Annonce

Rige kommuners eksport af udsatte borgere til udkantsdanmark fortsætter

Samråd: Regeringen inviterer til drøftelser om rige kommunens eksport af socialt udsatte borgere til kommuner som Lolland
Greve Kommune har hjulpet en syg borger, som var under udredning for at få førtidspension, med penge til flyttehjælp og indskud, så borgeren har kunne flytte fra Greve og etablere sig i et udkantsområde i Lolland Kommune.

Det er i hvert fald, hvad Lolland Kommune hævder, at der er sket i sagen, der har fået Lolland Kommune til at klage til Ankestyrelsen over Greve Kommune.

Greve Kommune afviser beskyldningerne, og Ankestyrelsen har afvist at behandle klagen, fordi man ikke ønsker at afgøre en strid mellem to kommuner.

I udvalget har vi lidt ventet på, at der kom en sag, som skar tingene ud i pap – og her er den så

”Igennem flere år har vi diskuteret, hvordan vi dæmmer op for den sociale eksport, som sker mellem København og omegnskommunerne og ud til resten af kommunerne i Danmark. I udvalget har vi lidt ventet på, at der kom en sag, som skar tingene ud i pap – og her er den så,” siger Lennart Damsbo-Andersen (S) under et samråd med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) onsdag.

Den sociale skævvridning, hvor rigere kommuner sender socialt udsatte borgere til eksempelvis Lolland, er ikke en ny problemstilling.

Flere gange har Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), gjort opmærksom på trafikken. I december råbte borgmesteren op i Netavisen Pio om den sociale eksport, der fører til stigende børnefattigdom i kommunen.

Det er, efter min opfattelse, svigt af værste skuffe

Troels Lund: Flyttehjælp er ikke ulovligt

Det er ikke første gang, at spørgsmålet om social eksportering er oppe på Christiansborg - heller ikke på et samråd.

“Det er først og fremmest vigtigt at slå fast, at der ikke må herske nogen tvivl om, at det efter min opfattelse er helt og aldeles uacceptabelt, hvis der er kommuner, der ene af alene for at spare penge, forsøger at få bestemte grupper til at flytte til andre kommuner. Det er, efter min opfattelse, svigt af værste skuffe, hvis kommuner ikke tager ansvar for deres egne borgere,” lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) under samrådet.  

Kan ikke udelukke social eksport

Beskæftigelsesministeren understreger dog, at det er fuldt ud lovligt for en kommune at hjælpe en udsat borger med penge til at flytte - heller ikke hvis det er til en anden kommune, hvor boligerne er billigere:

“Der er på ingen måde noget ulovligt i, at en kommune hjælper trængte borgere videre til en anden kommune, hvis det vurderes at være den bedste løsning for borgeren. Det er nu engang sådan, at priserne på boliger svinger meget fra område til område, og derfor kan det være en fordel for nogle borgere at flytte,” siger Troels Lund Poulsen.

Ministeren kan dog ikke udelukke, at reglerne om flyttehjælp kan blive brugt til “social eksport”.  

163 har fået flyttehjælp til fattigere kommuner

I 163 tilfælde er der ydet flyttehjælp til en borger fra en af de større byer, så personen kunne flyttet til kommuner som Lolland, Langeland, Guldborgsund og Slagelse.

I samme periode, mellem 2016 til juni 2018, er det 107 gange sket, at kommuner, som har givet tilskud til flyttehjælp den modsatte vej. Altså hvor borgeren er flyttet til København, Aarhus, Aalborg eller Odense Kommune. Det oplyser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Det her meget mere udbredt, end man lige skulle tro. Og det er faktisk de færreste sager, som kommer frem

I Socialdemokratiet oplever man problemet som udbredt:

“Man må sige, at når vi har været rundt i alle hjørner af Danmark - både små øer og landsbyer - så er det her meget mere udbredt, end man lige skulle tro. Og det er faktisk de færreste sager, som kommer frem,” siger landdistrikts- og ø-ordfører Magnus Heunicke (S).

Opstramning og møde på vej

Per 1. juli 2018 kommer der en justering af reglerne, som skal gøre det svære at bruge reglerne om flyttetilskud til at eksportere socialt udsatte borgere til andre kommunerne.

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille er det derfor svært at tale om en sag, der ligger før ændringerne er trådt i kraft.

Jeg er også dybt bekymret for den idérigdom, som er blandt vise menneske

Lennart Damsbo-Andersen er glad for aftalen, men bekymret over den idérigdom, de rige kommuner ligger for dagen:

“Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at den aftale, som er lavet - den er vi jo selv gået ind i - at den kommer til at lukke nogle af de huller i forhold til den aktivitet, som foregår . Men jeg er også dybt bekymret for den idérigdom, som er blandt vise mennesker og kommuner.”

Hverken beskæftigelsesministeren eller indenrigsministeren vil afvise, at der kan gøres mere for at bryde det mønster, hvor rige kommuner hjælper udsatte borgere til at rykke teltpælene op og flytte til en af de mindre bemidlede kommuner.

Derfor indbyder regeringen til et møde om spørgsmålet til marts.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet