S-formand: Offentligt ansatte fortjener mere respekt

De offentligt ansatte skal have bedre tid til at gøre deres arbejde, mener S-formand Mette Frederiksen.

Da Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen indtog talerstolen på DSU’s kongres, var det særligt de offentligt ansatte, der var i fokus. De fortjener nemlig mere respekt og anerkendelse, mener den socialdemokratiske formand.

”Vi har så uendeligt meget at sige tak til vores offentligt ansatte for. For mit eget vedkommende er det en tak til de lærere, der troede på mig, da ingen andre gjorde og lærte mig at læse og skrive og regne. Det er de pædagoger, der passede mine børn, da de gik i vuggestue og børnehave. Det er SOSU’en på Herlev, der passede min mor, da hun døde af kræft, og det er de læger og sygeplejersker, der prøvede at helbrede hende”, sagde Mette Frederiksen fra talerstolen i Vejen Idrætscenter lørdag aften.

Politikere skal blande sig uden om lønnen
Mette Frederiksen kritiserede også de af hendes kolleger på Christiansborg, der har blandet sig i overenskomstforhandlingerne. Hvis politikerne tager styring over overenskomsterne, vil der være færre, der melder sig ind i en fagforening, og det vil ikke gavne lønmodtagerne på sigt, siger Mette Frederiksen.

”Jeg har så stor respekt for de offentligt ansatte, at jeg blander mig udenom, når de forhandler løn. Hvis vi politikere dikterer lønnen, så bliver fagbevægelsen en halvdårlig lobbyorganisation. Så bliver det FDM for SOSU’er. Og det er fint at være medlem af FDM, men det er jo ikke dem, der bestemmer”, sagde Mette Frederiksen til de unge socialdemokrater.

De offentligt ansatte er jo ikke bare medarbejdere i en offentlig sektor. Det er dem, der skaber velfærden

”Kan du forstå, at der er offentligt ansatte, der er i tvivl om, hvorvidt Socialdemokratiet bakker op om deres kamp efter lærerkonflikten og det efterfølgende lovindgreb i 2013”, spøger Netavisen Pio efterfølgende Mette Frederiksen.

Jeg kan i hvert fald konstatere, at det er sådan. Og det er jeg selvfølgelig ked af, for det er så stor en del af det at være socialdemokrat at kæmpe for velfærdssamfundet”, siger Mette Frederiksen. ”Det, der tit bliver glemt, når vi snakker velfærdssamfundet, er, at det er ikke noget, hvis ikke det er for de offentligt ansatte. De offentligt ansatte er jo ikke bare medarbejdere i en offentlig sektor. Det er dem, der skaber velfærden”, uddyber Mette Frederiksen.

Adspurgt om Mette Frederiksen fortryder konflikten og lovindgrebet i 2013, svarer hun, at hun "ikke kan gøre historien om. Det var den beslutning, der blev truffet dengang". Til gengæld glæder hun sig over, at det ser ud som om, der bliver en aftale på det offentlige område denne gang, da det ifølge Mette Frederiksen er "langt, langt bedre end et lovindgreb".

Der skal være tid til relationerne
Ifølge Mette Frederiksen handler respekten for de offentligt ansatte i høj grad om, at de offentligt ansatte skal have mere tid til at udføre deres arbejde ordentligt.

”Jeg tror, det har handlet om rigtig meget mere end det, der er foregået inde i forligslokalerne. Ligegyldigt hvor umage de offentligt ansatte gør sig, kan de ikke levere det, de gerne vil. Der er ikke tid nok på de medicinske afdelinger, der er ikke gode nok normeringer i vores daginstitutioner”, sagde Mette Frederiksen fra talerstolen.

Det vigtigste, der sker i den offentlige sektor, er alt det, man ikke kan skemalægge. Det er relationsarbejdet. Det er læreren, der tror på eleven”, uddyber den socialdemokratiske formand.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og debattør.


Kommentarer fra Facebook