Regeringspartnere i oprør: Løkkes velfærdsløfte er respektløst

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) splitter regeringssammenholdet med sit velfærdsløfte på 69 milliarder.
Venstre præsenterede onsdag et stort velfærdsløfte, om at de offentlige udgifter må stige med 0,65 procent frem til 2025. Et løfte, som hvis lægger beløbene år for år sammen, løber op i alt 69 milliarder kroner.

Hos Venstres to nuværende regeringspartnere, de konservative og Liberal Alliance, er der ikke den store begejstring at spore for Venstres forslag. Ja, begejstringen er faktisk ret begrænset.

Hos de konservative mener man, at der i stedet skulle være satset på skattelettelser:

”Statsministeren ønsker, at den offentlige sektor skal vokse. Men vi har i forvejen en af verdens største offentlige sektorer så lad os lige bevare roen. Mit løfte er at passe godt på borgernes penge og sikre, at de kan få nogle af dem tilbage i form af skattelettelser,” siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til DR.

LA: Løkke har brug for 90 mandater

Formanden for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, mener, at der med Løkkes melding er sat gang i et kapløb om at bruge flest penge på den offentlige sektor:

”På valgkampens dag to er der sat gang i et kapløb om at bruge flest penge på den offentlige sektor. Det er en forkert vej at gå. Det er skatteborgerne, som har betalt de her penge. Nu konkurrerer nogle politikere om hurtigst muligt at bruge dem frem for at overveje, om skatteborgerne skal have nogle af pengene tilbage,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til Ritzau.

Det er en forkert vej at gå.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, fulgte op med at kalde Løkkes udmelding for ”respektløs”. Han mener, at der fortsat er et “effektiviseringspotentiale” i den offentlige sektor:

“Venstre-regeringen sagde, at det offentlige forbrug skulle stige med 0,5 procent, så kom vi i regeringen og så blev det 0,3,” siger Joachim B. Olsen torsdag i Radio 24syv Morgen og tilføjer: “Løkke skal jo - ligesom alle andre - bruge 90 mandater bag sig.”

Forskel på 35.000 offentligt ansatte

Hvis den offentlige sektor ikke skal vokse og skatteborgerne samtidig skal have nogle af deres penge tilbage, som Liberal Alliance foreslår, så kræver det, at der bliver skåret i antallet af offentligt ansatte.

På baggrund af Finansministeriets tal viser beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), at der en uenighed på hele 37.500 offentligt ansatte mellem de to regeringspartiers planer.

Venstres løfte betyder, at antallet af offentligt ansatte skal øges med 2.000 personer frem mod 2025. Modsat vil regeringspartiet Liberal Alliances skære 35.500 offentligt ansatte. Dermed er der en uenighed internt i regeringen på hele 37.500 offentligt ansattes fremtid, lyder det fra AE-rådet.

”Det er godt, at Lars Løkke Rasmussen som partileder nu endelig kan se behovet for, at den offentlige sektor ikke skal slankes yderligere de kommende år. Som statsminister har Lars Løkke Rasmussen og regeringen dog en plan om en mere skrabet udgave af den offentlige sektor,” skriver direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, i en mail til Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook