Rød blok står til 60 procent i Portugal

Analyse: Utraditionelt samarbejde mellem socialdemokrater, socialister og kommunister har skabt gevinst i Portugal. Portugiserne skal til valgurnerne på søndag
I de seneste år har medierne livligt diskuteret de europæiske socialdemokraters krise, men i flere lande er socialdemokratiet igen ved vågne op til dåd. Ikke mindst på den iberiske halvø, hvor de røde faner blafrer i vinden.

I Portugal skal der være valg 6. oktober, og den socialdemokratiske mindretalsregering står i målingerne til at kunne fortsætte med støtte fra de tre venstrefløjspartier: Venstreblokken (svarer til SF), Kommunistpartiet og det økologiske parti.

Rød samling, på trods…

Siden demokratiet blev indført efter 48 års diktatur i 1974 har socialister og kommunister i flere omgange til sammen haft parlamentarisk flertal, men interessen for at samarbejde var aldrig tilstede hverken fra socialistlederen Mario Soares eller fra det moskvatro portugisiske kommunistpartis side.

Den økonomiske krise, der satte ind i 2008, fik venstrefløjen til at komme på nye tanker

Den økonomiske krise, der satte ind i 2008, og som udløste en hjælpepakke fra EU i 2011-2014 med store krav til nedskæringer i den offentlige sektor og i de offentlige lønninger (offentlige ansatte kan ikke fyres i de fleste europæiske lande), fik venstrefløjen til at komme på nye tanker. Ved valget i 2015 afsatte vælgerne nemlig den borgerlige to-partiregering, og venstrefløjen fik tilsammen flertal i Parlamentet.   

Den dengang nyvalgte formand for Socialisterne António Costa, havde været overborgmester i Lissabon i en årrække og dér opnået en vis erfaring med at samarbejde med venstrefløjspartierne. Hans parti opnåede 32 procent af stemmerne ved valget, og han var hurtig til at række hånden til partierne til venstre i salen.

Kommunisterne forlangte at al privatisering skulle rulles tilbage

António Costa forhandlede med dem enkeltvis og imødekom en lang række af deres krav. Økonomien skulle rettes op igen, men det skulle velfærden også. Forhandlingerne mundede ud i det, der vist på moderne dansk kaldes et forståelsespapir. Kommunisterne forlangte at al privatisering af den offentlige transport skulle rulles tilbage, og mindstelønningerne skulle hæves. Mens venstreblokken ville sikre, at de offentligt ansatte fik deres lønninger genoprettet hurtigt muligt og genindført de helligdage, som var blevet sløjfet, som et led i krisepolitikken.

Succesfuld himstregims

Hverken den portugisiske presse eller de to borgerlige oppositionspartier spåede den nye alliance mange chancer for at overleve særligt længe. En borgerlig oppositions politiker kaldte hånligt samarbejdet for en ”geringonca”, som på dansk bedst kan beskrives som en "himstregims”. Nu er der gået fire år og regeringen har opnået meget.

””Hverken presse eller oppositionspartier spåede den nye alliance mange chancer””

Økonomien er i fremgang, og Portugal omtales i den internationale presse som et eksempel til efterfølgelse.  Statsminister António Costa har også haft blikket rettet imod EU, hvor han kæmper for at få reformer i forhold til Euro-samarbejdet, og det er lykkedes han som første skridt at få placeret sin egen finansminister Mario Centeno som formand for Euro-gruppen.

Nu mangler der arbejdskraft

Den økonomiske vækst skyldes dog ikke alene god regeringsførelse. De internationale konjunkturer har hjulpet landet godt på vej, såvel som bommet i turismen. Som følge af terror og uroligheder i Nordafrika og Tyrkiet, og flygtninge på de græske øer, er antallet af turister på den iberiske halvø det største nogensinde. Ledigheden er halveret fra 13 procent til 6,5 procent, og nu mangler der arbejdskraft.

Mere end 50.000 unge rejste ud om året, da krisen kradsede mest

Mere end 50.000 unge rejste ud om året, da krisen kradsede mest, og nu forsøger regeringen at få den til at vende hjem igen gennem programmer, hvor de hjælpes med bolig og flytning. Portugal er et af de lande i Europa, som er hårdest ramt af en skæv en demografisk udvikling, og regeringen har mange tiltag for at få folk til at slå sig ned i landet. Således kan udlændinge bo skattefrit i 10 år i Portugal, hvis de har deres indkomst fra udlandet enten i form af pension eller løn.

I Portugal findes der hverken højre- eller venstrepopulistiske partier, og eftersom man har svært ved at tiltrække mennesker til landet, er udlændingepolitik ikke et tema i valgkampen.

Socialistpartiet står næsten for stærkt

Partierne har ikke været enige om alt, f.eks. stemte kommunistpartiet imod at indføre ligestillingskvoter på de politiske valglister, og loven blev vedtaget med støtte fra de liberale. Men på områder som finanslov og økonomisk politik har partierne stemt sammen, selv om det ikke altid har været lige let, for som formanden for de portugisiske kommunister, metalarbejderen Jeronimo de Sousa, sagde til pressen forleden, ”Samarbejdet har været det hele værd, selv om vi ind imellem måtte stemme for ting, som vi ikke brød os om.” 

Samarbejdet har været det hele værd

I dag står Socialisterne til omkring 37 procent i målingerne og de andre støttepartier til omkring 20 procent, så det ser ud til at samarbejdet vil fortsætte. I visse målinger har Socialistpartiet opnået over 40 procent, hvilket kunne medføre, at de kunne danne regering uden hjælp fra andre. Den situation er en række toneangivende intellektuelle og kunstnere ikke meget for.

De appellerer i et nyt manifest til, at man stemmer, så den såkaldte ”himstregims” kan fortsætte, fordi det har skabt en helt ny debatkultur i Portugal. Nu diskuterer man, hvordan man skal udvikle velfærdsstaten i stedet for at tale om privatiseringer af uddannelse og sundhed.  

Den situation er en række toneangivende intellektuelle og kunstnere ikke meget for

Og de fremhæver i manifestet, at mindstelønnen i den 4årige periode er steget med 19 procent, der er indført børnecheck, og besparelserne på dagpengene er faldet væk. Skatterne er blevet mere progressive, og børnene får nu udleveret gratis skolebøger til og med 6. klasse, hvilket var en udgift, som familierne selv stod for tidligere. Og manifestet slår fast, at der sker flest forbedringer ved en alliance mellem partierne fremfor, hvis Socialistpartiet kan klare sig uden støttepartierne.

Uligheden skal væk

Socialistpartiet har sat nye mål i valgkampen og øverst står bekæmpelsen af ulighed og klimaforandringer. Især har statsministeren António Costa gang på gang understreget, at han er meget opsat på at løfte de dårligst stillede pensionister ud af fattigdom.

Opsat på at løfte de dårligst stillede pensionister ud af fattigdom

Han understreger i dag, at det er fint med gode målinger, men politik afgøres i sidste instans ved valgurnerne, og hvis for mange bliver hjemme på søndag, er valgresultatet ikke så sikkert. Så valgkampens sidste dage handler i høj grad om, at få flest mulige op af sofaen.

Britta Thomsen er tidligere medlem af Europa-Parlamentet (S). Hun er uddannet cand.mag. i historie og portugisisk med sidefag i spansk fra Aarhus Universitet.


Flere artikler om emnet

Annonce