S-bagland kritiserer Politikens spørgestil

Politiken fisker i en ny spørgeskemaundersøgelse åbenlyst efter at skabe en konflikt mellem det det socialdemokratiske bagland og gruppeformand Henrik Sass Larsen. Spørgsmålene er nemlig både ledende og personfikserede, lyder kritikken.
Politiken ønsker at fremprovokere en intern kritik af socialdemokraternes udlændingepolitik og et karaktermord på Henrik Sass Larsen. Sådan lyder kritikken i dag fra det socialdemokratiske bagland.

Årsagen er et spørgeskema, der er sendt til 914 borgmestre, regionsrådsmedlemmer, byrådsmedlemmer og kredsformænd. De skal blandt andet svare på, hvorvidt de er enige med socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen i udlændingepolitikken.

Men spørgsmålene er både så personfikserede og så ledende, og det virker som om Politiken allerede har bestemt sig for at skrive en artikel om en modsætning mellem Henrik Sass Larsen og baglandet, lyder kritikken fra en række af de socialdemokrater, der har modtaget spørgeskemaet.

I spørgeskemaet skal modtagerne eksempelvis forholde sig til udsagnet ”Jeg føler mig generelt dårligt repræsenteret, når Henrik Sass Larsen udtaler sig om udlændingepolitik”.

Socialdemokraterne bedes også om at forholde sig til en række udtalelser af Henrik Sass, ligesom de skal svare på hvorvidt Socialdemokratiet skal samarbejde med Alternativet for efterfølgende at blive konfronteret med, at Henrik Sass for et par uger siden har kaldt netop Alternativet for et ”bluffnummer”.

Ønsker at fremprovokere et karaktermord
En af dem der gik til tasterne var Herlev borgmester Thomas Gyldal, der skrev, at formålet med spørgeskemaundersøgelsen er at ”fremprovokere en intern kritik af udlændingepolitikken og et karaktermord på Henrik Sass ved at få nogle til at bekræfte Politikens præmis”.

Over for Netavisen Pio uddyber han: ”Jeg modtager som borgmester mange af den slags spørgeskemaer fra medierne. Men jeg erindrer ikke at have oplevet noget fra et seriøst medie, der var så personfikseret som det her. Det går jo direkte efter personen Henrik Sass. Politiken kunne jo lige så godt bare have spurgt, om man kan lide Henrik Sass eller ej”.

Thomas Gyldal vælger normalt ikke at svare på den form for spørgeskemaer. Denne gang har han dog gjort en undtagelse, for at udtrykke sin støtte til Henrik Sass og partiledelsen, der ifølge Gyldal har lagt en rigtig linje i udlændingepolitikken. Han er dog langt fra tilfreds med den måde, Politiken har formuleret sine spørgsmål på:

”Det ligger jo klart i hele den måde, Politiken har stillet spørgsmålene på, at man håber, at folk bare vil nikke ja til den præmis, Politiken har stillet op, og sige man er uenig med Henrik Sass”, forklarer Thomas Gyldal, som ikke mener, at spørgsmålene lever op til de gængse kriterier.

Socialdemokraterne har aldrig været så samlet om udlændingepolitikken
Også Roskilde-borgmester Joy Mogensen reagerede mod spørgsmålene, som hun mener lægger op til ”politiker-bashing”. Hun oplever, at Politiken med sine spørgsmål forsøger at blæse en konflikt op internt i Socialdemokratiet, som hun ikke mener er til stede i partiorganisationen.

”Politiken stiller jo ikke bare de her spørgsmål ud af rent nysgerrighed. Det lugter langt væk af, at man gerne vil have en bestemt vinkling så man kan lave en historie på, at der er uenighed i Socialdemokratiet”, fortæller hun til Netavisen Pio.

Det var især et af Politikens spørgsmål, hvor modtagerne blev bedt om at vurdere hvorvidt de var enige eller uenige i et udsagn fra Henrik Sass om, at ”Humanismen er med til at undergrave store dele af velfærdssamfundet, hvis vi ikke får styr på antallet af indvandrere”.

Men formuleringen er ifølge Joy Mogensen taget ud af en sammenhæng, som Politiken nu forsøger at blæse op til en stor konflikt i partiet:

”Jeg er helt enig med Mette Frederiksens i, at vi ikke kan have humanisme uden også at have realisme. Og hvis man læser hele interview med Henrik Sass, så er det jo faktisk også det, han siger. Det er mit indtryk, at der i Socialdemokratiet er meget bred opbakning til den linje. Jeg har faktisk ikke oplevet, at Socialdemokratiet har været så samlet om udlændingepolitikken som nu”, forklarer hun.

Hun mener også, i lighed med Thomas Gyldal, at spørgsmålene i meget høj grad er centreret omkring Henri Sass Larsens person. ”Man kan altid diskutere den måde, han siger tingene på, men jeg synes det er vigtigt, at vi i Socialdemokratiet har personer som Henrik Sass, der har en anden personlig baggrund end den, de fleste medlemmer har. Det er jo ikke dem i fine parcelhuse, der oplever konsekvenserne, det er dem i de almene boliger. Og dem skal vi som socialdemokrater også kunne favne”, mener hun.

Viser at medierne er i dyb krise
I Fredericia mener borgmester Jacob Bjerregaard, at rundspørgen blot er det seneste eksempel på en udvikling, hvor medierne i stadig stigende omfang går efter hurtige og bombastiske overskrifter, mens det journalistiske fodarbejde tilsidesættes.

”Det er et bevis på, at dansk journalistik er i dyb krise. Den gode gammeldags journalistik, hvor man lavede research og ringede op og interviewede og konfronterede folk er snart helt væk. Nu handler det om massemailing, hvor man sender man bare et spørgeskema rundt, hvor præmissen er givet på forhånd, så så laver man en forside ud fra det”, fortæller han.

Jacob Bjerregaard modtager jævnligt spørgeskemaer fra medier, men er efterhånden er holdt op med at svare. Ikke kun fordi det er tidskrævende, men også fordi han oplever, at der ofte er lagt en tydelig præmis ned over de spørgsmål, der stilles. Det handler oftere om at kunne skrive historier om intern uenighed, end om at blive klogere på den førte politik.

”Det er en kedelig form for journalistik, som bygger på en ekstrem tvivlsom metode. Og jeg er meget overrasket over, at det er et hæderkronet medie som Politiken, der står bag den her rundspørge. Det er rigtig ærgerligt, hvis de også forfalder til den her form for journalistisk”, slutter Jacob Bjerregaard.

 


Flere artikler om emnet

Annonce