Men allerede inden fremlæggelse af den nye plan møder regeringen kritik fra tre fagforeninger, som mener, at man burde vente på evalueringerne af de allerede igangsatte udflytninger.
”Jeg synes grundlæggende, man skulle have ventet på Rigsrevisionens evaluering, så man faktisk fik belyst, hvad konsekvenserne af det her er, og hvad man skal gøre, for at få den bedste proces,” siger Camilla Gregersen, formand i Dansk Magisterforening, til Netavisen Pio. En kritik hun deler med DJØF offentlig og HK Stat, hvis medlemmer i høj grad vil blive påvirket af udflytningerne.
Mærkeligt hastværk
V-regeringen præsenterede i oktober 2015 den første plan for udflytning af knap 3.900 statslige arbejdspladser. Men den første runde, som ikke er afsluttet endnu, er langtfra forløbet gnidningsfrit. Flere steder har man haft svært ved at fastholde medarbejdere, og det har betydet faglige tab. Derfor er Rigsrevisionen er nu blevet bedt om at undersøge hele forløbet, samt hvilke ekstraudgifter udflytningen har medført. Rigsrevisionens rapport er først klar til sommer.
”Jeg synes det er lidt mærkeligt at have dette hastværk med at køre det igennem nu, man skal huske på, at det ikke engang er alle fra første bølge, der faktisk er flyttet endnu – der mangler at blive flyttet 1400 personer, det kunne man måske have gjort først,” siger Camilla Gregersen, som forklarer, at udflytninger kan have alvorlige menneskelige konsekvenser:
”Det er jo en voldsom situation at stå i, at pludselig bliver ens arbejdsplads flyttet. For mange er det jo ikke kun ens arbejdsplads, det er også et arbejde, man brænder for, er dybt engageret i og pludselig får man at vide, at det flytter vi bare. Det kan få én til at føle, at det måske ikke var så vigtigt, det man sad og arbejdede med.”
Løhde: Regeringen er ikke på bar bund
Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, er hovedarkitekt bag udflytningerne. Hun kalder fagforeningernes kritik for 'velkendt,’ men forsikrer, at regeringen ikke er på bar bund inden den nye udflytningsrunde starter;
”Vi har præsenteret den første runde af udflytning af statslige arbejdspladser med en historisk stor plan, som vi kommer med en erfaringsopsamling bag. Erfaringsopsamlingen har vi også brugt til at forberede den næste runde af flytning af statslige arbejdspladser, som også bliver ambitiøs,” siger ministeren til DR. Regeringens egen erfaringsopsamling bliver præsenteret sammen med den nye plan.
Der skal tænkes i sammenhæng og synergi
Camilla Gregersen forklarer, at hun håber, at man fremover vil tage godt hånd om dem, der ikke kan flytte med, når offentlige arbejdspladser flytter landsdel og at man dernæst får startet nogle gode arbejdspladser op med stærke faglige miljøer:
”Det er helt afgørende for, at du kan rekruttere gode og dygtige mennesker, der kan videreføre stafetten og sørge for at levere en ordentlig service til borgerne. Jeg håber meget, at der bliver tænkt i sammenhæng og synergi på de nye arbejdspladser, så de kommer godt fra start.”
DM, Ingeniørforeningen og Djøf har tidligere bestilt en evaluering af de hidtidige udflytninger. Undersøgelsen bekræfter billedet af, at den første runde af flytninger har givet en række udfordringer – både faglige og personlige. Hele rapporten udarbejdet af Rambøll kan læses her.