S: 2025-plan er gammel vin på gamle flasker

Regeringens 2025-plan indeholder planer om dyre skattelettelser, men ikke nok til velfærd, mener Socialdemokratiet.
Finansminister Kristian Jensen (V) fremlagde tirsdag regeringens længe ventede 2025-plan for dansk økonomi, flankeret erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl (LA).

Budskabet fre regeringen er grundlæggende, at dansk økonomi er robust, og at den største udfordring er, at vi risikerer at gå glip af yderligere vækst, fordi virksomhederne ikke er i stand til at skaffe den fornødne arbejdskraft.

Overordnet set, så har regeringen ambition om at væksten hæves med 80 milliarder kroner og beskæftigelsen med 55-60.000 fuldtidspersoner frem mod 2025 med en række nye tiltag.

45 af de 80 milliarder kommer af sige selv, men de sidste 35 milliarder skal komme gennem igennem reformer. Det skal ske ved, at flere skal hurtigere igennem uddannelsessystemet, færre skal være på offentlig forsørgelse, flere skal være længere på arbejdsmarkedet, den gennemsnitlige arbejdstid skal øges og så skal det være nemmere for virksomheder at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.

Regeringen lægger i planen op til, at det offentlige forbrug skal stige med kun 0,3 procent om året – langt for de 0,8 procent som økonomer regner med at der er behov for, hvis man skal tage højde for, at der kommer flere ældre i fremtiden.

Regeringen har dog fundet penge til at give skattelettelser, både i top og bund. Regeringen vil dog først i efteråret fremlægge et konkret skatteudspil.

Gammel vin på gamle flasker
Regeringens 2025-plan imponerer eller overrasker ikke Socialdemokratiet. Partiet mener, at 2025-planen både rammer forbi i forhold til arbejdskraftudfordringen og at der kommer til at mangle penge til velfærd.

”Det er gammel vin på gamle flasker,” lyder vurderingen fra partiets finansordfører Benny Engelbrecht som henviser til, at regeringens plan ikke indeholder mange nye initiativer eller ny politik.

”Dyre topskattelettelser, der skal betales af unge på SU, arbejdsløse og nedskæringer på velfærden hvert eneste år. Men regeringen løser ikke udfordringerne for dansk økonomi. Danmarks mangler kvalificeret arbejdskraft. Det kræver investeringer i opkvalificering,” siger han til Netavisen Pio.

I modsætning til regeringen, som vil løse arbejdskraftsudfordringen med skattelettelser, vil Socialdemokratiet i stedet satse på uddannelse.

”Skattelettelser finansieret af arbejdsudbudsreformer som regeringen foreslår er ikke den rette medicin for Danmark. Vi skal i stedet investere i opkvalificering, velfærd og vækst.”

Ifølge partiet vil der mangle 13 milliarder kroner til børnepasning, hospitaler, politi og ældrepleje i 2025, skriver Socialdemokratiet i en pressemeddelelse.

En rapport for rapportens skyld
Overrasket er til gengæld Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, men det er over hvor lidt konkret politik det 150 sider lange dokument indeholder.

”Jeg er virkelig overrasket. Det er intet konkret og intet nyt. Vi er virkelig ikke blevet meget klogere. Det ligner mest en rapport man lancere fordi man bare skulle lancere noget. Man kan jo se det som en sammenskrivning af regeringsgrundlaget og konvergensprogrammet,” siger direktør Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Netavisen Pio.

Han hæfter sig ved, at det mest konkrete i 2025-planen, er den projekterede lave vækst i det offentlige forbrug.

"Det eneste egentlige konkrete er deres deres basisvækst for udviklingen af det offentlige forbrug på 0,3 procent. Hvilket de også selv understreger slet ikke rækker til bare det demografiske træk på 0,8 procent. Den er en gentagelse af regeringsgrundlaget, men det understreger at der virkelig bliver gået til makronerne med besparelser på den offentlige sektor, slutter han.

Læs mere om regeringens 2025-plan her.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook