Annonce

Røde partier: Regeringens udflytning er et bevidst forsøg på at udsulte miljøområdet

Miljø- og fødevareministeriet er blevet hårdt ramt af regeringens udflytningsplaner. Oppositionen holder nu øje med ministeriets faglige kvalitet.
Udflytningen af Miljøstyrelsen er et fuldt bevidst angreb mod miljøpolitikken.

Sådan lyder det fra flere røde partier, efter regeringen har besluttet at flytte Miljøstyrelsen til Odense i forbindelse med anden runde af regeringens udflytningsplan. Det skriver Politiken.

Det drejer sig om i alt 440 højt specialiserede arbejdspladser, som skal flyttes fra København til Fyn.

”Jeg ser det som et angreb på miljøpolitikken,” siger Radikale Venstres miljøordfører, Ida Auken, som bakkes op ad Enhedslisten, Alternativet og SF.

I S er man lidt mere tilbageholdende med kritikken, men miljøordfører Christian Rabjerg Madsen siger dog, at han tager sagen meget alvorligt, og at han ”fremadrettet vil holde et vågent øje med udviklingen i den faglige kvalitet, og om ministeriet formår at fastholde nøglemedarbejderne.”

Dalende produktivitet og flere opsigelser
Udflytningen af statslige arbejdspladser vil ikke ske uden omkostninger. Finansministeriets egen evaluering af udflytningerne konkluderer blandt andet, ”at der har været et mindre fald i produktivitet og kvalitet i løsningen af deres opgaver,” alt imens antallet af opsigelser er steget markant.

Men flytningen af netop Miljøstyrelsen har vakt overraskelse, fordi styrelsen allerede har gennemgået en række hårde år med flytninger og organisationsændringer.

Først blev Miljøministeriet og Fødevareministeriet blev lagt sammen. I 2015 splittede man Naturstyrelsen i to, og der blev flyttet medarbejdere til både Randbøl Hede, Augustenborg og Lemvig. I februar 2017 samlede man Styrelsen for Vand og Naturforvaltning og Miljøstyrelsen i én styrelse, som nu skal udflyttes til Odense.

Politisk valg
”Det er et politisk valg at sige, at man kan tåle videnstabet inden for miljøområdet. Det er et rigtig ærgerligt valg, for det, de laver, er tilsyn med forurenende virksomheder, kommunal affaldshåndtering og kontrol af kemiske stoffer i vore produkter. Det er fuldstændig afgørende at have en stor ekspertise og vidensbase inden for det felt, og man sætter nu hele kontrollen på miljøområdet over styr i en periode,” sagde Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, i sidste uge om beslutningen om at udflytte Miljøstyrelsen.

Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen fortæller, at han har noteret sig den række af organisationer, som forholder sig kritisk til udflytningen:

”Jeg kan også få øje på den timing, vi ser her, og det gør jeg mig mine tanker om. Men det er også vigtigt at holde fast i, at det er miljøministerens prærogativ at indrette ministeriet, som han ønsker. Men det er så også ene og alene regeringens og Esben Lunde Larsens ansvar, at det sker på en måde, så det ikke går ud over fagligheden,” siger han til Politiken.

Esben Lunde Larsen er optimistisk
Esben Lunde Larsen afviser alle spekulationer fra oppositionen, og han frygter ikke i særlig grad, at udflytningen vil medføre et videnstab:

”Jeg er meget optimistisk omkring, at der er meget videnskompetente mennesker på Fyn, som kan bidrage til at opbygge en styrelse. Det har vi haft god succes med andre steder i landet, og det er jeg sikker på, vi også får her. Men det er klart, vi vil gøre, hvad vi kan for at bygge en vidensbro, så videnstabet ikke bliver for stort,” siger han til Fyens Stiftstidende.

 


Flere artikler om emnet