionen om et modtagecenter inden for de seneste måneder.

”Udlændinge- og Integrationsministeriet kan oplyse, at der er en embedsmandsdelegation i Rwanda nu,” skriver ministeriet.

Besøget kommer, få dage efter at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) mødtes med den rwandiske udenrigsminister Vincent Biruta under FN's årlige generalforsamling i New York.

Idéen om et modtagecenter er en yderst central ambition for Socialdemokratiet – og et omstridt politisk ønske i både Danmark og udlandet.

Læs hele historien her.

 

Partitop fedtet ind i skandale

Skandalen om mobning og krænkelser på Enhedslistens landskontor trækker nu tråde til partitoppen på Christiansborg.

Det skriver Ekstra Bladet.

Avisen kan således afsløre indholdet af et fire sider langt fortroligt advarselsbrev, som allerede i oktober 2020 landede på bordet hos Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund.

Gruppeformanden sad på daværende tidspunkt i partiets forretningsudvalg, som brevet var stilet til.

Dermed kunne han læse sort på hvidt, at ansatte på Landskontoret luftede store bekymringer om arbejdsmiljøet under deres daværende leder. Landskontoret er den organisatoriske instans i Enhedslisten og har kontor i det indre København.

Men på trods af, at advarselslamperne blinkede - og at arbejdsmiljø har politisk topprioritet i Enhedslisten - så lød meldingen fra Hvelplund og co., at Landskontoret selv måtte ordne sagerne. Og at det ikke skulle have konsekvenser for den udskældte leder.

Dette fremgår af en særdeles kritisk rapport fra Arbejdstilsynet, som gik ind i sagen i foråret 2021:  

“Forretningsudvalget besluttede, at lederen skulle blive, og at Landskontoret skulle arbejde på at løse konflikterne,” skriver Arbejdstilsynet i rapporten, som TV 2 tidligere har afsløret.

Peder Hvelplund anerkender at have kendt til problemerne på Landskontoret men afviser dog at stille op til interview eller svare på, hvad han orienterede resten af den politiske ledelse om, da han modtog advarslerne.

Læs hele historien her.

 

Socialdemokratiets miljøordfører sygemeldt

Socialdemokratiets miljø- og verdensmålsordfører, Mette Gjerskov (S), er sygemeldt.

Det skriver Altinget.

”Jeg har modtaget en sygemelding fra Mette Gjerskov,” oplyser gruppeformand Leif Lahn Jensen (S) til netmediet.

“Nu skal Mette have ro på og tid til at blive rask. Der vil naturligvis blive taget hånd om de opgaver, som Mette plejer at løfte. Jeg ønsker for Mette, at hun hurtigst muligt bliver rask igen.” 

Mette Gjerskov har været valgt til Folketinget siden 2005 og haft flere tillidsposter i partiet, eksempelvis klima- og energiordfører, miljøordfører og udviklingsordfører.

Da Helle Thorning-Schmidt (S) blev statsminister i 2011 udpegede hun Mette Gjerskov til fødevareminister. En post hun bestred frem til 2013.

Det vides ikke, hvor længe eller hvorfor Gjerskov er sygemeldt.

Læs hele historien her.

 

V-profil: Dette er ikke en dildo

Københavns Kommunes beslutning om at opstille kunstneren Sophia Kalkaus 10 meter høje bronzeskulptur på Christmas Møllers Plads fortsætter med at sætte sindene i kog.

“Bystyret, der hellere vil rejse en dildo end acceptere, at nogen for private midler vil vise taknemlighed for Reagans indsats for vores fred, frihed og sikkerhed,” skriver tidligere justitsminister Søren Pind (V) på Twitter.

Hvilket er en henvisning til, at Søren Pind, der også er formand for interesseorganisationen Det Danske Ronald Reagan-selskab, flere gange advokeret for en statue af den afdøde amerikanske præsident i Københavns gademiljø.

Tilbage i 2018 forsøgte den daværende justitsminister endda at slå en handel af med den daværende overborgmester Frank Jensen (S) ved at stemme for et forslag om overvågning i bytte for at få opført et mindesmærke for Reagan i København.

Ganske vist er skulpturen blevet kritiseret for at ligne noget fra “en skummel butik i begyndelsen af Istedgade.” Men en ting ligner den nu ikke, lyder det fra Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen.

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mink skal forbydes i Danmark. Det er dyremishandling. Og de kan få godtgjort deres tab. Det burde være stoppet for år tilbage.

Helle. Ja enig når de er så vilde med mink hvorfor skal kødet så gå til kosmetik, hvorfor ikke bede Brdr.Price på
TV2 tilberede en ret af mink kød. Deltager Thomas Danielsen Sophie Løhde Per Larsen Rasmus Jarlov Kristian Thulesen
Dahl. Danmark har talt over 75 siger nej.

Helle, og halal slagtning, er det ikke også dyremishandling?

Alle dyr til slagtning på danske slagterier, skal i henhold til Dansk lov bedøves, inden de bliver slagtet/aflivet. Det gælder også for de dyr som skal slagtes som Halal til Muslimer eller Kosher/ Schæchtning til Jøder.

De blå partiers argument for at bevare minkavl er eksport/økonomi og arbejdspladser. Det første er uden betydning. Det andet er tvivlsomt. Det grove arbejde udføres af østarbejdere, der farer fra den ene minkfarm til den anden. En sikker måde at sprede smitte på og som blev forsøgt skjult af minkfarmerne i første omgang.
I øvrigt opfattede erhvervet jo selv indgrebet som en de facto lukning. Så hvorfor forlænge forbuddet? Giv dem erstatning og lad os komme videre. Kig også på andre lande, hvor erhvervet er nedlagt uden rundhåndede erstatninger.

Ta tyren ved hornene og afskaf minkhvervet. Pengene til erstatningen er jo bevilget, og minktilhængerne er kerne-borgerlige, så det vil være meget begrænset, hvad det vil koste af stemmer. Landbrugets dyrevelfærd kan ligge på et meget lille sted. Pengene betyder ALT for landmændene og de borgerlige.

Hvorfor forbyder man ikke bare dyreplageriet i minkindustrien med det samme, i stedet for at give Venstre og landbrugsindustrien anledning til klynk, klynk, klynk via "de blå medier" med TV2 i spidsen?

Der er hårdt bruge for arbejdskraften hos det øvrige erhvervsvirksomheder. I Danmark vil være fornuftig at overføre medarbejdere fra fødevareindustrien til erhverv,der ikke få støtte/bistand. Fordi det er usundt for både mennesker, kommuner og virksomheder at være på støtten i lang tid.

Annonce