Annonce

Rødt københavnerkøkken

Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil inviterede til moderne studiekreds i sit køkken – Rødt Køkken kalder hun det københavnermoderne event.
Der var engang, hvor enhver ordentlig, dannet arbejder kom i en studiekreds. Hvor stenbroens arbejder sjoskede hen over stenbroen og sad en aften om ugen og diskuterede tidens emner og blev klogere på dem selv og deres tid.

Hvordan ville sådan en studiekreds mon se ud i en hypermoderne københavnsk manér? Hvis en studiekreds skal være relevant, levende og frisk i en by, hvor fortidens arbejdsmænd, maskinarbejdere og typografer efterhånden er afløst af HR-konsulenter, portfolio managers og eventmagere?

Måske ligner det Pernille Rosenkrantz-Theils køkken. I går forsøgte den socialdemokratiske socialordfører nemlig konceptet ”Rødt Køkken”, hvor hun slog dørene op til sin lejlighed på Frederiksberg og lod sit private køkken danne rammen for et foredrag med økonomen Katarina Juselius. Af pladsårsager blev det dog rykket til dagligstuen. De omdiskuterede og til tider forhadte regnemodeller i Finansministeriet var på tapetet. Bagest i lokalet optog en mand med en iPhone foredraget. Sandsynligvis for, at det kan blive sendt på Periscope.

Men det måtte ikke blive en helaftensforestilling, understregede aftens vært. Der var afsat en halv time til økonomiforedraget. Det er mandag klokken 17, og mandag er en af de dage, hvor Årstiderne leverer deres økologiske madvarer til de frederiksbergske hjem, så folk kan ikke blive alt for længe. Folk skal have båret de økologiske kasser ind i SMEG-køleskabene.

Ikke helt som andre økonomer
Den svensk-finske men dansk-gifte (så er det på plads, ikke?) økonom Katarina Juselius begyndte sit foredrag på den måde, økonomer gør, når de skal forklare noget, de har undersøgt: Med grafer, paradigmer og præmisser.

Men Katarina Juselius er ikke som økonomer er flest. For graferne viser ikke det, økonomers grafer plejer at vise. I stedet for at vise noget om, at arbejdsudbuddet skal øges for at undgå hængekøjeproblemer og mangel på arbejdskraft, viser Katarina Juselius’ grafer, hvordan den finansielle vækst er steget alt for meget i forhold til realvæksten.

Trickle up economics
Katarina Juselius konstaterede også, at for at kompensere for stigende ulighed, har middelklassen i en række vestlige lande – især USA – finansieret et øget forbrug med privat låntagning. Hun fortalte også om, hvordan ”trickle down economics” (hvor skattelettelser til de rigeste medfører flere investeringer til fordel for arbejderklassen, red.) havde vist sig ikke at virke.

Hun opfandt i stedet begrebet ”trick up economics”, hvor lettelser i topskatten og deregulering af kapitalbevægelserne fører til øget finansiel spekulation og dermed øger risikoen for finansielle bobler og krak.

Da den halve time var overstået, var der tid til et par korte spørgsmål. Med streg under korte. Det passer ikke til den moderne københavner at sidde og høre på langspyttede spørgere.

På vej ud kan man lige nå en forfriskning. Kildevand med brus og et moderne strejf af tranebær.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet