Annonce

Regeringsordfører begejstret for SF-forslag: Fantastisk!

SF foreslår en stor akutpakke til økonomisk pressede erhvervsskoler. Socialdemokratisk ordfører er svært begejstret.
Foto: Rune Mathisen, Flickr
En akutpakke på 200 millioner kroner, et varigt beløb på 500 millioner kroner og en kvalitetsfond på to milliarder kroner, foreslår SF i et nyt udspil til erhvervsuddannelserne.

Udspillet kommer på baggrund af nye tal, der viser at 800 medarbejdere på erhvervsskolerne er blevet afskediget sidste år, som følge af faldende elevtal.

"Vi er meget bekymrede for det her område, og føler at regeringen nøler. Det er nu, at skolerne mærker problemet, og de kan ikke vente," siger uddannelsesordfører for SF Astrid Carøe til A4 Uddannelse.

Akutpakken er en del af et nyt udspil, hvor oppositionspartiet vil investere yderligere i erhvervsuddannelserne med et varigt beløb på 500 millioner kroner årligt fra 2024 til at styrke kvaliteten og mindske frafaldet.

Fantastisk at SF byder ind

Forslaget bliver meget pænt modtaget af det ene af regeringspartierne, Socialdemokratiet.

"Jeg synes, at det er fantastisk, at SF nu byder ind med forslag til, hvordan vi håndterer den her ekstremt vigtige udfordring som erhvervsskolerne er," siger erhvervsskoleordfører Thomas Skriver Jensen til Netavisen Pio.

Thomas Skriver Jensen påpeger, at regeringen i sit regeringsgrundlag har et ønske om, at flere unge vælger erhvervsskolerne frem for det almene gymnasium.

“Det, der bliver interessant er jo, som der også står i regeringsgrundlaget, at se på, hvordan vi sikrer et uddannelsessystem, hvor de fleste pengene går til dem, der har færrest med hjemmefra. Og hvis SF vil være med til at se på det, så er det bare godt.”

Thomas Skriver Jensen medgiver, at det er problematisk, at skolerne har været nødsaget til at fyre medarbejdere på grund af faldende tilskud grundet elevmangel. Men det kræver en mere grundlæggende ændring af skolernes økonomi end det SF foreslår, påpeger han:

"Det, der skal ske, er, at vi får skabt et mere holdbart system, hvor skolerne ikke bliver nødt til at fyre 800 medarbejdere, fordi elevtallet et år falder.”

“Det løser en check, som SF foreslår jo ikke, men der ligger nogle barrierer, som gør, at det ikke er helt nemt, men det er helt afgørende, at vi politikere sammen får kigget på det her område,” siger han.

Behov for handling nu

Men ifølge SF, så har skolerne behov for pengene her og nu, og partiet mener ikke, at man kan vente til finansloven for næste år er på plads.

Den ekstra halve milliard, som SF vil styrke erhvervsskolerne med, skal blandt andet bruges til at opdatere skolernes maskinpark, som både skoler, lærere og elever har kritiseret for at være nedslidte.

Men pengene skal også gå til at sikre flere undervisningstimer, opkvalificering af lærerne og digitalisering.

Udover de 500 millioner kroner vil SF oprette en kvalitetsfond på to milliarder kroner, som også skal genoprette kvaliteten af maskiner og bygninger og sikre, at de er tidssvarende.

Det nye guldæg

SF vil finansiere løftet af erhvervsuddannelserne gennem besparelser på erhvervsstøtten.

Det var i øvrigt de samme erhvervsstøtteordninger som en samlet opposition ville bruge på at sløjfe afskaffelsen af store bededag.

Og da oppositionen forleden fremsatte et beslutningsforslag om at ekstra barsel til tvillingefamilier, var det også finansieret af et forslag om at "sanere erhvervsstøtten".


 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet