Annonce

Rivegilde i regeringen: LA-strategi udstilles af VK

Lækkede papirer fra skatteforhandlingerne viser, hvordan LA’s strategi grundlagde sammenbruddet, lyder kritikken.
"Selv en blind” kan se, at Liberal Alliances ultimative krav og for tidlige fejring af ’historisk store skattelettelser’ i skatteforhandlingerne fik konsekvenser, lyder kritikken fra regeringspartnerne Venstre og De Konservative, ovenpå de kuldsejlede skatteforhandlinger. Det skriver Jyllands-Posten.

Men Venstre og Konservative er bare bange for Dansk Folkeparti, der er alt for ømskindede,  lyder svaret fra Liberal Alliance, hvor partilederen Anders Samuelsen ellers forleden havde taget 100 procent ansvar for resultatet.

Ifølge notater fra forhandlingerne, som er blevet lækket til Jyllands-Posten, så er der i hvert fald en sammenhæng mellem, hvornår Liberal Alliance fejrede skattelettelserne og den efterfølgende reduktion i det beløb, som regeringen og Dansk Folkeparti kunne blive enige om.

Ifølge papirerne er skattelettelserne barberet ned fra 15 milliarder kroner i regeringens oprindelige udkast til blot 3,5 milliarder, som der nu skal findes til jobfradrag og samspilsproblemer i pensionssystemet.

Samstemmende VK-ordførere: LA havde skylden
Og det er især Liberal Alliances skyld, lyder det fra Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen:

”Selv en blind kunne i slutningen af sidste år se, at der var nogle meningsudvekslinger med en udmelding, der fik en respons og en konsekvens. Det var ret tydeligt,” siger han til avisen.

Han bakkes op af de konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, som også placerer ansvaret for sammenbruddet på Liberal Alliance.

”Det har konsekvenser, når man går ud med meget markante meldinger, før forhandlingerne er afsluttet. Og det har der været eksempler på i det her forløb. Og det håber jeg alle har lært af. Også Liberal Alliance,” siger hun.

LA skubber ansvaret videre til DF
Kritikken bliver ikke fuldstændig afvist af Liberal Alliance, der dog ikke vil tage det fulde ansvar for sammenbruddet. Det er nemlig både DF, der er alt for ømskindede over hvilke ord man bruger, og V og K, der er bange for at gøre DF sure, lyder det fra finansordfører Joachim B. Olsen (LA).

”Der er nok en sandhed i det, at Anders Samuelsen har sagt "historisk store skattelettelser" kan godt have kostet noget, og det er selvfølgelig utrolig ærgerligt. Men det viser også, hvor absurd dansk politik kan være, når et stort parti som Dansk Folkeparti kan blive fortørnet over nogle ord,” siger han til avisen og undgår behændigt at forholde sig til, at hans egne udmeldinger på Twitter også er en del af det, der kritiseres.

Også de øvrige regeringspartier modtager kritik.

”Venstre og De Konservative er opdraget med, at uh ha, man må endelig ikke bruge ord, som DF ikke kan lide, for så koster det ved forhandlingsbordet. Det er blevet normaliteten,” lyder det fra Joachim B. Olsen.

Skal diskutere fremtiden i regeringen
Det er ikke kun regeringspartnerne, der sætter spørgsmålstegn ved partiets strategi. Liberal Alliances hovedbestyrelse mødes fredag eftermiddag og her skal partiets spidser blandt andet diskutere om partiet overhovedet skal fortsætte i regering.

”Jeg har tænkt mig at opfordre til, at vi trækker os fra regeringen”, siger hovedbestyrelsesmedlem Søren Nielsen, der også er landsformand for Liberal Alliances Ungdom, til Ritzau.

”Frem for at rykke kommaer i lovgivningen, som regeringen gør, skal vi rykke befolkningen. Det gør vi bedst uden for regeringen som et reelt alternativ til den omgang socialdemokratiske politik, regeringen fører nu”.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet