Annonce

S-borgmestre til Tesfaye: Drop krav om håndtryk

”Udansk” og “et skråplan”, lyder kritikken fra S-borgmestre, der vil have krav om håndtryks fjernet. Integrationsministeren har ikke taget endelig stilling.
Flere S-borgmestre lægger kort før Socialdemokratiets kongres i weekenden pres på udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Borgmestrene vil have det lovpligtige håndtryk for nye danske statsborgere, afskaffet.

Kravet om at personer, der ansøger om at blive dansk statsborger, skal give hånd til en borgmester eller embedsmand ved en grundlovsceremoni, blev indført af den tidligere VLAK-regering med støtte fra Dansk Folkeparti.

Hvis man ikke vil give hånd til en kvindelig borgmester, har man søgt statsborgerskab i det forkerte land

Men lovkravet er både “symbolpolitik”, “et skråplan” og “udansk”, mener en række S-borgmestre. Og de appellerer nu til at Mattias Tesfaye skrotter loven. Det skriver DR.

Da lovforslaget var til afstemning i Folketinget i slutningen af december sidste år, stemte Socialdemokratiet blankt, fordi man ikke mente, at håndtryk krævede en særlig lov. Mattias Tesfaye har dog ikke taget endeligt stilling til, om loven skal fjernes. I et skriftligt svar til DR holder ministeren fast i, at håndtrykket giver mening men stadig er til diskussion:

“Hvis man ikke vil give hånd til en kvindelig borgmester, har man søgt statsborgerskab i det forkerte land. Det er min holdning. Men lad os nu lige få inviteret de glade nye statsborgere til ceremoni på rådhuset. Herefter kan vi altid vurdere, hvordan det gik. Jeg er meget åben for at høre, hvad erfaringerne bliver,” lyder svaret fra Tesfaye.

Det er meget udansk, og jeg bryder mig simpelthen ikke om det


Udansk og fjollet

En af dem, som ønsker loven fjernet, er borgmester på Lolland, Holger Schou Rasmussen (S).

“Det er meget udansk, og jeg bryder mig simpelthen ikke om det. Det er ikke åbenhed og frisind. Den lov skal droppes, for den handler jo bare om at ramme nogle kulturelle minoriteter, som ønsker et dansk statsborgerskab,” siger han til DR.

Hun kalder håndtrykket “fjollet at bruge tid på”

Samtidig understreger Holger Schou Rasmussen, at han nægter at indberette, hvis der er udlænding, der ikke vil give hånd i hans kommune.

Også borgmester i Thisted, Ulla Vestergaard (S), vil have ministeren til at overveje loven en ekstra gang, og hun kalder håndtrykket “fjollet at bruge tid på”.


Fint med en hånd på hjertet

I Faaborg-Midtfyn kommune mener borgmester Hans Stavnsager, at spørgsmålet om håndtrykket bør være noget, man finder ud af lokalt.

“(..)Her lokalt kan vi godt selv finde ud af, om der skal gives hånd eller ej. Nogle gange møder jeg folk fra min kommune, som lægger hånden op på hjertet, når man mødes, og jeg har det fint med, at man viser respekt på den måde,” siger Hans Stavnsager til DR.

Her lokalt kan vi godt selv finde ud af, om der skal gives hånd eller ej

Den socialdemokratiske borgmester i Syddjurs, Ole Bollesen, er også kritisk, og han mener, at hilseformer ligger uden for det, som Folketinget skal lovgive om.

Vestegnsborgmester Ole Bjørstorp (S) fra Ishøj, er ligeledes helt klar i mælet: Han vil have afskaffet det tvungne håndtryk, som han kalder “en fjollet regel”.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er symbolpolitik med at lovgive om et håndtryk, det er en naturlig ting at sige tak for den gave det er, men man kan jo godt vise den tak og respekt på forskellig vis, dog er det normalt med håndtryk her i landet. jeg synes Tesfaye med sin rolige facon svarer klogt på det og viser omtanke.