Rekordmange konkurser i november: Halvdelen var byggeri

331 virksomheder med ansatte måtte dreje nøglen om i november. En perfekt konkurs-storm lyder det fra erhvervsorganisation.
Foto: Colourbox
OPDATERET: Krisen kradser og den økonomiske afmatning kan mærkes i de danske husholdninger. Det er blandt andet med til at skubbe virksomheder ud i konkurs.

I november 2022 gik 331 virksomheder med ansatte konkurs i Danmark, ifølge ny analyse fra SMVdanmark.

”Virksomhederne er voldsomt ramt på omsætningen, fordi høj inflation, skyhøje energiregninger og ikke mindst frygt for den økonomiske fremtid, har sendt forbrugernes købelyst helt i kulkælderen,” lyder det fra Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark i en pressemeddelelse.

Dét der gør virksomhedernes situation ekstra slem er, at mange i forvejen er økonomisk tyndslidte

Men der er også et efterslæb fra corona-tiden, som nu sætter ind, fortæller han:

“Dét der gør virksomhedernes situation ekstra slem er, at mange i forvejen er økonomisk tyndslidte, fordi de dels selv er ramt af høje energiregninger, dels har et efterslæb fra corona, hvor de også mistede deres indtjening. Dertil kommer gæld fra coronalån, som er en møllesten om halsen på mange,” 

De mange forskellige faktorer skaber, ifølge Lasse Lundqvist, den perfekte konkurs-storm.

Byggeriet er de første ofre

181 ud af de 331 konkurser er inden for bygge og anlæg. Det svarer til næsten 55 procent.

Det bedste politikerne kan gøre lige nu er at udsætte betalingsfristen for den statslige coronagæld

Det er ikke så overraskende, mener SMVdanmark, at de brancher er hårdest ramt.

”Byggeriet er typisk de første, der rammes, når konkursbølgen begynder at rulle. Det har tidligere kriser vist os, og vi kommer desværre til at se endnu flere konkurser i de kommende måneder. Vi har ikke nået toppen endnu,” siger Lasse Lundqvist.

For at dæmme op for konkurserne foreslår SMVdanmark at udsætte betalingsfristerne for den coronagæld, som mange virksomheder optog under pandemien.

”Det bedste politikerne kan gøre lige nu er at udsætte betalingsfristen for den statslige coronagæld. Den tynger mange ellers velkørende virksomheder, og det er bedre, at de får en længere frist, end at de går konkurs, og statskassen helt mister de penge,” siger Lasse Lundqvist.

Tabte jobs

331 er det højeste antal konkurser i en enkelt måned i de 13 år konkursstatistikken er blevet lavet.

De mange konkurser har ifølge analysen betydet 1.487 tabte jobs.

”Konkurserne vælter ind. Vi har aldrig i statistikkens historie set så mange konkurser blandt virksomheder, der har ansatte. Det betyder, at krisen rammer reelle virksomheder med omsætning og ansatte. Det er ikke bare tomme skuffeselskaber eller virksomheder, der burde have givet op for længst, der går konkurs. Det kan virkeligt mærkes, det her,” lyder det fra Lasse Lindqvist.

SMVdanmark organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Opdateret: Det fremgik ikke af en tidligere version, at de 331 konkurser er for virksomheder med ansatte. Det er nu præciseret.

Emil Vendelbo Johansen er journalist og redaktionssekretær på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce