S: Dansk løn for dansk arbejde

Socialdemokraterne præsenterede torsdag en række initiativer mod social dumping.
Der skal være strengere straffe og større bøder for virksomheder, der underbyder danske løn- og arbejdsvilkår eller ansætter ulovlig udenlandsk arbejdskraft, foreslår Socialdemokraterne i et nyt udspil mod social dumping.

I udspillet skriver Socialdemokraterne, at partiet ikke vil ”acceptere et ureguleret arbejdsmarked, hvor dårlige løn- og arbejdsvilkår er et konkurrenceparameter. Det er til skade for almindelige lønmodtagere og til skade for dansk økonomi.”

I oplægget er der både en gennemgang af en lang række af de initiativer, som regeringen allerede har gennemført på området, og en række nye tiltag. Regeringens allerede vedtagne initiativer er blandt andet indførelsen af et ID-kort på byggearbejdspladser og skærpede krav for udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark (det såkaldte RUT-register) og udbredelse af arbejdsklausuler.
- Arbejdsløsheden falder, beskæftigelsen stiger, og det er godt for Danmark. Men vi ved også godt, at vækst ikke er det eneste, der skaber tryghed på arbejdsmarkedet. Det gør gode arbejdsvilkår også, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ifølge DR om udspillet.

11 nye tiltag
Socialdemokratere foreslår i udspillet, at der skal være større bøder og strengere straffe for social dumping og brug af illegal arbejdskraft, og partiet vil desuden se på de praktikordninger i landbruget, hvor østeuropæere fra blandt andet Litauen og Ukraine ansættes som ”praktikanter”, som får en månedsløn på ned til 10.500 kroner for en 37 timers arbejdsuge.

Endelig er der en hel række initiativer, der skal begrænse den såkaldte ”cabotagekørsel”, der betyder at udenlandske lastbilchauffører, der kommer til Danmark med eksempelvis et vognlæs blomster fra Holland, kan køre ture i Danmark i en begrænset periode. Socialdemokraterne vil begrænse capotagekørslen til maksimalt tre ture på en uge, ligesom chaufførerne fremover skal kunne dokumentere, at de har kørt international transport.

Endelig vil partiet forsøge at forhindre de såkaldte postkasse-firmaer, hvor danske selskaber opretter et papirselskab på en postadresse i Bulgarien eller Rumænien.

Glæde hos vennerne, kritik fra oppositionen
Oplægget fik pæne ord med på vejen, af nogle af Socialdemokraternes faste støtter. En af dem var formanden for 3F, Per Christensen, der kalder det ”dagens bedste nyhed”.

Dagens bedste nyhed for 3F´ere, der hver dag knokler og udfører godt arbejde!!!!!!

Posted by Per Christensen on 4. juni 2015

Tilsvarende positiv var også LO's næstformand, Lizette Risgaard, der i en pressemeddelelse blandet andet kalder det for et "godt og ambitiøst forslag" og tilføjer:

"Vi kan kun støtte, at Socialdemokraterne fortsat vil prioritere indsatsen mod social dumping højt, og fagbevægelsen vil naturligvis forsat bidrage til at finde effektive løsninger,"

Ikke helt samme begejstring fra udspillet, finder man hos oppositionen.

”Snyd og svindel skal bekæmpes, og det tror jeg ikke, at et eneste parti er uenig i,” siger Venstres Ellen Trane Nørby til Jyllands-Posten. Ellen Trane Nørby mener, at udspillet mod social dumping er udtryk for valgflæsk:

”Det nytter ikke noget, at man otte dage inde i en valgkamp har behov for at udstede en masse løfter, når man har siddet på hænderne de seneste fire år. Hvis det her var noget, Socialdemokraterne ville, så havde de jo fået det gennemført,” siger hun.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook