Rød blok går frem, Hækkerup hjælper hjemløse og Trump ligner en færdig mand

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Justitsministeren vil hjælpe de hjemløse før vinteren sætter ind, rød blok går frem forud for folketingsåbningen og så har kulturminister Joy Mogensen sagt undskyld på Twitter.

Her er dagens nyhedsoverblik.

 

Nick Hækkerup med hurtig hjælp til hjemløse

Efter efterårsferien vil regeringen og de tre støttepartier sammen se på reglerne for hjemløselejre i det offentlige rum. Det skriver Berlingske Tidende.

vi skal tænke på de hjemløse, der er tvunget til at overnatte udenfor i de kolde måneder

Meldingen kommer fra Socialdemokratiets justitsminister Nick Hækkerup i en skriftlig udmelding.

”Jeg synes, vi skal tænke på de hjemløse, der er tvunget til at overnatte udenfor i de kolde måneder, vi står overfor.”, skriver han og fortsætter:

”Derfor er der brug for, at vi hurtigt præciserer reglerne, så de udelukkende rammer dem, der laver permanente lejre og skaber utryghed.”

Da der ikke er tale om en lovændring, vil nye regler formentlig kunne træde hurtigt i kraft, lyder det.

Den 1. april 2017 fik politiet udvidede beføjelser til at slå ned på hjemløselejre i det offentlige rum.

 

Kulturminister undskylder ”talrod” om sparekrav

Socialdemokratiets kulturminister Joy Mogensen siger undskyld, efter at hun er blevet kritiseret for at sminke besparelser i forbindelse med det omstridte omprioriteringsbidrag. Det skriver DR Nyheder.

Det er en ærgerlig diskussion

”Siden i lørdags er jeg blevet kritiseret for talfusk, i forhold til hvor mange, der bliver ramt, og hvor meget, af omprioriteringsbidraget på kulturområdet i regeringens finanslovsudspil”, indleder Joy Mogensen sit tweet.

placeholder

”Det er en ærgerlig diskussion, for jeg og mit parti er imod omprioriteringsbidraget” tilføjer hun i en andet tweet.

 

Akademikere sidder tungt på magten i Folketinget

104 af Folketingets 179 medlemmer har minimum en akademisk uddannelse på bachelorniveau og langt de fleste i denne gruppe er også kandidater fra universitetet.

Det viser en gennemgang af folketingsmedlemmers uddannelsesbaggrund, som DR København har lavet.

for lidt plads til tømmersvenden, skolelæreren og andre med en baggrund som ufaglært

Den skæve repræsentation af befolkningen er et problem for demokratiet. Det siger Lars Olsen, der er journalist og forfatter til flere bøger om folkestyret:

”Når der er så mange akademikere, er der for lidt plads til tømmersvenden, skolelæreren og andre med en baggrund som ufaglært, faglært eller med en kort, videregående uddannelse,” siger Lars Olsen til DR.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har 10,4 procent af de 30 til 69-årige danskere en lang videregående uddannelse eller ph.d., men ser man på Folketingets sammensætning, udgør akademikerne mere end halvdelen af medlemmerne.

 

Rød blok går frem forud for Folketingets åbning

Traditionen tro indledte statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag det nye folketingsår med sin åbningstale fra landets fornemmeste talerstol. Et folketingsår, som rød blok kommer stærkt ind i.

Det viser en meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder.

Ifølge målingen går partierne bag Mette Frederiksen frem med 1,6 procentpoint takket være Socialdemokratiet og Enhedslisten, der går henholdsvis 0,9 og 1,4 procentpoint frem.

Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen kan ligeledes glæde os over, at partiet trods uro den seneste tid går 1,2 procentpoint frem. Målingen ændrer dog ikke på, at Socialdemokratiet fortsat er Danmarks største parti.

 

Tidligere Trump-rådgiver om præsidenten: Han er færdig

Donald Trumps tidligere pressetalsmand Anthony Scaramucci kalder den amerikanske præsident Donald Trump en færdig mand efter afsløringen af skandalen med hans ukrainske telefonsamtale.

”Der er en masse kampvilje i præsident Trump. Og der er samlet en masse magt omkring ham, som ønsker at holde ham ved magten. Men jeg tror ikke, det kan stoppes nu. Jeg tror, han bliver tvunget til at træde tilbage,” siger Anthony Scaramucci i et telefon-interview med TV 2 i programmet "Verden ifølge Trump".

han bliver tvunget til at træde tilbage

Scaramucci vurderer, at Trump vil være så afskrækket af tanken om at blive hevet igennem en rigsretssag og fjernet fra embedet, at han hellere selv vil trække sig tilbage, før en eventuel rigsretssag begynder.

”Jeg kender den mand. Og han er super bekymret”, siger Scaramucci.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce