S-DF-samarbejde skal begrave Løkkes topskattelettelser

Dansk Folkeparti har de seneste dage bejlet til Socialdemokratiet. Men for partiets politiske ordfører Nicolai Wammen handler det først og fremmest om at forhindre topskattelettelserne og sikre fundamentet for fremtidens velfærd.
Politisk opbrud, ultimative krav og isnende kulde er overskrifterne i dansk politik lige nu. Når Liberal Alliances formand Anders Samuelsen og Dansk Folkepartis ditto Kristian Thulesen Dahl, de sidste dage har kastet ultimative krav efter hinanden, så tyder det ikke på kompromis i blå blok. Den store forbrødring bliver skubbet længere og længere væk, mens koret af dem, der råber på valg bliver stadig større og højere.

DF foretrækker Socialdemokratiets politik
I dette potentielle opbrud er Dansk Folkeparti til gengæld rykket tættere på Socialdemokratiet. Fra talerstolen på partiets årsmøde i Herning slog Kristian Thulesen Dahl igen fast, at han ikke så nogen mulighed for en aftale mellem de blå partier i forhandlingerne om 2025-planen.

Samtidig nævnte Kristian Thulesen Dahl, at man i DF siden 2003 har haft ambitioner om at skabe et tættere samarbejde med Socialdemokratiet. Det store spørgsmål er, hvad det betyder, at Thulesen Dahl nærmest synes på frierfødder for Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Det spørgsmål stillede Netavisen Pio til Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen.

”Her i forbindelse med 2025-forhandlingerne har det været klart at DF ikke har ønsket at være en del af krisen i blå blok. De har foretrukket at støtte den socialdemokratiske politik.”

Pio: Hvad det betyder det i praksis – det hele kunne ligne politisk spil fra DF?

”Det nye er, at DF har valgt at løsrive sig fra blå blok, og fordi de deler vores synspunkter har sat regeringen og Anders Samuelsen under pres. DF støtter vores modstand mod topskattelettelserne, hvor igen af os vil med til forhøje pensionsalderen og forgælde de studerende for finansiere gaven til de rigeste. Omvendt er DF til gengæld også med på vores tanker om at få løst pligtopgaverne nu med ejendomsvurderingerne, PSO-afgiften og styrkelse af det samlede skattevæsen.”

Et billede på Mette styrke og blå bloks svaghed
Ifølge Nicolai Wammen åbner de seneste dages dialog for nye politiske muligheder, der handler om skaffe flertal bag en politik der kan opkvalificere arbejdskraften og styrke erhvervslivet, så vi fastholder de private arbejdspladser, der en forudsætning for at man kan styrke og udvide den danske velfærd. Det er ifølge ordføreren en styrkelse af den socialdemokratiske position.

Pio: Hvor tæt er DF og Socialdemokratietrykket på hinanden i disse dage? Ordet parløb er blevet brugt mere end en gang?

”Det her ændrer ikke på, at der stadig er meget, som vi er meget uenige om. Der bliver ikke noget regeringssamarbejde med Dansk Folkeparti, som nogle straks har kastet sig ud i spekulationer omkring. Thulesen Dahl har sagt, at de godt kunne se Mette Frederiksen som statsminister, selvom de fortsat vil pege på Lars Løkke. Det viser jo hvor stærk Mette er og hvor svagt sammenholdet er i blå blok er.”

Pio: Dele af oppositionen har allerede været ude med kritiske røster og ønsker om, at Socialdemokratiet vælger nogle andre legekammerater?

”Det er vigtigt for os, at dansk politik ikke igen bliver gjort til ren blokpolitik. Derfor ønsker vi sådan set bare, at samle alle dem vi kan, om at føre den bedst mulige politik for danskerne. Vi ønsker ingen form for blokpolitik - uanset om den er blå eller rød. Vi vil fortsat have et tæt og tillidsfuldt forhold med Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten. Det bliver der ikke lavet om på, fordi vi her har nogle fælles interesser med DF.”

Topskattelettelse til millionærerne er en død sild
Hvis nogen skulle være i tvivl om værdien af det nuværende meningsfællesskab mellem DF og Socialdemokratiet, så er det ikke ordføreren selv. På spørgsmålet om hvad han vil sige om det nye samarbejde med DF, svarer Nicolai Wammen:

”Helt kort, så kan jeg sige at Anders Samuelsens hede drømme om topskattelettelser til millionærerne er en død sild. Det er en konsekvens af at S og DF er enige på dette punkt. Det må vi glæde os i en situation, hvor der ellers normalt er 90 mandater til rådighed i blå blok.”

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio. (På orlov)


Kommentarer fra Facebook