Regningen for Radikale Venstres plan lander hos de fattigste

Radikale vil skaffe penge til 2030-plan ved at afskaffe den grønne check. Forslaget vil ramme den fattigste halvdel hårdest, viser ny analyse fra tænketank
Som en del af de radikales nye økonomiske 2030-plan, vil partiet afskaffe den grønne check. Tal fra Finansministeriet viser, at man herved kan spare 2,5 milliarder i 2025.

Men regningen for besparelsen vil især lande hos den fattigste halvdel af befolkningen. Det viser en ny analyse fra AE-rådet.

Fjerner man den grønne check, vil de 50 procent af befolkningen, som har de laveste indkomster, miste 1,6 milliarder kroner. Hvilket er mere end den rigeste halvdel tilsammen.

Det er langt mere end den rigeste halvdel skal finde tilsammen, og forslaget fra de radikale vil altså øge uligheden

Ifølge Radikale Venstres stedfortrædende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, vil man fjerne checken, fordi den ikke længere tjener noget formål, fordi nogle af de afgifter, den skulle opveje for enten er afskaffet eller sat ned:

“Vi vil hellere bruge pengene på at bekæmpe fattigdom. Det er jo de allermest udsatte, vi har i samfundet. Det er derfor, vi vil bruge den grønne check til at finansiere at afskaffe fattigdomsydelserne,” siger hun til Information.
 

Øger uligheden

I kroner og ører vil de fattigste 10 procent af befolkningen miste 650 kroner, hvis man afskaffer checken. Ligesom det er den tiendedel med de allerlaveste indkomster, der står til at miste den største procentdel af deres disponible indkomst.

Når afskaffelsen af den grønne check vil ramme socialt skævt, skyldes det at den er indført for netop at beskytte mennesker med lave indkomster

Forslaget fra de radikale vil derfor medføre en stigende ulighed, mener direktør i AE-rådet Lars Andersen:

“Det er langt mere end den rigeste halvdel skal finde tilsammen, og forslaget fra de radikale vil altså øge uligheden,” siger han til Information.

Når afskaffelsen af den grønne check vil ramme socialt skævt, skyldes det at den er indført for netop at beskytte mennesker med lave indkomster mod nye klimaafgifter. Tilskuddet er indkomstafhængigt og blev indført i 2010 for at kompensere pensionister og folk med lave indkomster for en række grønne afgifter, som blev indført med skattereformen fra 2009.

Samtidig med at de radikale har fremlagt deres 2030-plan - der rummer forslaget om at afskaffe den grønne check og sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft markant - har lederen Morten Østergaard (RV) også truet med at blokere for Mette Frederiksens vej til statsministerposten. Partiet kræver, at Socialdemokratiet lægger en anden økonomisk kurs med fokus på at øge arbejdsudbuddet.  

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce