S: “Der er behov for at grave lidt dybere i ide-skuffen”

Venstre foreslår skattelettelser for 4,5 milliarder. Socialdemokratiet efterlyser mere iderigdom og advarer mod at gentage finanskrisens fejl.
Skattelettelser skal være med til at sparke gang i den danske økonomi, der er hårdt ramt af coronakrisen.

Det mener Venstre, som er klar til at fremrykke skattelettelser for 4,5 milliarder kroner. Socialdemokratiet mener, at der er brug for at “grave lidt dybere i ide-skuffen”.

"Vi skal have gang i økonomien. Og derfor skal vi have nogle penge ud blandt befolkningen, så pengene kan komme ud og arbejde," siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til TV 2.

Derfor skal vi have nogle penge ud blandt befolkningen, så pengene kan komme ud og arbejde

Der er tale om at fremrykke skattelettelser, som blev aftalt under Thorning-regeringen for knap ti år siden. Blandt andet at afskaffe PSO-afgiften.

Forslaget fra Venstre har opbakning fra Liberal Alliance og De Konservative, som også tidligere har set skattelettelser som en løsning på, hvordan man kan få økonomien i gang efter coronakrisen.

Skal ikke gentage samme fejl som efter finanskrisen

I Socialdemokratiet hilser finansordfører Christian Rabjerg Madsen debatten velkommen:

"Der er ingen tvivl om, at vi står i en meget alvorlig sundhedskrise, som har medført en meget alvorlig økonomisk situation, og der vil være et behov for at kickstarte økonomien.

Det vil vi nu drøfte med partierne. Vi afviser på forhånd ingenting, men hilser alle gode forslag velkommen," siger han til Netavisen Pio og fortsætter:

"Men når det er sagt, så er det klart, at hvis Venstre foreslår de samme løsninger, som sidst vi stod i en alvorlig økonomisk krise, efter finanskrisen: “Skattelettelser betalt af mennesker på kanten af arbejdsmarkedet og besparelser på velfærdssamfundet, så er vi ikke interesserede."

Ifølge Christian Rabjerg Madsen er det helt afgørende, at man ikke bare kommer igennem krisen, men også kommer styrket ud på den anden side:

"Det er selvfølgelig vigtigt, at en kickstart af økonomien skal skabe arbejdspladser, men det er mindst lige så vigtigt, at den også er med til at sætte gang i den grønne omstilling og sikrer, at vi alle bliver klogere og dygtigere, så vi kommer styrket ud på den anden side af krisen. Derfor er behov for at grave lidt dybere i ide-skuffen end Venstre foreslår her," siger han.

Økonom: Forslag har begrænset effekt

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) har man også set på forslagene fra Venstre. AE-direktør Lars Andersen tror umiddelbart ikke, at det vil have den helt store effekt:

"Gudskelov er det ikke permanent, da der jo er tale om allerede vedtagne og finansierede skattelettelser, så staten skal ikke have penge op af kassen, men det er kun en  midlertidig udgift," siger han til Netavisen Pio.

Skattelettelser, der primært kommer de højeste indkomster til gode, har så godt som ingen effekt på forbruget

"Hvad der er relevant at se på, er hvilken effekt det har på aktiviteten. Og skattelettelser, der primært kommer de højeste indkomster til gode, har så godt som ingen effekt på forbruget," siger han.

Til gengæld er der opbakning fra AE-rådet til at kigge på en hurtigere udfasning af PSO-afgiften, som foreslået af Venstre.

Tidligere beregninger har vist, at afskaffelsen af PSO-afgiften vil betyde en fremgang i rådighedsbeløbet for en typisk familie på 3400 kroner om året.

"Forslaget om at fjerne PSO-afgiften hurtigere gavner mere bredt og kan forventes at få en større effekt på forbruget."

Foreslår offentlige investeringer og frigivelse af feriepenge

Ifølge AE-rådet vil det være nødvendigt i stedet at se på tiltag, som man med sikkerhed ved gavner forbruget hurtigere:

"Der kunne være mere musik i at gå i retning af nogle af de ting, som giver fuld valuta. Det kunne f.eks. være renoveringer eller andre offentlige investeringer. Et andet forslag der har været oppe, er at frigive folks indefrosne feriepenge, som udover at give folk penge mellem hænderne, også har positive effekter på statskassen, fordi man fremrykker skattebetalingen," vurderer Lars Andersen.


placeholder

Kommentarer

Blandt andet kan man sætte 225 timers reglen i stå og med tilbagevirkende kraft da det med garanti vil være penge der vil blive brugt med det samme..til sko og tøj og ander fornødenheder som der ikke har været råd til på grund af dummebøden på 1000 kr..så det kan kun bliv vind-vind,,forretningsøkonomien bliver sparket i gang,og dem med færest penge vil kunne føle sig som en del af samfundet og få råd til sko og tøj og andet...men med garenti bliv brugt på at sætte hjulene igang...og ikke som dem med en god indkomst kan finde på at spare op til en rejse eller ligende..det er lavindkomst-gruppen der vil sætte mest gang i økonomien og ikke dem der har en opsparringskonto som bare vil blive større..

Dem der ikke bidrager til fælleskabet, skal da ikke have nogle penge, og de skal da heller ikke have fri adgang til sygehusene eller tandlægen, og de skal da heller ikke have lov til at gå på en offenlig vej...tænk hvor mange penge dem der har et arbejde kunne beholde i egen lommer...Og jeg vil opfordre at dem der har nogle gode ideer kommer med dem her...Måske man skulle tage statsbogerskabet fra dem der ikke bidrager..så er der det at hvor mange dage må man gå arbejdesløs før man indrager statsbogerskabet...er der nogle der har et forslag..Alle jer der arbejder må have en god weekend

Annonce