S frygter karakterkrav vil ramme mønsterbrydere

Regeringen foreslår, at man fremover skal have et gennemsnit på fire i dansk og matematik for at blive optaget på HF. Socialdemokraterne mener at det nye krav vil fratage de svageste unge muligheden for at tage en uddannelse.
Unge, der starter i gymnasiet med dårlige karakterer fra folkeskolen, knækker i stor stil nakken fagligt i gymnasiet og falder fra i utide med en spoleret drøm om studenterhuen, mener undervisningsministeren. Derfor vil hun ifølge Politikens oplysninger foreslå i de kommende gymnasieforhandlinger, at der indføres karakterkrav på fire til samtlige af de gymnasielle uddannelse - også HF.

Nye beregninger fra Undervisningsministeriet viser, at hver anden elev, der er optaget i gymnasiet med karakterer under 4 i folkeskolens dansk og matematik, må opgive at fuldføre gymnasiet. Til sammenligning er frafaldsprocenten kun 15 for elever, der opfylder et krav om 4, skriver altinget.dk.

”Det er et vanvittigt højt tal – og det viser, at vi gør mange unge en bjørnetjeneste ved fuldstændig ukritisk at sige, at det ikke spiller en rolle, hvad det faglige indgangsniveau er. Tallene viser, at det spiller en rolle,” siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) til Altinget.

Undervisningsministeren får opbakning fra Dansk Folkepartis Marie Krarup, der kalder det ”sølle” at socialdemokraterne ikke vil udelukke nogen for at tage sig en uddannelse. Alle kan hvis de vil, mener hun.

”Hvis man har en blødsøden socialarbejderholdning, hvor man for guds skyld ikke vil stille krav, så taber man ungt menneske efter ungt menneske. Det er så sølle,” siger hun til fyens.dk.

S: DF er snobbede
Den udtalelse fra DF har fået Socialdemokraterne på banen. Partiformand Mette Frederiksen skriver på Facebook, at hun mener DF er snobbede og:

”Jeg tror på, at uddannelse både kan og skal give mennesker flere muligheder. HF gør netop det. Mange danskere, der ikke altid har taget den lige vej, får en chance til på HF, der er en af de fine masker i nettet i vores velfærdssamfund, skriver hun. ”Flertallet af dem går faktisk også hen og får et højere gennemsnit på HF, selvom de ikke alle sammen fik så gode karakterer i dansk og matematik i folkeskolen.”

Socialdemokraterne frygter, at de højere karakterkrav vil gå ud over mønsterbryderne. De unge som kommer fra hjem, hvor man ikke har haft tradition for uddannelse.

”Et karakterkrav på 4 vil komme til at ramme mønsterbryderne. De, som måske bliver familiens første til at få en studenterhue,” siger undervisningsordfører Annette Lind til DR.

Socialdemokratiet vil i stedet styrke HF. Partiet foreslår, at der skal være flere adgangsgivende fag og en mere målrettet og differentieret undervisning. Og så skal vi indrette undervisningen, så kursisternes motivation styrkes og færre falder fra.

Kampen for at sikre flest mulig adgang til at tage sig en ungdomsuddannelse, bliver taget meget alvorligt af Socialdemokraterne. Udover at partiformanden blander sig i diskussionen, har partiet til lejligheden også fået produceret en lille reklamefilm.

Del gerne!

Opslået af Socialdemokraterne på 5. april 2016

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce