Annonce

Ris og ros til nyt regeringsudspil

Læger, fagforening, borgmestre og landdistrikter tager pænt imod nyt regeringsudspil. Flere efterlyser mere konkrete planer.
Regeringen præsenterer onsdag anden del af dens ambition om at gøre op med centraliseringen.

Udspillet peger bl.a. på 13 lokationer hvor regeringen planlægger at oprette nye nærhospitaler, samt planer om at oprette 18 nye ungdomsuddannelser i mellemstore byer.

Udspillet bliver pænt modtaget af en række organisationer på området.

En helt basal ting at kunne komme til læge

En af dem, er fagforeningen FOA, som er positive, men dog hæfter sig ved, at der fortsat er rekrutteringsproblemer, som regeringen ikke

”Det er en helt basal ting, at vi skal kunne komme til læge eller behandling tæt på, hvor vi bor. Det skal løses, og det giver udspillet i hvert fald et bud på,” siger FOA-formand Mona Striib.

”Der er helt grundlæggende også et behov for, at personalet på tværs af sundhedsområdet får lov til at koncentrere sig om kerneopgaven. Derfor skal vilkårene for arbejdet forbedres kraftigt,” siger hun.

Også sektorformand i FOA, Torben Hollmann, ser positivt på udspillet.

”Vi ser i dag en stor ulighed i adgangen til sundhedsvæsenet, hvor de, der i mange tilfælde har det største behov, har for langt til sundhedsvæsenet. Der er for mange, der tabes i overgangen fra sygehusene til hjemmet," siger han, men han efterlyser en konkretisering af hvad nærhospitalerne skal kunne:

"Som det står nu, er der afsat penge til mursten og læger, men hvis vi skal løse problemet med blandt andet de mange kronisk syge, som ikke får den nødvendige behandling, skal vi ikke bare se på, hvilke opgaver, der skal flyttes ud fra de eksisterende sygehuse og ud i nærområderne. Vi skal se på, hvilke ydelser, borgerne har brug for – og som der måske ikke er nogen, der faktisk tager sig af i dag,” siger Torben Hollmann.

Han savner også løsninger på manglen på blandt andet social- og sundhedsassistenter og -hjælpere.

”Der skal jo være noget personale i de her nærhospitaler – vi mangler stadig at se, hvad regeringen vil gøre for at uddanne flere på social- og sundhedsskolerne," siger Torben Hollmann.

Til stor gavn for patienterne

Regeringen lægger i sit udspil også op til, at læge-studerende fremover skal bruge en lidt større del af deres uddannelse ude i almen prakis. Det skal sikre læger til de 115.000 danskere der i dag mangler en.

Det er positivt, at regeringen vælger at bruge nogle af de løsninger, som Lægeforeningen har spillet ud med, lyder reaktionen fra Lægeforeningen:

”Danmark mangler praktiserende læger. Det er et must, at borgerne i hele landet har mulighed for at kunne gå til deres egen læge. Derfor har vi fra lægeside foreslået en række reelle løsninger, som regeringen nu vil bruge. Det er meget positivt, og det kvitterer vi for. Det er til stor gavn for patienterne,” siger Lægeforeningens formand Camilla Noelle Rathcke.

Landdistriksråd: Det er meget positivt

Udspillet får også pæne ord med på vejen fra Landdistrikternes Fællesråd, der er en paraplyorganisation for blandt andet en række kommuner i det såkaldte udkantsdanmark, landbyer, erhvervsorganisationer, virksomheder og andre med tilknytning til landområderne.

Overordnet set er det et godt udspil, som vil forbedre levemulighederne i landdistrikterne over en bred kam, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

"Helt grundlæggende ser vi i dag en regering, der tager endnu et skridt i retning af at skabe et mere decentralt og balanceret Danmark. Flere af udspillets elementer vil på hver sit område gøre en forskel, samlet kommer de til at udgøre en reel forbedring af levevilkårene i landdistrikterne. Det er meget positivt," siger han.

Der er dog stadig flere ubesvarede spørgsmål i forhold til den konkrete udmøntning af eksempelvis nærhospitalernes funktioner, siger han og efterlyser bl.a. flere ambitioner i forhold til hvad nærhospitalerne skal kunne.

Tilfredse jyske borgmestre

En række jyske borgmester på tværs af partiskel glæder sig over, at byer i deres kommuner kan få nærhospitaler i fremtiden. Det skriver Ritzau.

Det drejer sig om borgmestrene i Tønder, Norddjurs, Ringkøbing-Skjern og Morsør.

"Det er jeg rigtig, rigtig glad for. Det er et stort ønske for os at bevare et nært sygehus i vores kommune, siger Henrik Frandsen, der er borgmester i Tønder Kommune for Tønderlisten til Ritzau.

Socialdemokraten Jan Petersen fra Norddjurs Kommune vurderer dog, at der kan komme udfordringer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Lignende anke har Hans Ejner Bertelsen, der er borgmester i Morsø Kommune for Venstre. Han kalder dagens melding "dejlig", men minder om, at der også skal følge penge med.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce