Annonce

S: Bayerngas er tomme trusler

Hvis Bayerngas ikke vil udvinde olie i Nordsøen, står der andre selskaber klar til at tage over, siger socialdemokraternes energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.
Ved sidste udbudsrunde dukkede der, som sagt, 31 virksomheder op. Det er dobbelt så mange i forhold til runden i 2006.

Offshore-stop, massefyringer og færre penge. Bayerngas og resten af olielobbyen smider om sig med trusler, efter at regeringen har indgået en politisk aftale med Enhedslisten og Dansk Folkeparti om at tage penge fra Nordsøolien til Togfonden DK.

Direktøren for det tyske selskab, Arne Westeng, siger til DR Nyheder, at skattestigningerne vil påvirke fremtidige investeringer:

”Vi kommer i stedet til at flytte vores aktiviteter til Norge og Storbritannien.”

Netavisen Pio ringede til Socialdemokraternes klimaordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, for at høre, om fremtiden virkelig er så slem, som Bayerngas siger.

Hvordan forholder du dig til Bayerngas’ trussel om, at de vil trække sig ud af Nordsøen?
”Jamen, jeg kan ikke rigtig se, hvem det er en trussel imod. Det er ikke en trussel mod statskassen, og det er ikke en trussel mod antallet af arbejdspladser. Ved sidste udbudsrunde i maj måned var der 31 virksomheder, som viste interesse for at udvinde olie i Nordsøen, og olien forsvinder jo ikke. Hvis ikke Bayerngas vil have opgaven, så står der en masse andre virksomheder klar. Og det vil i sidste ende give lige så mange arbejdspladser i offshore-industrien, som der er nu.”

Hvordan ved du, at der står andre virksomheder klar i kulissen?
”Virksomhederne viser jo løbende interesse. Ved sidste udbudsrunde dukkede der, som sagt, 31 virksomheder op. Det er dobbelt så mange i forhold til runden i 2006.  Derudover vil der jo også komme et øget antal arbejdspladser, når moderniseringen af jernbanenettet går i gang. ”

Bayerngas fastholder, at den øgede beskatning vil få konsekvenser for aktiviteten i Nordsøen…
”Ja, men det er noget vrøvl. Den danske beskatning er i forvejen lav, hvis vi sammenligner med eksempelvis Norge. For ikke at sige latterlig lav, og de 31 virksomheder som mødte op til udbudsrunden i maj kendte til de her kommende skatteændringer, og de var stadigvæk interesseret. Vi er altså ikke afhængige af Bayerngas. ”

Hvorfor er det her en fornuftig måde at beskatte arbejdet i Nordsøen på?
”Nordsøen er alles. Den tilhører det danske samfund. Og det betyder også, at alle her i landet skal have noget ud af olien. Derfor skal pengene fra Nordsøen bruges på langsigtede investeringer, som alle, både nu men også om 40 år, kan få gavn af.
Selvfølgelig skal virksomhederne i Nordsøen tjene penge på at pumpe olien op, men overskuddet fra undergrunden skal komme hele samfundet til gode. Det er topurimeligt, at vi i de sidste 10 år har haft én skattesats for udenlandske virksomheder og en anden skattesats for Mærsk. Det giver ingen mening. De borgerlige sagde i 2003 til Bayerngas og olievirksomheden Hess, at de selv kunne bestemme skattesatsen, hvilket betød, at den blev væsentlig lavere end Mærsks, og sådan fungerer det altså ikke. Det skal være samme regler for samme type firmaer.


Flere artikler om emnet