Annonce

Regeringens sjatpuljer hjælper ikke SOSU'erne

Sjat-puljerne har en god intention med 1 milliard til for eksempel ældres værdighed, men det ender ofte med at skabe bureaukratisk bøvl
Lige nu forhandler Regeringen deres sidste finanslov inden valget. En finanslov der skal give en masse interviews foran glasdørene om, hvor mange millioner og milliarder der øremærkes til de ældre, til de udsatte børn eller til vores daginstitutioner. Vi kender alle scenen.

Jeg kan  allerede se alle interviewsene for mig, foran Finansministeriets berømte glasdøre

Jeg kan næsten allerede se alle interviewsene for mig, foran Finansministeriets berømte glasdøre, hvor smilene er store og armene kastes lidt ekstra ud.

Alt i mens sidder vi ude i kommunerne med store sparekataloger, usikre udmeldinger om vores økonomiske grundlag, og gætter lidt på hvilke puljer Regeringen nu finder på at lave. Det betyder nemlig noget for de borgere der har brug for at vi passer på dem.

Bureaukratiske sjatpuljer
Udover at vi ikke kan andet end gætte, på hvad Regeringen vil, mens vi sidder og forhandler vores egne budgetter. Så kan vi være sten sikker på, at der kommer et par forskellige puljer fra Christiansborg. Puljer som har til hensigt at tilfører penge enkelte områder i kommunerne, men som ender med at blive bureaukratiske ”sjat-puljer”.

Sjatpuljerne gør ikke nødvendigvis social- og sundhedsassistentens arbejdsmiljø bedre

Sjat-puljerne har en god intention, ”1 mia. til ældres værdighed” eller ”1 mia. til udsatte børn”. Det er nogle områder hvor der er nogle store opgaver som skal løftes, nogle kommuner gør det rigtig godt, andre gør det knap så godt. Sjatpuljerne gør ikke nødvendigvis social- og sundhedsassistentens arbejdsmiljø bedre, og den sikrer ikke nødvendigvis socialrådgiveren en bedre snak med et udsat barn.

Til gengæld så skal både social- og sundhedsassistenten og socialrådgiveren i hvert fald huske at dokumentere hvad de bruger deres dyrbare minutter på. Det er jo vigtigt at der er afrapporteringer, effektmålinger og mulighed for at udlede tendenser. Og det skal vi politikere jo have rigtig meget af. Ikke mindst, så skal forskellige styrelser have hånd i hanke med, hvad pengene bliver brugt på. Så kan politikerne i Regeringen nemlig prale med alle de fine sjatpuljers effekt.

Ønske: Friere tøjler til kommunerne
Det er sådan set lidt dumt nogle gange. Rigtig mange af de penge der bliver sendt ud i kommunerne, med gode intentioner, giver utrolig meget bureaukrati og man ved aldrig hvor lang tid man har pengene, derfor er det også usikkert at arbejde med. Jeg forstår udmærket godt at man ikke vil ansætte personale på penge man ikke ved hvor længe man har.

Jeg forstår udmærket godt at man ikke vil ansætte personale på penge man ikke ved hvor længe man har

I stedet for at se interviewsene om flotte puljer, filmet foran Finansministeriets glasdøre. Så ville jeg ønske at man gav kommunerne friere tøjler, mindre bureaukrati og flere frie penge vi kan arbejde med i stedet for sjat puljer.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Byrådsmedlem (S) i Nyborg Kommune


Flere artikler om emnet