Annonce

S-borgmestre i Nordjylland: "Stor opgave", "hårdt slag" og "surrealistisk"

S-borgmesteren i Hjørring retter kritik mod regeringen og myndighederne for ikke at have sat ind i tide over for smittetruslen fra mink
Reaktionerne fra S-borgmestrene i de nordjyske kommuner - Birgit Hansen (Frederikshavn), Ulla Vestergaard (Thisted) og Arne Boelt (Hjørring) - på den næsten totale nedlukning af syv nordjyske kommuner er meget forskellige.

Regeringen varslede torsdag nye restriktioner i syv nordjyske kommuner: Hjørring, Vesthimmerland, Thisted, Brønderslev, Frederikshavn, Jammerbugt og Læsø.

Alle borgere i de syv kommuner opfordres allerede nu kraftigt til at blive i egen kommune. Regeringen oplyser, at man kun bør krydse kommunegrænsen, hvis man har en kritisk arbejdsfunktion eller et uopsætteligt ærinde i en anden kommune.

Samtidig bør borgere i de resterende kommuner i Danmark ikke rejse ind i de syv nordjyske kommuner, hvor de nye restriktioner gælder, medmindre man har en kritisk arbejdsfunktion eller et uopsætteligt ærinde.

Altså er der tale om en nærmest total nedlukning i de syv nordjyske kommuner.

S-borgmester i Frederikshavn: “Et stort ansvar og en stor opgave”

“Der bliver ikke sat bomme op, og der kommer ikke coronapoliti. Men der bliver et stort ansvar og en stor opgave for os,” siger Birgit Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune, til Berlingske.

Der bliver et stort ansvar og en stor opgave for os

Ud over lukning af restauranter og restriktioner for kultur- og foreningsliv vil restriktionerne muligvis også påvirke nordjydernes måder at bevæge sig på.

“Der blev nævnt, at der skal til at ske en styrket opsporingsindsats. Det betyder, at samtlige tilbydes test. Massiv testning med henblik på at få slået mutationen ned og sørge for, at den ikke spreder sig. I forlængelse af det bliver der begrænsninger i forhold til mobiliteten, og der kender vi ikke udformningen, men det er jo indgribende,” siger hun.

Birgit Hansen er overbevist om, at langt de fleste vil bidrage til at stoppe smittekæderne og spredningen af den nye muterede virus, men hun mener også, at de nye restriktioner vil få borgerne i området til at stille mange spørgsmål.

Birgit Hansen: Vi tager stadig hånd om borgerne

De nye restriktioner betyder, at alle medarbejdere i Frederikshavn Kommune uden kritiske funktioner sendes hjem de næste fire uger.

Det slår borgmester Birgit Hansen fast i Lokalavisen Frederikshavn.

Social- og sundhedssektoren fortsætter dog den daglige drift.

“Vi er her stadig. Vi varetager alle de kritiske funktioner og sørger for, at der bliver taget hånd om alle de borgere, vi har ansvar for,” fortæller Birgit Hansen til lokalavisen.

Vi er her stadig

På jobcenteret og i borgerservice sender man medarbejderne hjem. Det vil dog stadig være muligt at få telefonisk kontakt og afholde digitale møder.

“Vi arbejder stadig, men langt de fleste af vores medarbejdere kommer til at arbejde hjemmefra. Det er nødvendigt for at bryde smittekæderne. Vi har et enormt ansvar nu,” siger Birgit Hansen.

S-borgmesteren er meget påvirket af situationen. I et opslag på Facebook viser hun stor forståelse for, at borgerne står tilbage med mange spørgsmål.  

placeholder

 

S-borgmester i Thisted: “Surrealistisk” og “et hårdt slag”

“Jeg tror, at vi alle synes, at det er helt surrealistisk.”

Sådan lyder det fra S-borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard, i fredagens udgave af Jyllands-Posten.

Hun forstår til fulde, at de nye restriktioner vil få omfattende konsekvenser for rigtig mange thyboers liv.

“Det er en anden hverdag, vi thyboer går i møde de næste fire uger. Der er ingen tvivl om, at de nye restriktioner er et hårdt slag. Men vi skal nok komme igennem det her sammen. Vi skal vise resten af Danmark og verden, at vi passer på dem og hinanden,” siger hun i en pressemeddelelse.

Vi skal nok komme igennem det her sammen

S-borgmesteren udtrykker også sin store sympati for de minkavlere, som mister deres job og de mange erhvervsdrivende i Thy, som går en usikker tid i møde.

“Det er en meget svær situation. Nu skal vi stå sammen, som vi har tradition for i vores kommune. Vi skal hjælpe hinanden, så vi hurtigst muligt kan komme tilbage til noget, der bare er nogenlunde normalt,” siger Ulla Vestergaard.

S-borgmester i Hjørring: Hvad har vi hele tiden sagt? 

Arne Boelt, S-borgmester i Hjørring Kommune, kritiserer regeringens minkhåndtering. Hvis man havde spist mink, havde man for længst lukket ned, mener han.

Det skriver Avisen Danmark.

“Hvad har vi hele tiden sagt i Hjørring Kommune?” spørger Arne Boelt.

S-borgmesteren fortæller, at han flere gange har opfordret myndighederne og regeringen til at slå hårdere ned på det voksende antal coronasmittede minkbesætninger, som de seneste måneder har spredt sig fra Nordjylland til store dele af det øvrige Jylland.

Man har reageret for sent, mener Arne Boelt.

For stort hensyn til økonomien, for lidt hensyn til folkesundheden 

Arne Boelt er især kritisk over for, at regeringen først i oktober igen valgte at aflive alle coronaramte besætninger.

“Det synes jeg da er kritisk,” siger han og fortsætter:

Det synes jeg da er kritisk

“Nu kan man se, hvad det koster. Det koster et helt erhverv, og vi skal være glade for, at det ikke koster på fødevaresikkerheden.”

Arne Boelt mener, at der er taget alt for stort hensyn til økonomien og alt for lidt hensyn til folkesundheden. Han mener også, at reaktionen havde været helt anderledes, hvis smitten havde ramt eksempelvis køer eller grise.

Yderligere nye restriktioner i de syv nordjyske kommuner:

  • Offentlige og private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende medarbejdere.

  • Alle borgere i de syv nordjyske kommuner skal være meget opmærksomme på, hvor mange man ser. Dette gælder også borgere internt i kommunen.

  • Restauranter, barer, værtshuse og caféer skal fra lørdag lukke for alt andet end take-away.

  • Studerende på videregående uddannelse skal fra mandag overgå til digital undervisning og digitale eksaminer.

  • Derudover må der på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser maksimalt være et fremmøde på 50 procent.

  • Elever i 5.-8. klasse skal have fjernundervisning hjemmefra, imens 0.-4. klasse og 9. klasse fortsat kan møde op. For disse klasser vil der dog være et krav om minimum én meters afstand.

  • Dagtilbud kan fortsat passe børn, men det skal ske i mindre og faste grupper.

  • Den offentlige transport vil også lukke ned i omfattende grad. Folk med kritisk jobfunktion skal dog fortsat have mulighed for at komme på arbejde med offentlig transport. Derudover vil der fortsat være skolebusser i drift.

  • Tidligere undtagelser til forsamlingsforbuddet på 10 personer annulleres.

  • Biografer, teatre, biblioteker, indendørs idrætsfaciliteter, forlystelsesparker mv. skal også lukke ned.

  • Udlændinge, som ønsker at rejse til Danmark for at besøge eller arbejde i de syv nordjyske kommuner afvises som udgangspunkt.

Kilde: Thisted Kommune 

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg er noget forvirret. Hvis jeg ikke husker meget forkert, så er det ikke mange dage siden, at der var kritik af at der blev aflivet for mange mink, og hvorfor skulle mink aflives når afstanden var 7 km. fra en smittet besætning. Nu kommer de samme mennesker og beklager sig over HVORFOR man IKKE aflivede nogle flere, og gjorde det noget før. Men bagklogskab er jo trods alt også en form for klogskab.