Respekt for skolepraktikken

Eleverne der er i skolepraktik bør sidestilles med deres kammerater, der er så heldige at have fået en læreplads. Også økonomisk.
Danmark kan i fremtiden komme til at mangle (dygtige) håndværkere og derfor er der behov for at gøre det attraktivt for flere, at tage sig en erhvervsuddannelse. Derfor kan man undre sig over, at man fra politisk hold ikke respektere skolepraktikken mere og gør den til et reelt alternativ til alle de elever, der ikke kan finde en læreplads.

Når man er i skolepraktik, skal du gå på skolen og lave tilsvarende arbejdsopgaver som vores kammerater, der går ude ved en mester i lære. Forskellen er bare at du enten laver opgaverne til foreningslivet eller noget, der aldrig bliver brugt. Mens du går til 44,- timen hvis du er over 18 og kammeraterne får den løn overenskomsten nu har fastsat

Det er ikke elevernes skyld der ikke bliver oprettet nok lærepladser. Skal vi leve med at fremtidens arbejdsstyrke skal leve på en sulteløn og med ideen om vi er mindre værd? Jeg siger pænt nej tak! Jeg ønsker en overenskomst for skolepraktikken!

Med den nye erhvervsskolereform er vi kommet tættere på en reel uddannelsesgaranti i Danmark. Man har åbnet op for flere skolepraktikpladser landet over. Hvilket delvist kan være fint nok for alle dem, der ikke kan finde en læreplads. Så nu er spørgsmålet om regeringen tager erhvervsskoleeleverne seriøst nok, til at give os en skolepraktik, der er et ordentligt alternativ til en læreplads.

Skal vi virkelig forvente at en skolepraktikelev, er ligeså motiveret som en lærling, når vi sender et signal om at han er mindre værd end hans ligemænd i lære? Og er det er ok, for en virksomhed, at bruge ham i op til tre måneder, uden han skal have det samme i løn som hans kammerater, der er der med en læreplads?

Det er helt absurd, at virksomheder har muligheden for at få dig ud i tre måneder uden at betale for det!

Skolepraktikeleverne arbejder 37 timer om ugen, det samme som deres kammerater der har en læreplads ude i en virksomhed. Men skolepraktikanterne får kun 44 kroner i timen. Hvis man er smed og går to ud af sine fire år i skolepraktik, så giver det et underskud på 70.000 kroner, alene i pension!

Ens faglige stolthed gør dig til en god håndværker, din faglige stolthed gør at du gerne vil levere et resultat, du er stolt af!

Kan vi som samfund forvente samme faglige stolthed af dem der har været i skolepraktik, hvis eleverne i skolepraktik får at vide de er mindre værd? At dem der møder hver dag, laver nogle opgaver inden for deres fag, for derefter at smide det ud når de er færdige. Dag efter dag. Hvordan kan vi forvente at de beholder deres faglige stolthed?

Så jeg beder politikerne på Christiansborg, om at respektere skolepraktikken. Og give os den skolepraktik, der giver os de håndværkere vi får brug for i fremtiden, hvis vi fortsat vil have en industri i verdensklasse i Danmark. Giv os den skolepraktik Danmarks fremtid har fortjent!

Peter Christensen (f. 1992) er industriteknikerelev og hovedbestyrelsesmedlem i Erhvervsskolernes ElevOrganisation.


Kommentarer fra Facebook