Retssikkerhed gælder også for dem vi ikke kan lide

Det er virkelighedsfjernt vrøvl at tro problemerne med terrorisme og organiseret kriminalitet forsvinder, fordi man forbyder rockere og islamistiske foreninger som Hitz ut-Tahrir, mener Leif Donbæk, der er folketingskandidat for SF.
Hells Angels stopper ikke med at sælge hash i Nørrebroparken, hvor jeg bor, fordi vi forbyder deres rygmærker.

Grundloven er dum, fordi uden den ville rockerne og islamister forsvinde. Det er vel nogenlunde hvad man kan udlede af stud.jur. Mads Havskov Hansen indlæg på nærværende netavis.

Problemet er at det er noget virkelighedsfjernt vrøvl.

Men lad os tage Havskovs indlæg bid for bid. Først referer han til den såkaldte ”Vanløse/Bandidossag” og indleder med at bruge den som eksempel på Grundlovens fortrædelighed. Sagen handler ganske kort om, at Bandidos har etableret et mødested af en art i Vanløse. Det har jeg tidligere diskuteret med Havskovs partifæller her. Det ville have klædt Havskov at have læst Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse i sagen , fordi så ville have opdaget at Grundloven intet har at gøre med den sag. Den handler tværtimod om at klubhuset simpelthen ikke var dokumenteret til gene.

Dernæst forsætter Havskov med at forklare, at såfremt at vi - som i Tyskland - havde en mindre lempelig forfatning, så ville vi kunne forbyde Hizb-But-Tahrir, Bandidos, Hells Angels, Grimhøjmoskeen, og Kaldet til Islam. Det ville vi ifølge Havskov kunne gøre, hvis vi bare var underlagt Den Europæiske Menneskerettighedskonventation.

Det er ganske vist ikke rigtigt, og jeg vil opfordre Havskov til at sætte sig ind i hvilket beviskrav der har været for at Tyskland kunne gøre det, samt minde om at Højesteret i Danmark stort set altid bøjer sig for massive politiske flertal - ligegyldigt hvor sært det de forslår er. Se eksempelvis Kommunistlovene og Maastricht-domme. Det er uhyre tvivlsomt om vi med de forhold, de førnævnte foreninger i Danmark er dømt for, ville kunne forbyde dem ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Men helt ærligt, alt dette juristeri jo er sagen uvedkommende, fordi som et hvert tænkende væsen ved, så er det jo ikke fordi at Tyskland ikke længere har problemer med islamister eller rockerkriminalitet, efter at flere delstater har forbudt begge. Tværtimod.

Forbud er en uhyre farlig og værre endnu, ineffektiv vej. Hells Angels stopper ikke med at sælge hash i Nørrebroparken, hvor jeg bor, fordi vi forbyder deres rygmærker, men vi kan mindske deres indflydelse og størrelse, hvis vi bekæmper dem og stopper deres rekruttering. Det kræver en blanding af hård politiindsats, exitprogrammer og tidlig social indsats, og det tager tid.

Det er findes ingen quick fix’es og problemerne stopper ikke, bare fordi Havskov med venner forbyder dem.

Leif Donbæk (f. 1984) er stud.jur. folketingskandidat for SF i Københavns Storkreds.


placeholder

Annonce

Netavisen Pios nyhedsbrev

Få tilsendt vores nyhedsbrev!