Røde om advarsel fra Alternativet om tegn på fascisme: Afsporer debatten

Ikke kun blå partier tager afstand fra Uffe Elbæks udtalelser om fascistiske tegn i dansk politik – også røde partier lægger luft til udtalelserne
Det er ikke kun de blå partier, der tager afstand fra udtalelser fra Alternativets leder, Uffe Elbæk, om, at han ser tegn på fascisme i dansk politik. Også i den røde blok er der kritik af Elbæks udtalelser.

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, mener, at Elbæk med sine udtalelser afsporer en ellers relevant diskussion om demokratiets tilstand:

”Det liberale demokrati i hele vesten er under pres i de her år. Partierne taber medlemmer, der er mistillid til politikerne, medierne taber seere og læsere. Der er flere europæiske lande, hvor domstolene er under pres. Så der er en relevant diskussion om det liberale demokratis tilstand. Men jeg synes anklagen om, at vi i Danmark ser tendenser til et facistisk samfund og menneskesyn fuldstændig afsporer den relevante diskussion, desværre,” siger Tesfaye til Netavisen Pio.

Der er 179 medlemmer af Folketinget og ikke én eneste er i nærheden af at nærme sig et fascistisk menneskesyn

SF: "Uordentlig"

Tesfaye forstår ikke Elbæks behov for at sætte et fascisme-prædikat på andre:

”Jeg forstår ikke behov for at åbne sådan en diskussion ved at pege på andre og sige ”fascisme”. Der er 179 medlemmer af Folketinget og ikke én eneste er i nærheden af at nærme sig et fascistisk menneskesyn. Jeg synes ikke det giver borgerne et rimeligt billede af, hvordan politiske diskussioner eller lovgivning former sig,” understreger Tesfaye.

Uffe Elbæk udtalte i øvrigt til Berlingske, at udviklingen har fascistiske tendenser og minder om 1930ernes Europa. Brugen af det ”ekstreme” ord fascisme var ifølge Elbæk en nødvendighed, fordi vi skal lære af de historiske erfaringer.

Gruppeformand i SF, Jacob Mark, betegner Uffe Elbæks advarsel som ”uordentlig”:

”Det leder jo tankerne hen på nogle bestemte, og man tænker, at der er nogen, som er fascister. Jeg mener ikke, vi er der, hvor der er fascistiske træk i dansk politik. Heller ikke i blå blok, selv om jeg er dybt uenig med dem på mange områder,” siger Mark til Berlingske.

Jeg mener ikke, vi er der, hvor der er fascistiske træk i dansk politik

Jacob Mark giver dog Uffe Elbæk ret i, at den danske udlændingedebat er meget polariseret. Mark retter her sin kritik både mod højre og venstre i dansk politik.

Elbæks nyhedsbrev

Artiklen i Berlingske under overskriften "Bekymret Uffe Elbæk advarer mod fascistiske tegn i dansk politik" falder sammen med udsendelsen af "Uffes nyhedsbrev", der udsendes til Alternativets medlemmer og andre interesserede.

placeholder

Heri skriver Uffe Elbæk under overskriften "Hvor er vi på vej hen?":

"(.....)Det er selvfølgelig også affødt af den udvikling, vi ser i Ungarn, Polen, Tyrkiet og USA, hvor nogenlunde velfungerende demokratier på få år er gået i markant autoritære, anti-demokratiske retninger. Det ønsker jeg ikke for Danmark. Og når man som jeg ser klare faresignaler både ude i Europa som herhjemme er det min pligt at tage diskussionen. Også selvom det kan være ubehageligt. Eller selvom det kan tegne et billede af Danmark, som vi ikke kan lide eller måske ikke kan eller vil genkende.

Men hvorfor er det så pokkers svært at få en sober diskussion om det værdimæssige højreskred der er sket gennem de sidste tyve år i Danmark. Er det fordi vi ikke har det rigtige sprog for at beskrive det der sker? Eller de rigtige begreber?

Et er ihvertfald sikkert, at siden Poul Nyrup sagde, at "stuerene, det bliver I aldrig,” om Dansk Folkeparti, er det for mig at se blevet mere og mere ildeset at kritisere udlændingepolitiske strammerforslag, uanset hvor ekstreme de måtte være. Uanset, hvor meget vi så nærmer os tilstande, som kan virke dehumaniserede. Og i visse tilfælde minder om et fascistisk menneske- og samfundssyn, hvis man tager de historiske briller på.

Selvom vi på mange måder kan se fællestræk med situationen i 1930ernes Europa, er situationen i dag en anden. Men det, som jeg vil insistere på – også selvom jeg skulle være den eneste politiske leder i Folketinget, der gør det – er, at vi er nødt til at kunne snakke om, at vi er i en situation, hvor det ekstreme bliver det normale. Hvor det, vi havde troet, vi aldrig kunne tolerere, pludseligt er bredt tolereret. Eksempelvis at sende medmennesker ud på en øde ø.

I juleferien læste jeg en bog om netop det. "How Fascism Works – the politics of us and them” hedder den. Den er netop udkommet i Trumps USA og gennemgår systematisk, hvordan man kan skabe grobund for, at fascistiske holdninger og værdier vinder frem. Det gør man med en romantiseret fortælling om en fortid, der var bedre (selvom den ikke nødvendigvis var bedre). Med en anti-intellektuel tilgang, hvor viden og den oplyste samtale er fjenden. Hvor virkeligheden sløres, og al fakta er til diskussion. Hvor visse grupper dæmoniseres så meget, at negativ forskelsbehandling og tilsidesættelse af menneskerettigheder accepteres. Hvor hårdere straffe ses som løsningerne på sociale problemer og hvor besættelsen af at sikre en forestilling om lov og orden er så markant, at man er villig til at undergrave retsstaten undervejs. Hvor man er villig til at nedbryde det fælles bedste, den velfærd og de fællesskaber, vi har bygget op sammen.

Alt det ser vi tegn på ude i verden. Men alt det ser vi også tegn på herhjemme

Alt det ser vi tegn på ude i verden. Men alt det ser vi også tegn på herhjemme. Ikke nødvendigvis fascisme, som vi så det i 30’erne, men en ny tids fjendebilleder, nye chokdoktriner, der bryder vores samfund ned.

En af hovedpointerne i bogen er, at det altid vil blive oplevet som ekstremt at sammenligne noget med fascisme. Men fordi vi i årevis har rykket grænsen for, hvad der er normalt at foreslå udlændingepolitisk, vil vi også hele tiden – som konsekvenser deraf - rykke grænsen for, hvornår det vil være legitimt at bruge en sammenligning med fascismen i et historisk perspektiv. For noget der opfattes som normalt, kan jo ikke beskrives som noget, som opfattes så unormalt, som fascisme.

Selvom vi hele tiden – som skruen uden ende - bevæger os hastigt mod mere ekstreme politik-forslag.

Og det er usundt for vores samfund. Det er gift for vores demokratiske samtale. Det er jo nærmest som om, at kritikken af fremmedfjendske eller anti-humanistiske tiltag og forslag er aftaget i takt med, at de er blevet mere og mere ekstreme.

Når noget bliver normalt, når noget bliver konsensus, er der ikke grund til at slå alarm. Og dét er for alvor alarmerende. Bare se på, hvordan vi forholder os til Donald Trump. Der skal meget mere til, at vi i dag løfter øjenbryn over ham eller forfærdes over ham, end der skulle, da han lige var blevet valgt til præsident. Vi har så at sige sænket vores menneskelige og demokratiske parader og tager det ene stød efter det andet uden de store grimasser.

Så jeg er bekymret. Jeg er bekymret for den retning, vores samfund udvikler sig i. Og jeg er ikke mindst bekymret over, at vi lader det ske uden det store postyr. Så det er det, jeg håber vi kan lave om på med en grundig og oprigtig diskussion af, hvad der sker i vores samfund. Så det ikke lige pludselig er for sent. Det ville for alvor være uansvarligt.

I USA har tidligere udenrigsminister Madeleine Albright udgivet bogen "Fascisme – en advarsel” og jeg ønsker en lignende diskussion herhjemme. Det er det eneste ansvarlige. Også selvom det kan gøre ondt at erkende, hvad vi er på vej til at blive."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Uffe Elbæk har læst en bog om fascismen – og straks ser han fascister og nazister i enhver niche på Christiansborg og ude i Københavns gader. Måske skulle vi sende ham i biografen og se ”Star Wars”?

Måske er det Uffe Elbæk selv, som er nazimagtfuldkommen ?
Vi så i 30'erne, hvad der skete, da erobrerne krænkede grænserne og ville tage sig slaver rundt omkring, og som ikke bare 'Føreren', men også 'Profeten' opfordrer til i jihad skrifter for de 2 erobringskulturer.
Uffe som opildningsfolkeforførings kaospilot peptalker er dog en klasse langt under de 2 mugne forbilleder..

Annonce