Rødglødende boligpriser vækker bekymring og Wolt-bude er måske lønmodtagere

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at det i øjeblikket går så stærkt på boligmarkedet, at alarmklokkerne ringer hos det magtfulde embedsmandsudvalg Det Systemiske Risikoråd, at eksperter mener, at Wolt-bude faktisk skal anses som lønmodtagere og ikke som såkaldte “selvstændige kurérpartnere”, og at Statsministeriet nu har fjernet et stærkt omdiskuteret billede fra Mette Frederiksens sociale medier. Og så er Forsvarsministeriet blevet grebet i at snyde med sit abonnement på det kritiske forsvarsmedie Olfi.

Tak fordi du læser med.

Regeringens finansielle toprådgivere gør klar til indgreb på rødglødende boligmarked

Det går i øjeblikket så stærkt på boligmarkedet, at alarmklokkerne ringer hos det magtfulde embedsmandsudvalg Det Systemiske Risikoråd.

Det skriver Berlingske.

Det rådgivende organ, der med Nationalbanken i spidsen overvåger den finansielle stabilitet i Danmark, ser lige nu tegn på risikoopbygning på boligmarkedet, især i København by.

”Rådet ser med stigende bekymring på udviklingen og forventer på sit næste møde at henstille til regeringen om at iværksætte nye tiltag, der kan begrænse risikoopbygningen på boligmarkedet,” skriver Det Systemiske Risikoråd med nationalbankdirektør Lars Rohde for bordenden.

Risikorådet peger på, at boligsalget i både København og resten af landet er steget kraftigt.

”Boligprisvæksten for hele landet er ligeledes taget til. Udlånsvæksten er fortsat moderat, men det skal ses i lyset af, at gælden allerede er på et højt niveau. Tilsvarende er afdragsfrie realkreditlån fortsat meget udbredte, især blandt de mest forgældede boligejere,” lyder rådets vurdering.

Ifølge risikorådet skaber de meget lave finansieringsomkostninger og muligheden for afdragsfrihed i kombination med en høj boligefterspørgsel risiko for yderligere risikoopbygning i form af kraftige stigninger i boligpriserne og højere gældsætning.

Huspriserne steg på landsplan med 5,9 procent i 2020. Ejerlejlighedspriserne voksede med 8,5 procent, mens sommerhuspriserne skød i vejret med hele 13,1 procent

Læs hele historien her.

 

Eksperter modsiger Skattestyrelsen: Wolt-bude er lønmodtagere

”Vi er ikke partnere, vi er deres ansatte,” siger Wolt-buddet Gonzalo de la Fare.

Som mange andre bude er han utilfreds med situationen, efter at Wolt ændrede deres betalingsmodel.

Og flere ting peger i retningen af, at Wolt-bude som Gonzalo de la Fare faktisk skal anses som lønmodtagere og ikke som såkaldte “selvstændige kurérpartnere”, som Wolt kalder budene.

Det vurderer en skattekonsulent, en lektor i ansættelsesret og en erhvervsjurist. De har alle set nærmere på Wolt-budenes arbejdsforhold og kontrakter.

Det skriver Fagbladet 3F.

Henning Boye Hansen har kigget nærmere på Wolt-budenes kontrakt ud fra et skattemæssigt perspektiv. Han er skattekonsulent hos revisionsfirmaet BDO.

”I min verden ville det være nærliggende, hvis myndighederne kom frem til, at der var tale om et ansættelsesforhold,” siger Henning Boye Hansen.

Lektor i ansættelsesret ved SDU Christian Højer Schjøler er enig. Han har skrevet flere rapporter om ansættelser på platforme.

”Pilen peger i retningen af, at de kunne anses som lønmodtagere,” siger han.

Erhvervsjurist og ph.d.-stipendiat på CBS i konkurrenceret Kathrine Søs Jacobsen Cesko hælder også mest til, at budene er lønmodtagere.

”Deres arbejdsvilkår er meget sammenlignelige med lønmodtagere. Der er flere og flere platforme, som bruger denne fremgangsmåde til at tilbyde dårligere arbejdsvilkår,” siger hun.

Dermed er alle tre eksperter enige om, at hvis det kom til en sag i retten, ville det formentlig ende med, at bude som Gonzalo de la Fare ville blive anset som lønmodtagere.

Fagbladet 3F har ringet til Skattestyrelsens rådgivningsafdeling. Herfra lyder det, at Skattestyrelsens juridiske afdeling lige nu vurderer, at Wolt-bude er selvstændige.

Læs hele historien her.

 

Stærkt omdiskuteret billede er fjernet fra Mette Frederiksens sociale medier

Det vakte mildest talt opsigt, da statsminister Mette Frederiksen (S) for nylig lagde et billede op fra et skolebesøg på Bavneskolen i Dalby på sociale medier.

Bag en smilende statsminister, som havde akkompagneret billedet med en positiv tekst om børn, der var glade for at være tilbage i skole, sad nemlig Nick Larsen fra 9.A med en udstrakt langefinger.

Men nu er opslaget ingen steder at finde på Mette Frederiksens profiler på sociale medier.

Det skriver Berlingske.

Da opslaget gik viralt, stemplede nogle prompte Nick Larsen som frihedskæmper, og den corona- og regeringskritiske forsamling Men In Black, var hurtige til at lægge vejen forbi skolen for at hædre Nick Larsen. Adskillige andre tøvede ikke med at udtrykke deres vrede i kommentarspor på sociale medier, hvor Nick Larsen blev kaldt for "møgunge", "uopdragen" og adskillige andre ting.

Desuden fortæller Nick Larsens far, Tim Larsen, nu, at både Nick Larsen og familien sidenhen har modtaget adskille hadbeskeder fra fra folk, der var vrede på drengen.

”Jeg føler ikke, at Nick kan færdes nogen steder, hvor man er langt væk fra ham. Der er ligefrem folk, der har skrevet, at han skulle have hugget hovedet af,” siger Tim Larsen.

Det fik ham til at bede Statsministeriet om at fjerne billedet fra alle Mette Frederiksens profiler på sociale medier, fordi mængden af ubehagelige beskeder var overvældende.

Familien overvejer i øjeblikket, hvad næste skridt bliver. Tim Larsen mener nemlig ikke, at der er indhentet tilstrækkelig tilladelse til brug af billedet på sociale medier.

Læs hele historien her.

 

Heunicke: Epidemien er svagt tiltagende

Kontakttallet er beregnet til 1,1. Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. Ved udmeldingen i sidste uge var kontakttallet 1,0.

Et kontakttal på 1,1 indikerer, at epidemien er i udvikling.

Det betyder, at 10 mennesker i gennemsnit smitter 11 andre.

”Vi har stadig kontrol med B117. Det betyder, at Danmark kan genåbne gradvist her i foråret. Test, vacciner, smitteopsporing og lynhurtig indsats mod lokale udbrud gør det muligt. Plus den indsats, vi alle gør hver da,” skriver Magnus Heunicke på Twitter.

placeholder

 

B117 er navnet på den britiske variant, der vurderes til at være mere smitsom.

Kontakttallet er udregnet ud fra smittetallene i sidste uge. Derfor er det ikke et billede på smitten nu og her, men er bagudrettet.

Det bruges af sundhedsmyndighederne som et pejlemærke på, hvordan epidemien udvikler sig.

Ved de sidste to beregninger har kontakttallet været på 1,0. Derved har epidemien trådt vande, og det har været en af begrundelserne for den yderligere genåbning af samfundet.

 

Ups: Forsvarsministeriet delte ulovligt artikler fra Olfi

Normalt holder forsvarsmediet Olfi skarpt øje med, hvad der foregår i Forsvarsministeriet. Det er blandt andet blevet til kritiske artikler om skiftende forsvarsministre, departementschefer og styrelseschefer. Om nepotisme, magtmisbrug og dårlig kultur.

Artiklerne har ikke bare sat dagsorden i offentligheden. Det har også interesseret Forsvarsministeriets egne ansatte.

Men nu viser det sig, at Forsvarsministeriet i to år i stor stil har distribueret Olfis betalingsartikler ud til medarbejderne uden at betale det, det skulle.

Det skriver Journalisten.

Det koster nu Forsvarsministeriet 285.000 kroner ifølge en aftale, som Dansk Journalistforbunds jurister har indgået på vegne af Olfi.

Beløbet er baseret på omfanget af artikler, antal modtagere, og hvad det ville have kostet, hvis der var tegnet et lovligt abonnement. Oveni er lagt en godtgørelse for ikke at spørge om lov.

”Forsvarsministeriet har krænket min ophavsret noget så eftertrykkeligt,” siger stifter og chefredaktør Peter Ernstved Rasmussen.

Han forklarer, at ministeriet undervejs flere gange afviste, at Olfis artikler blev sendt ud til medarbejderne.

”Jeg synes, det er skærpende, at den slags kan foregå i staten, i toppen af samfundet,” siger han.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce