Rigmænd udnytter hobby-godser som skattefidus

To af Danmarks rigeste bor på hobby-godser, som de trækker fra i skat - Enhedslisten vil have skatteministeren på banen
Ifølge skatteadvokat Michael Bjørn Hansen, er det lige lovlig smart, når blandt andre stenrige Kjeld Kirk Kristiansen har flyttet sit underskudsgivende gods Schelenborg ind som et selskab i Kirkbi-koncernen, der ejer Lego.

Michael Bjørn Hansen siger til Ekstra Bladet+, at Kjeld Kirk Kristiansen ikke bør kunne trække godsets underskud fra, fordi godset drives som hobby og ikke erhvervsmæssig virksomhed.

Ud fra en skattefaglig betragtning vil det være korrekt at foretage en undersøgelse af, om der er tale om en lystejendom

”Ud fra en skattefaglig betragtning vil det være korrekt at foretage en undersøgelse af, om der er tale om en lystejendom,” siger skatteadvokaten.

Fidusen får Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, til at bede skatteminister Morten Bødskov (S) om at gå ind i sagen:

”Jeg vil spørge, om ministeren kan redegøre for afgrænsningen mellem hobbyvirksomhed og erhvervsmæssig virksomhed i denne her sammenhæng, for det her virker mærkeligt,” siger Rune Lund til Ekstra Bladet.

Hobby-gods

71-årige Kjeld Kirk Kristiansen bor selv på godset, som ligger ved Martofte på det nordøstlige Fyn.

Michael Bjørn Hansen mener, at der er masser af prestige i rigmandskredse i at bo på et gods. Derfor mener han ikke at rigmandsgodserne er en egentlig bedrift, men snarere en lystejendom.

Han mener, at myndighederne bør gå ind i sagen og undersøge det skattemæssige nærmere:

”Hvis det var en lille mand, der drev et mindre landbrug med tilsvarende driftsresultater i en længere årrække, havde Skat for længst statueret lystejendom,” siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge Ekstra Bladet har Schelenborg Gods de seneste 15 år har haft underskud i millionklassen i 11 af de seneste15 år.

Holch Povlsen bor også på gods

Ifølge Ekstra Bladet har den 46-årige Bestseller-ejer, Anders Holch Povlsen, også indsat sit underskudsgivende gods, Constantinsborg ved Viby ved Aarhus, i sin virksomhedskoncern.

Constantinsborg har givet underskud hvert eneste år de seneste 15 år, skriver Ekstra Bladet.

Michael Bjørn Hansen vurderer på den baggrund, at der også her er tale om lystejendom

Michael Bjørn Hansen vurderer på den baggrund, at der også her er tale om lystejendom. Anders Holch Povlsen bør derfor ikke kunne gøre brug reglerne om sambeskatning, understreger skatteadvokat Michael Bjørn Hansen.

Michael Bjørn Hansen understeger over for Netavisen Pio, at der for begge godsers vedkommende typisk er tale om "årlige millionunderskud."

Opdateret 17.15 med kommentar fra Michael Bjørn Hansen.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce