Annonce

S-borgmestre vil have indvandrerbørn i vuggestue

Flere tosprogede børn skal starter i institution som etårige, mener Frank Jensen og Jacob Bundsgaard.
Alt for mange børn med indvandrerbaggrund taler ikke dansk, og for at styrke integrationen, stiller borgmestrene for landets to største byer, fire forslag der skal øge danskkundskaberne og sikre tilknytning til fællesskabet blandt de allermindste. Det skriver Berlingske.

Overborgmester Frank Jensen fra København og borgmester Jacob Bundsgaard fra Aarhus vil forbedre integrationen blandt de yngste og derfor lancerede de mandag et udspil, som de kalder ”Integration i børnehøjde”.

Flere skal vælge fællesskabet til
Udspillet skal ifølge borgmestrene sikre, at alle børn får chancen for at komme ordentligt på vej i livet samt mindske overrepræsentationen af tosprogede i bandekriminalitet og ledighedsstatistikker.

”Det bedste middel til at bekæmpe parallelsamfund er, at man har en chance for at byde ind i fællesskabet og spille en positiv rolle,” siger Frank Jensen til Berlingske.

Overborgmesteren håber, at man ved at give unge en tilknytning til fællesskabet, vil give flere lyst til at vælge kriminalitet og bandemiljøet fra.

Han bakkes op af Jacob Bundsgaard.

”Der er ingen tvivl om, at hvis man ikke kender de danske værdier og det danske sprog, så er der større risiko for, at man bliver marginaliseret og klarer sig dårligere. Risikoen for at ende i et parallelsamfund bliver større,” siger han,

De forslår derfor, som en forsøgsordning, at alle børn automatisk skrives op til daginstitution, med start når barnet bliver et år, og at dem der så vælger det fra skal have en samtale med en sundhedsplejerske om det nu også er en god ide.

Når der er tale om en forsøgsordning, er det ikke nødvendigt med en lovændring, men blot med en accept for børne- og socialminister Mai Mercado (K), og den er hun ifølge avisen klar til at give, hvis de to kommuner ansøger.

Tidligere sprogtest og mere opsyn
De to borgmestre foreslår desuden tidligere sprogtest og et øget opsyn med både private pasningsordninger og med friskolerne.

Tidligere sprogtest er ikke et nyt socialdemokratisk forslag. I maj måned foreslog undervisningsordfører Annette Lind noget tilsvarende, da det i forbindelse med den såkaldte Pisa-test, kom frem at forskellen på elever med og uden indvandrerbaggrund, var stort set uændret.

”Man bliver nødt til at følge børnene meget tidligere og sætte ind tidligt i forhold til sproget. De skal gøres parate, allerede inden de kommer i skole, så de ikke er bagud på point fra starten,” sagde Annette Lind ved den lejlighed til Berlingske.

Endelig forslår de to borgmestre bedre og flere forenings- og fritidsaktiviteter for tosprogede unge.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet