Regeringsudspil løser ikke personalemangel i ældreplejen

Der mangler tiltag til at sikre, at flere søger ind på social- og sundhedsuddannelsen. FOA, DF og S er kritiske overfor erhvervsuddannelsesudspil
Regeringen har netop præsenteret deres udspil, som skal få flere til at søge ind på erhvervsuddannelserne.

Regeringen forsøger med udspillet også at komme rekrutteringsudfordringerne på social- og sundhedsområdet i møde. Men mange af initiativerne er direkte til skade for uddannelserne, mener sektorformand hos fagforbundet FOA, Torben K. Hollmann.

"Regeringen kunne vise ambitioner og indføre praktikpladsgaranti og sikre, at der blev oprettet flere praktikpladser på sygehusene - med udspillet her går desværre i den modsatte retning," udtaler han i en pressemeddelelse.

Der mangler konkrete bud på rekrutteringsudfordringen

"Der mangler konkrete bud på rekrutteringsudfordringen, der kun bliver større i fremtiden, og de bud, regeringen nævner, gør mere skade end gavn," understreger Torben K. Hollmann.

FOA-sektorformanden peger blandt andet på, at den forsøgsordning, regeringen lægger op til, hvor en større del af praktikken på social- og sundhedsuddannelserne skal foregå i kommunerne og mindre i regionerne.

"Praktikken på sygehusene giver eleverne kompetencer, som de ikke kan få i kommunerne. Regeringens forslag stemmer slet ikke overens med, at plejeopgaverne i fremtiden med det nære sundhedsvæsen bliver mere komplekse," siger Torben K. Hollmann.

Regeringen foreslår med sit udspil ’Det gode håndværk skal tilbage i de unges hænder’ to konkrete tiltag, der skal få flere til at søge mod social- og sundhedsuddannelserne:

1) Lønrefusion til praktikvirksomheder i overgangen mellem grund- og hovedforløbet.

2) Forsøgsramme på social- og sundhedsuddannelserne.

Dansk Folkeparti og S enig med FOA
Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er enig med FOA i kritikken.

”Det er positivt, at regeringen er begyndt at prioritere erhvervsuddannelserne. Men når det er sagt, så er jeg helt enig med FOA i, at udspillet ikke løser rekrutteringsproblemerne på sosu-området overhovedet. Her er det helt centralt, at regionerne ikke opretter de praktikpladser, der skal til. Om få år står vi og mangler omkring 40.000 sosu’er. Så problemet er voldsomt og påtrængende,” siger Dansk Folkepartis ældreordfører, Jeppe Jakobsen, til Netavisen Pio.

Om få år står vi og mangler omkring 40.000 sosu’er. Så problemet er voldsomt og påtrængende

”Efter vores opfattelse handler det ikke mindst om, at gøre vejen fra social- og sundhedshjælper til social- og sundhedsassistent-niveauet nemmere og mere overkommeligt,” siger Jeppe Jakobsen.

"Sosu-skolerne skal også fremover spare. Det betyder fyrede lærere og at kvaliteten falder i undervisningen. Nu står vi så med et udspil, hvor skolerne pålægges en masse ekstra opgaver, men uden at der følger penge med, ja, man fjerner faktisk penge fra området. Det skaffer ikke lige frem flere ind på sosu-uddannelserne," siger socialdemokratiets ældrerodfører, Astrid Krag, til Netavisen Pio.

"Jeg er enig med Dansk Folkeparti  og FOA i, at manglen på praktikaftaler er hovedårsagen til at eleverne dropper ud efter grundforløbet og aldrig får startet på den egentlige uddannelse. Dét problem må vi tage meget alvorligt. Desværre indeholder regeringens udspil intet om manglen på praktikaftaler," siger Astrid Krag.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF har længe presset på over for at regeringen for at få skabt overblik over manglen på social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter.

FOA: Giv praktikplads-garanti
FOA foreslår tre konkrete tiltag, som vil gøre det mere attraktivt at søge ind på social- og sundhedsuddannelserne:

  • Praktikpladsgaranti: Kommunerne og regionerne skal give en garanti for, at alle kvalificerede ansøgere får en praktikplads. FOA foreslår, at der indgås en aftale, hvor der uddannes mindst 10.000 årligt.
  • Plads til at være under oplæring: Alt for mange på social- og sundhedsuddannelserne opsiges af arbejdsgiver i prøvetiden. Der skal være plads til at være under oplæring og ikke møde krav om 100 procent arbejdskraft fra første elevdag.
  • Karriereveje: Kommende elever skal kunne se klare karrieremuligheder inden for social- og sundhedsfaget. Det kan vi gøre ved at udvikle anerkendte karriereveje for social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter inden for eksempelvis psykiatrien, demensområdet og rehabilitering.

 

Opdateret kl. 13.10 med kommentar fra Astrid Krag (S).

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce