Rød blok præciserer: Gælder ikke hjemløse

Regeringen og støttepartierne de radikale, SF og Enhedslisten enige om præcisering af forbuddet mod etablering af utryghedsskabende lejre
Foto: Jacob Ehrbahn
Regeringen er sammen med støttepartierne de radikale, SF og Enhedslisten blevet enige om en præcisering af forbuddet mod utryghedsskabende lejre, der betyder, at hjemløse i fremtiden ikke rammes af forbuddet.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Fremover vil det således fremgå af ordensbekendtgørelsen, at forbuddet mod utryghedsskabende lejre kun omfatter lejre af permanent karakter, og som skaber utryghed. Forbuddet skal derimod ikke ramme hjemløse, der er tvunget til at overnatte udendørs.

Samtidigt får politiet mulighed for give en advarsel i stedet for et egentligt zoneforbud, så der i højere grad er mulighed for at tage hensyn til, hvor den hjemløse borger har sit daglige liv og omgangskreds.

Aftalepartierne er enige om, at der skal følges op på aftalen foråret 2021. Der bliver desuden udarbejdet et faktaark til hjemløse om reglerne for overnatning i det offentlige rum i byerne.

Ændringen vil blive indarbejdet i bekendtgørelsen og den tilhørende vejledning - og forventes at træde i kraft inden sommer.

Følges op af flere hjemløse-initiativer

Justitsminister Nick Hækkerup er meget tilfreds med aftalen og understreger, at regeringen vil præsenetere flere initiativer, der skal forbedre indsatsen for hjemløse - og bringe antallet af hjemløse ned:

men reglerne skal samtidig ikke ramme skævt og gå ud over hjemløse, der er tvunget til at overnatte udendørs

”Reglerne om utryghedsskabende lejre skal bekæmpe den utryghed, der kan følge med, når hjemløse slår sig ned i lejre, men reglerne skal samtidig ikke ramme skævt og gå ud over hjemløse, der er tvunget til at overnatte udendørs. Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi nu i fællesskab er blevet enige om at præcisere reglerne, så det nu bliver tydeligt, at der kun skal sættes ind mod de lejre, der har permanent karakter, og som skaber utryghed. Regeringen kommer de næste år til at præsentere flere initiativer, der skal forbedre indsatsen for og nedbringe antallet af hjemløse.”

Kristian Hegaard, De radikale:

Jeg er glad for, at vi nu sætter en retning for at hjælpe hjemløse i stedet for at jagte dem

”Det skal ikke være kriminelt at være hjemløs. Det har været uværdigt at se hjemløse blive trukket igennem retssystemet, fordi de søgte ly for natten. En hjemløs har rigeligt problemer i forvejen og får det ikke bedre af en straf. Jeg er glad for, at vi nu sætter en retning for at hjælpe hjemløse i stedet for at jagte dem. For eksempel må man nu gerne sove samme sted flere nætter i træk, hvis man rydder op i dagtimerne.”

Karina Lorentzen, SF:

Derfor er jeg glad for, at vi lemper lidt på reglerne, så de rammer mindre skævt

”Hjemløshed er et socialt problem og bør ikke være kriminelt. De nuværende reglerne skaber utryghed for den enlige hjemløse, når han nødtvunget må overnatte udendørs. Derfor er jeg glad for, at vi lemper lidt på reglerne, så de rammer mindre skævt.”

På Twitter skriver SF:

"Hjemløse skal ikke kriminaliseres. SF leverer nu på valgløfte, så hjemløse ikke bliver straffet for at sove på gaden":

placeholder

 

Rosa Lund, Enhedslisten:

Vi bekæmper ikke hjemløshed ved at bekæmpe de hjemløse

”Vi bekæmper ikke hjemløshed ved at bekæmpe de hjemløse. Det bedste ville være at afskaffe lejrforbuddet helt, men det kunne der ikke nås enighed om i forhandlingerne om forståelsespapiret. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu er blevet enige om en præcisering, så færre hjemløse skal jagtes af politiet.”

Læs enighedspapiret her.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Fake!

Forstå det dog din usle svindler :

Vil dansken i verden fægte,
men dølger åsyn og navn,
jeg ved, hans ånd er ej ægte,
jeg tager ham ej i favn.

Virkelig signifikante indrømmelser Enhedslisten vrister ud af den regering. Men at skaffe hjemløse tag over hovedet overstiger de 4 partiers lyst og evner.

Er den siddene regering værrer end regeringen der sad der FØR ? NEJ...Hvem tænker på tag over hovedet til hjemløse.Ingen. I takt med at ULIGHEDEN og huslejerne stiger, øges chancen for at endnu flere bliver hjemløse. Hvad har betydning i dag ? Kun kapitaludvinding og rindende mønt på bankbogen. Konkret velfærd er ikke andet end et ord.Facaden udadtil.Alting har en "bagside".

Forstå det dog din usle svindler:

Vil dansken i verden fægte,
men dølger åsyn og navn,
jeg ved, hans ånd er ej ægte,
jeg tager ham ej i favn.

Annonce