Rekordmange forlader Forsvaret: “Stands blødningen”

Forsvaret oplever personaleflugt, og særligt de menige soldater er der mangel på. Det handler om løn og ansættelsesforhold, mener fagforeningsformand.
Foto: Forsvarsgalleriet.dk
Danske soldater
Ifølge tal fra Forsvarsministeriets personalestyrelse forlod cirka 2.000 ansatte sidste år Forsvaret.

Det er en ny rekord siden 2010, hvor man begyndte at indsamle data på området.

Det skriver DR.

Mangel på menige

Ifølge DRs oplysninger mangler Søværnet op til en fjerdedel af personalet i krigsskibene.

Hårdest ramt dog de menige soldater i Hæren. Her mangler man over en fjerdedel, mens der mangler over en femtedel for alle faggrupper i Hæren.

“Vi har råbt op i lang tid om at folk smutter. Det skyldes løn og ansættelsesforhold. Lønnen er ikke tilfredsstillende,” siger Tom Block, formand for soldaternes fagforening, HKKF, til Netavisen Pio.

Ifølge Tom Block er løsningen at tilbyde de menige soldater uddannelsespapirer på, hvad de kan.

At være ufaglært sælger ikke billetter i dagens samfund

“Det er den vej, vi skal gå. At være ufaglært sælger ikke billetter i dagens samfund,” siger Tom Block.


Kan ikke vente

I øjeblikket kører et pilotprojekt blandt hærens kamptropper, hvor soldaterne bliver tilbudt en erhvervsuddannelse. Den ordning vil Tom Block have bredt ud til alle regimenterne af hæren - hellere i dag end i morgen.

Vi synes det går ufatteligt langsomt

“Vi synes det går ufatteligt langsomt. Man bliver ved at tale om 2024 og 2025. Jeg har selv været soldat i 25 år, og noget af det første, vi lærte, når vi havde førstehjælp var: Stands blødningen. Og det er jo ikke først i 2024 og 2025, at vi bløder personelt. Det er jo nu,” siger Tom Block.

Forsvarsforlig færdigt til sommer

Med det kommende forsvarsforlig får forsvaret tilført flere midler. Forliget forventes færdigt til sommer og skal gælde i perioden 2024-2029.

Regeringens plan er at nå i mål i 2030 med Nato-målsætningen om at bruge 2 procent af Danmarks BNP på Forsvaret.

I år er forventningen, at Danmark vil bruge 1,5 procent af BNP på Forsvaret.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Værnepligt for kvinder og rekrutteringsgrundlaget er fordoblet. Og kvinderne kræver med rette ligestilling. Så lad os give dem det.

Hvad med værnepligt for alle de muslimer, der absolut skal naturaliseres og som angiveligt har afgivet erklæring om troskab- og loyalitet over for Danmark? Jeg tænker, at hvis man absolut skal naturalisere fremmede fra hele verden, så kan vi da i det mindste forlange, at de aftjener værnepligt som en betingelse for naturalisation, men uha, nej - det krav tør vi ikke engang stille.

Hvis du er muslim med dansk indfødsret, så skal du, som alle andre unge mennesker, deltage i "forsvarets dag" hvor man så kan blive indkaldt, eller trække frinummer. Dette gælder også muslimske kvinder, dog kan man ikke få lov til at udføre sin værnepligt hvis man bærer hijap!

Annonce