Annonce

Rohde truer med at blive løsgænger og Morten roser sin efterfølger

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Torsdagen er fortsat præget af de historiske og dramatiske begivenheder hos De Radikale onsdag, hvor Morten Østergaard trak sig som partiets leder.

Det radikale folketingsmedlem Jens Rohde truede på endnu et dramatisk gruppemøde torsdag morgen med at blive løsgænger. Morten Østergaard roser på Facebook sin efterfølger på posten som partileder, Sofie Carsten Nielsen, for hendes første åbningstale som partileder. Mens Sofie Carsten Nielsen i hendes ordførertale hyldede Morten Østergaard for at have sat sig selv til side til fordel for sit parti.

 

Rohde truer med at blive løsgænger

Dramaet i Radikale Venstre fortsætter for fuld styrke torsdag formiddag.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har partiets medlem af Folketingets Præsidium, Jens Rohde, truet med at melde sig ud af Det Radikale Venstre, efter Sofie Carsten Nielsen onsdag aften overtog posten som politisk leder fra Morten Østergaard.

Kilder internt fortæller, at Jens Rohde på denne morgens gruppemøde meddelte, at han overvejer at blive løsgænger.

De Radikales nye leder, Sofie Carsten Nielsen, har denne kommentar til Ekstra Bladets oplysninger:

“Det vil jeg afvente og se og forsøge at få en dialog med Jens Rohde.”

Flere kilder internt i folketingsgruppen fortæller,, hvordan både Rohde og Martin Lidegaard onsdag på Den Sorte Diamant var blandt de mest kritiske spørgere. Deres spørgsmål kredsede om Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsens habilitet i sexkrænker-sagen.

Først efter halvanden time kom det frem, at krænkerens identitet faktisk var Morten Østergaard. Indtil det punkt havde også Sofie Carsten Nielsen holdt fast i, at Morten Østergaard ikke var inhabil.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er det netop Sofie Carstens involvering i håndteringen af sexkrænker-sagen, der gør, at Rohde på mødet nævner muligheden af at blive løsgænger.

Ekstra Bladet spurgte efter de radikales gruppemøde, om Jens Rohde havde en kommentar til, hvad der var sket på mødet:

Torsdag formiddag kritiserer Jens Rohde Sofie Carsten Nielsen i P1:

“Så er der dem, der er vrede på Sofie, fordi hun jo heller ikke sagde tingene, som de var. Og også var en del af håndteringen. Og vi kan allesammen sidde med de følelser. Jeg kan forstå dem alle. Sofie har jo oprigtigt ment, at det gør hun af hensyn til Lotte. Og det kan man så diskutere, men vi tager jo alle sammen fejl,” siger Jens Rohde i P1.

Undervejs i programmet knækker Jens Rohde nærmest sammen - og undskylder. Værten siger til Rohde, at han ikke behøver at undskylde:

“Jeg tror, vi alle i den radikale gruppe havde nogle rædselsfulde timer. Og det sidder. Jeg er et følelsesmenneske, og det tager noget tid at få det ud,” forklarede Jens Rohde i DR’s P1.

Læs mere her.

 

Østergaard roser sin efterfølger

Morten Østergaard, som efter et dramatisk gruppemøde onsdag trak sig som politisk leder for De Radikale, roser i et facebook-opslag den nye leder, Sofie Carsten Nielsen, i anledning af, at Sofie Carsten Nielsen torsdag holdt sin første åbningstale som leder af De Radikale.   

“Stolt af en fantastisk første tale fra den nye politiske leder hos os Radikale. Ingen kunne have holdt netop den tale bedre, end Sofie Carsten Nielsen gjorde,” skriver Østergaard og fortsætter:                                   

“Hun er en agent-of-change, og hun er på mission: Klimakamp, ligestillingskamp og styr på økonomien. Og det var bare dag ét.”       

placeholder

 

Sofie Carsten Nielsens opfordrede i sin åbningstale torsdag andre partier til at se indad og granske egne sager om sexisme:                   

“Han (Morten Østergaard, red.) har sat sig selv til side for vores parti og for kampen mod sexisme. Her skal bare mere end en sag og et navn til, vi vil have gjort op med en rådden kultur, ikke bare her på Christiansborg, men i hele det danske samfund. Vi har meget at gøre hos os, jeg håber også, at I vil kigge indad i jeres partier, I har meget at gøre,” siger Sofie Carsten Nielsen.

                   

Helle Thorning afhøres i Tibet-sag

Helle Thorning-Schmidt - socialdemokratisk statsminister fra 2011 til 2015 - skal afhøres som vidne i Tibet-kommissionen 29. januar.

Det fremgår af en opdateret vidneliste, som kommissionen har offentliggjort.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Den tidligere statsminister er ikke tidligere blevet afhørt i kommissionen.

Tibetkommissionen udgav tilbage i december 2017 sin første beretning. Konklusionen var, at politiet havde begået klart ulovlige indgreb mod borgernes frihedsrettigheder. Desuden var Folketinget blevet ført bag lyset af politiet.

I sommeren 2018 blev kommissionen nedsat igen. Regeringen bestilte en yderligere undersøgelse af, om myndighederne gennem årene har skubbet borgernes ret til at ytre sig og demonstrere til side.

I første omgang blev kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014 vurderet.

Under et besøg af præsident Hu Jintao rev betjente for eksempel tibetanske flag ud af hænderne på fredelige borgere. Ord som "FREE" og "FRIHED" tegnet med kridt på asfalten foran et hotel blev fjernet. Og politiet forsøgte endvidere at skjule en demonstration for præsidenten.

I januar 2017 blev De Radikales Martin Lidegaard afhørt i kommissionen. Han var klimaminister under et kinesisk besøg i 2012. Han afviste da at have drøftet sagen med Helle Thorning-Schmidt.

“Mange har oplevet det som krænkende for vores almindelige retsbevidsthed og helt ude af tradition med, hvordan vi tilrettelægger besøg. Vi var mange, der lagde mærke til og tog anstød af det, men efter min bedste erindring var det ikke noget, jeg drøftede med statsministeren,” sagde Lidegaard.

I den nye undersøgelse kigges der længere tilbage i tiden, og i den forbindelse er der allerede blevet afhørt en håndfuld nuværende og tidligere politifolk. Det skete i slutningen af 2018.

Læs mere her.

 

Falsk person udgiver sig for hviderussisk præsidentkandidat

Folketingets Udenrigspolitiske Nævn er blevet udsat for, at en falsk person har udgivet sig for at være den hviderussiske præsidentkandidat Sviatlana Tsikhanouskaya i et virtuelt møde med medlemmerne af Det Udenrigspolitiske Nævn, der blev afholdt den 6. oktober 2020.

Det skriver Folketinget i en pressemeddelelse.

På mødet blev den aktuelle politiske situation i Hviderusland drøftet. Samtidig drøftede man også, hvordan den hviderussiske befolkning kan støttes i deres kamp for demokrati og menneskerettigheder.

Da mødet startede, havde Sviatlana Tsikhanouskaya og hendes stab problemer med kameraet på deres pc, og det var derfor ikke muligt at se hende.

Mødet varede cirka 40 minutter. Undervejs blev de deltagende medlemmer klar over, at der var noget, der ikke stemte, og Nævnet tog selv initiativ til at afslutte mødet.

Det blev efterfølgende gennem kontakt til Sviatlana Tsikhanouskayas stab konstateret, at Nævnet havde haft møde med en person, som udgav sig for at være Sviatlana Tsikhanouskaya.

Under mødet blev der ikke sagt noget, der kan kompromittere den danske udenrigspolitiske linje. Der er ikke i øvrigt konstateret situationer, hvor der har været brud på sikkerheden i forhold til Nævnet. Sagens omstændigheder er ved at blive undersøgt nærmere.

”Jeg håber, at der blot er tale om en grov spøg, men jeg er selvfølgelig bekymret for, om deltagelsen i mødet bliver misbrugt. Det giver også anledning til stof til eftertanke” siger Martin Lidegaard, formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

”Nævnet vil eksempelvis fremover altid kræve, at der er kamera på, når Nævnet mødes virtuelt med eksterne mødeparter”, siger Michael Aastrup Jensen, næstformand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet