Annonce

Røde vil lette på licensen og minister vil se på omstridt løn til politikere

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt, hvor vi samler de vigtigste af døgnets nyheder.

 

Røde partier vil gøre licens-betaling mere socialt afbalanceret

Det er kun lidt over et år siden, at den borgerlige regering og DF blev enige om at skrotte licensen og indføre skattebetaling til DR.

Men skattemodellen er 'socialt skæv' og 'farlig', siger den socialdemokratiske regerings støttepartier, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, som nu vil have ændret, hvordan danskerne betaler til DR, Radio24syv og anden public service.

”SF kæmpede hårdt for at afskaffe licensen, fordi den var usolidarisk, fordi den betød, at en studerende eller en kontanthjælpsmodtager betalte lige så meget som den velhavende direktør. Men den model, som den borgerlige regering indførte, er heller ikke progressiv, så det skal vi se på, siger SF’s medieordfører,” Jacob Mark til Politiken.

Socialdemokratiets politiske ordfører siger til Politiken, at regeringen i forbindelse med forhandlingerne om et nyt medieforlig er klar til at se på, hvordan man kan sikre en mere socialt balanceret model.

Læs hele historien her.

 

Nyt regeringsudvalg skal sikre grøn omstilling

Regeringen opretter et nyt regeringsudvalg, der skal sikre at regeringen når sit klimamål: At CO2-udledningen nedbringes med 70 procent i 2030.

Udvalget skal drive klimapolitikken frem og sikre en tæt koordinering af klimaindsatsen ministerierne imellem.

Det er statsminister Mette Frederiksen (S), der har født ideen om det koordinerende klima-udvalg:

”Regeringens udvalg for grøn omstilling skal bidrage til, at vi kan skabe markante resultater for natur, miljø og klima i Danmark, og styrke indsatsen for at Danmark påtager sig et globalt grønt lederskab,” skriver Mette Frederiksen til Netavisen Pio om baggrunden for udvalgets oprettelse.

Det nye grønne regeringsudvalg skal ledes af klima-, energi- og forsyningsministeren Dan Jørgensen. Derudover bliver ministrene for miljø, skat, fødevarer, transport, erhverv og uddannelses- og forskning faste medlemmer - mens finansministeren og statsministeren deltager i udvalget i ”nødvendigt omfang”.

Læs hele historien her.

 

Løkkes fremtid afgøres i Kristian Jensens hjemby

Der er udsigt til, at den afgørende akt i dramaet om Venstre kommer til at foregå i Kristian Jensens hjemby, Herning, 21. september. Det skriver Ekstra Bladet.

Dette er i hvert fald forslaget fra både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen selv, fremgår det af en indstilling til Venstres forretningsudvalg og hovedbestyrelse, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

'Formanden og næstformanden foreslår at Landsmødet til afholdelse lørdag den 21. september i Herning, hvor det er muligt at fremrykke tidspunktet til rent logistisk', lyder det i indstillingen som er dateret 23. august.

Beslutningen om, hvor og hvornår landsmødet skal afholdes, bliver endeligt truffet på et hovedbestyrelsesmøde lørdag.

Læs hele historien her.

 

Minister vil se på lokal-politikernes betalte orlov

Flere kommunalpolitikere har modtaget vederlag fra deres byrådsarbejde, selvom de selv havde valgt at tage orlov. Den ordning bliver kritiseret af flere politikere, som mener at reglerne er lige lovligt generøse i forhold til de regler som gælder for almindelige lønmodtagere. Det skriver Berlingske.  

Nu vil social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) se nærmere på reglerne. Hun lover dog ingen ændringer.

”At være valgt som kommunalpolitiker er et meget vigtigt hverv. Så efter den seneste tids debat om fravær og vederlag vil jeg bede mit ministerium tage en drøftelse med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner i forhold til at give reglerne et servicetjek,” lyder det fra ministeren i et skriftligt svar til Berlingske.

Spørgsmålet er blevet aktuelt efter at Enhedslistens sygemeldte borgmester i København, Ninna Hedeager Olesen, og det nyvalgte folketingsmedlem Camilla Fabricius, begge har modtaget vederlag selvom de har været på orlov.

 

Italien: Socialdemokrater danner regering med Femstjernebevægelsen

Italiens venstreorienterede Femstjernebevægelse siger, at den har indgået aftale om en ny regering med Det Demokratiske Parti (PD).

Lederen af Femstjernebevægelsen, Luigi Di Maio, har bedt præsidenten om at give den fungerende premierminister, Giuseppe Conte, mandat til at danne en ny regering.

Den tidligere regeringskoalition, der bestod af Femstjernebevægelsen og Lega under ledelse af Matteo Salvini, brød sammen, da Salvini ønskede et valg.

Det valg ser Lega ud til at ville vinde, og så ville Femstjernebevægelsen hellere danne regering med socialdemokraterne.

 

Humor-alert

Vi slutter dagens nyhedsoverblik af med lidt humor. Folketingsmedlem Jan E. Jørgensen (V) havde denne kommentar til tirsdagens kasseeftersyn i Finansministeriet. Både timing og komik sidder lige i øjet, må man nøgternt konstatere.

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet