Annonce

Rigspolitichef genindtræder i jobbet og socialdemokrater er uenige om afkriminalisering af narko

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Så er det blevet fredag og dermed tid til ugens sidste udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt.

Tak fordi du læser med.

 

Rigspolitichef tilbage på jobbet

Thorkild Fogde genindtræder som rigspolitichef. Han har været fritaget for tjeneste, mens der foregik en tjenstlige undersøgelse som opfølgning på Minkkommissionens beretning.

Forhørsledelsen konkluderer, at Thorkild Fogde ikke har begået nogen tjenesteforseelse.

”Forhørsledelsen med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen er nået frem til, at Thorkild Fogde ikke har begået nogen tjenesteforseelse. Jeg har naturligvis lagt forhørsledelsens konklusion til grund. Rigspolitichef Thorkild Fogde vil på den baggrund genindtræde i tjenesten," udtaler justitsminister Peter Hummelgaard (S).

"Thorkild Fogde har ydet en enorm indsats for Danmark, ikke mindst gennem corona-krisen. Jeg glæder mig til samarbejdet med ham."

Det tjenstlige forhør er blevet gennemført af en forhørsledelse bestående af fhv. højesteretspræsident Thomas Rørdam (formand), landsdommer Annette Dellgren og landsdommer Jens Hartig Danielsen.

 

Sidste coronatestcentre lukker seneste 31. marts

Vi bliver lidt ved coronaen, som efterhånden er ved at være et helt overstået kapitel i Danmark. Og derfor har de nationale sundhedsmyndigheder besluttet, at alle regioner skal afrunde den offentlige PCR-testindsats senest 31. marts.

Det skriver Region Syddanmark, der har ansvaret for testcentrene, i en pressemeddelelse.

Det sker, fordi behovet for at blive testet er faldet støt de seneste måneder, og fordi sæsonen for influenzavacciner og covid-19-boostervacciner synger på sidste vers.

Fra 31. marts vil man kun kunne få foretaget en corona-test hos egen læge eller på sygehuset, hvis lægen vurderer, at der er behov for det.

Hvis der ikke er et sundhedsfagligt behov, vil borgere, der ønsker at blive testet, skulle benytte (og betale) en selvtest.

 

FH-boss: Storkonflikt vil være regeringens skyld

Bliver hele landet lammet og lagt ned af en storkonflikt på det private område, er ansvaret ene og alene regeringens, fordi den har valgt at afskaffe store bededag.

Det mener i hvert fald formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard.

"Det er ikke fagbevægelsens ansvar. Det er helt klart. Det her er regeringens ansvar. Og vi har sagt fra dag ét, at det fremlægges på det værst tænkelige tidspunkt, hvor man sidder og skal forhandle private overenskomster. Men vores forhandlere sidder for at skabe et resultat, som der kan sendes til afstemning blandt medlemmerne med ønsket om at få et ja. Men det er risky business regeringen er ude i, og ansvaret er alene deres," siger Lizette Risgaard til A4 Medier.

I interviewet siger Lizette Risgaard også, at det ikke længere er et mål for fagbevægelsen, at der kommer en folkeafstemning om store bededag, men at regeringen trækker forslaget og indkalder arbejdsmarkedet parter til en trepartsforhandling, hvor man så kan finde en anden løsning på arbejdsudbud og finansiering.

Læs hele interviewet her.

 

Socialdemokrater uenige om afkriminalisering af narko

Socialdemokratiet i Københavns Kommune vil gerne afkriminalisere hårde stoffer – men det vil partifællerne på Christiansborg ikke.

Det skriver BT.

Torsdag sidste uge stemte en enig borgerrepræsentation i København ellers ja til, at hovedstaden bør være forsøgsby for en afkriminalisering af hårde stoffer som kokain og heroin.

"Ideen om, at man skulle hjælpe folk ved at afkriminalisere stoffer, er sådan noget woke-tænkning. Det er ikke vitaminpiller og bolsjer, vi snakker om her, men sundhedsskadelige stoffer, siger partiets misbrugsordfører Maria Djurhus til avisen.

Den afvisning forstår partiets politiske ordfører på Københavns Rådhus, Laura Rosenvinge, ikke meget af:

"Jeg forstår ikke helt, hvorfor det skulle være woke – tværtimod synes jeg, det er det eneste rigtige at gøre, og det peger alle, der har noget med stofbrugere på," siger hun og henviser til flere landes erfaringer med at afkriminalisere stoffer.

Læs hele historien her.

 

V-veteran bliver chef for Hjemmeværnet

Venstres mangeårige folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen, er udpeget som ny kommiteret for Hjemmeværnet.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Torsten Schack Pedersen overtager posten fra sin partifælle Søren Gade, som i forbindelse med hans tiltrædelse som formand for Folketinget gav afkald på en række hverv tilbage i december, herunder posten som kommiteret for Hjemmeværnet.

"Torsten Schack Pedersen har solidt kendskab til både Hjemmeværnets og Forsvarets opgaver og udfordringer gennem bland andet flere års arbejde som medlem af Folketingets Forsvarsudvalg. Han har gennem sit politiske virke været dybt engageret i at rekruttere og motivere til frivilligt arbejde," udtaler fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) om udnævnelsen af partifællen til posten.

Torsten Schack Pedersen tiltræder 1. marts.

placeholder

 

Regeringens start ikke den værste i historien

Politiske kommentatorer synes enige om, at SVM-regeringen er kommet usædvanligt ringe ind i det nye år.

Men faktisk kom Poul Schlüters KVR-regering endnu værre fra start i 1988, men han kunne alligevel fortsætte som statsminister efter næste valg.

Det skriver politisk kommentator John Wagner i en sammenligning af alle regeringers start siden 1953 på Altinget.

Læs hele historien her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"... Torsten Schack Pedersen, er udpeget som ny kommiteret for Hjemmeværnet."
Et rigtig godt gnaveben til ca. 400.000 kr. årligt?
.
Kan PIO finde ud af hvor mange timer det forventes at TSP skal bruge på det?

Helt fint med mig hvis altså honoraret herfor modregnes i vederlaget som medlem af folketinget.

"...
Den kommitterede udgør, sammen med chefen for Hjemmeværnet, hjemmeværnsledelsen, som over for forsvarsministeren er ansvarlig for Hjemmeværnets samlede virke. Og har til opgave at arbejde for et godt forhold mellem befolkningen og Hjemmeværnet.

Den kommitterede for Hjemmeværnet leder derudover arbejdet med at rekruttere frivillige til Hjemmeværnet, ligesom den kommitterede er ansvarlig for Hjemmeværnets informationsvirksomhed".
https://www.hjv.dk/oe/HJK/nyheder/Sider/Ny-kommitteret-til-hjv.aspx