På tværs af partiskel – i særdeleshed Socialdemokratiet og Venstre – mener borgmestrene ude i landets kommuner, at udligningssystemet er skævt og uretfærdigt.
Her stopper enigheden dog også, for borgmestrene er i den grad uenige om, hvor denne skævhed og uretfærdighed ligger – og hvordan et nyt udligningssystem bør skrues sammen.
Debatten om udligningsordningen raser igen.
Det er et debatindlæg i Altinget, skrevet af Torben Hansen (S), borgmester i Randers Kommune, og Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune, som er baggrunden for en verserende Facebook-fejde mellem to socialdemokratiske borgmestre om det kommunale udligningssystem.
Randers-borgmester Torben Hansen (S) og Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) udgør formandskabet i initiativet Bedre Balance, der består af otte provinskommuner, som med egne ord kæmper for et enstrenget udligningssystem og vil afskaffe den såkaldte hovedstadsudligning.
Indlægget har fået borgmester i Herlev Kommune, Thomas Gyldal (S), til tasterne.
Det er i sandhed bedrøveligt, at en socialdemokrat fra Randers ikke har større social bevidsthed
"Det er muligvis forståeligt, at en Venstremand fra Esbjerg ikke vil forstå, hvad der er på spil, men det er i sandhed bedrøveligt, at en socialdemokrat fra Randers ikke har større social bevidsthed," skriver Thomas Gyldal med henvisning til sin borgmesterkollega og partifælle fra Randers, Torben Hansen.
Herlev-borgmesteren appellerer til, at de socialdemokratiske borgmestre bør kunne finde fælles fodslag. Men han udtrykker bekymring for, at man risikerer at flytte millioner af kroner fra børn og ældre i almene boligafdelinger i Ishøj, Brøndby og Albertslund over til villavejene i Esbjerg, Holstebro og Herning.
I kommentarsporet til Thomas Gyldals Facebook-opslag giver Torben Hansen svar på tiltale:
"Jeg har forståelse for, at du – og andre kollegaer i hovedstadsområdet – kæmper hårdt for jeres egne kommuners interesser. Til gengæld kan jeg ikke forstå dine argumenter og slet ikke, at du beklikker min sociale bevidsthed."
Hovedstadskommunernes velkendte halve sandheder og smarte oneliners
Han kalder Herlev-borgmesterens argumenter for "hovedstadskommunernes velkendte halve sandheder og smarte oneliners", som han ikke mener bliver mere rigtige af at blive gentaget.
I kommentarsporet til Facebook-opslaget møder Gyldal opbakning fra bl.a. Michael Vindfeldt (S), viceborgmester på Frederiksberg, Eik Bidstrup (V), borgmester i Dragør Kommune, og Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør.
Det er ikke kun de otte provinskommuner, der har taget initiativ til oprettelsen af en organisation.
I hovedstadsområdet er 31 kommuner og Region Hovedstaden gået sammen om initiativet "Stop Forskelsbehandlingen Nu", der med egne ord ønsker "at sænke udligningen til resten af landet, så familiens økonomi ikke afhænger af, hvor i landet de vælger at bo."