Annonce

Med retsforbeholdet kan Danmark ikke fortsætte i Europol

Hvis ikke Danmark afskaffer retsforbeholdet, risikerer vi at ryge ud af Europol. En tilvalgsordning er den bedste løsning. Europaparlementariker Christel Schaldemose er begejstret, og danskerne er klar til forandring, viser undersøgelse fra Tænketanken Europa.
”Derfor er regeringen parat til at forpligte sig til en folkeafstemning efter næste valg. En folkeafstemning om at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Så kan vi selv vælge, hvilke dele af EU-samarbejdet på retsområdet, Danmark skal være med i. Og hvilke vi ikke skal være med i.”

Sådan sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin tale til Folketingets åbning. Konkret betyder det, at regeringen nu sætter gang i et større analysearbejde, som skal skabe grundlaget for at ændre forbeholdet til en tilvalgsordning. Derfra skal der forhandles en politisk aftale på plads, som skal gøre det klart for danskerne, hvad de egentlig stemmer om, og dermed hvad de kan vælge til og fra.

Spørger man Tænketanken Europa er den model nærmest den mest ideelle, hvis danskerne skal stemme ja til at afskaffe retsforbeholdet:

”Vi lavede en undersøgelse i august, som viste, at danskerne er tilhængere af en tilvalgsordning. Vi vil for eksempel gerne være med i det fælles politisamarbejde, hvor man samarbejder om at bekæmpe forskellige former for organiseret kriminalitet. Danskernes eneste bekymring er det her med udlændinge,” siger Bjarke Møller, direktør i Tænketanken Europa.

Et signal om, at vi vil være med
Faktisk viste undersøgelsen, at hele 81 procent af befolkningen er for, at Danmark fortsat skal være med i Europol. Men hvis Danmark holder fast i retsforbeholdet, så ryger vi ud af Europol i løbet af 2015. En tilvalgsordning vil betyde, at Folketinget kan vælge fra sag til sag, om Danmark skal deltage i samarbejdet eller stå uden for. Altså, er det en mulighed for at sige ja tak til Europol og nej tak til en fælles udlændingepolitik.

Europaparlamentariker Christel Schaldemose(S) er begejstret for udsigten til en folkeafstemning:

”Det er mit største ønske i forhold til at blive i Europol, at vi erstatter retsforbeholdet med en tilvalgsordning. Det er den bedste måde at sikre Danmarks interesser, og samtidig sender vi et signal om, at vi gerne vil være mere med i EU-samarbejdet, men vi vil beholde retten til, at Folketinget kan bestemme omfanget af samarbejdet.”

Dansk Folkeparti skal ikke bekymre sig
Ifølge Tænketanken Europas undersøgelse så kan alle partier i Folketinget mønstre flertal for en tilvalgsordning blandt deres vælgere. Lige bortset fra Dansk Folkeparti. Og partileder Kristian Thulesen Dahl har da også allerede været i medierne og tale imod en afskaffelse.

”Jeg forstår ikke deres bekymring,” siger Christel Schaldemose og fortsætter:

”For mig at se, er det meget værre, hvis ikke vi afskaffer retsforbeholdet, fordi vi så ender med at ryge ud af Europol og dermed står langt dårligere i bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet. Og med en tilvalgsordning kan vi jo stadig have vores egen udlændingepolitik, så Dansk Folkeparti har ikke noget at bekymre sig for.”

Og ifølge Bjarke Møller er danskerne generelt heller ikke særlig bekymrede over at få en tilvalgsordning i stedet for et retsforbehold:

”Danskerne er klar, og hvis politikerne ville, kunne de lave en afstemning i morgen og få et ja, hvis de, som sagt, undtager udlændingepolitikken,” siger han til Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet