S i nyt sundhedsudspil: Tid til omsorg, nærhed og lighed

Socialdemokratiets sundhedsudspil indeholder 13 bud på, hvordan vi får et sundhedsvæsen med tid til omsorg, mere nærhed og mindre ulighed.
Socialdemokratiet lancerer fredag et nyt sundhedspil, med tre pejlemærker, som ifølge partiet er at give mere tid, mere nærhed og mere lighed i sundhedsvæsnet.

Udspillet ’Tid til Omsorg’ blev lanceret af partiformand Mette Frederiksen flankeret af sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen og ældreordfører Astrid Krag foran både journalister og studerende på uddannelsesinstitutionen Diakonissestiftelsen på Frederiksberg.

Udspillet kommer, kort inden at regeringen præsenterer sit eget sundhedsudspil.

13 forslag i alt

Udspillet fra Socialdemokratiet indeholder i alt 13 forskellige punkter, hvoraf nogle allerede har været præsenteret før, f.eks. forslaget om 1.000 nye sygeplejersker, oprettelse af nærhospitaler og opgøret med brugerbetaling på kommunale akutpladser.

Blandt de nye forslag fra Socialdemokratiet er blandt andet, at nyuddannede læger fremover forpligtes til at arbejde et halvt år i en lægeklinik i et af de områder, hvor der i dag er lægemangel.

Socialdemokratiet foreslår også, at nybagte mødre fremover får ret til mindst to dage på et barselshotel.

Der mangler desuden praktikpladser til unge, der gerne vil uddanne sig til SOSU-assistenter, og dem vil Socialdemokratiet forpligte regionerne til at oprette. Det skal være ”tilstrækkeligt med praktikpladser på sygehusene til at møde behovet i det samlede sundhedsvæsen,” skriver partiet i oplægget.

Endelig foreslår Socialdemokratiet også, at forsøg med ”socialsygeplejersker” som skal hjælpe de svageste (misbrugere, psykisk sårbare, demente etc.) patienter igennem deres sygdomsforløb, udbredes til alle hospitaler.

Nyuddannede læger skal dække for lægemangel

Over 100.000 danskere har i øjeblikket ikke en praktiserende læge, og problemet er stigende. Siden 2014 er andelen af læger, der siger ’nej tak’ til at tage imod nye patienter, steget fra 38 til 69 procent. Og om 10 år vil en tredjedel af de praktiserende læger være nået pensionsalderen.

Samfundet stiller en yderst eftertragtet uddannelse til rådighed med tårnhøj jobsikkerhed efterfølgende

Det vil Socialdemokratiet løse ved at nyuddannede læger fremover skal have tjenestepligt i et halvt år i en klinik i et område med lægemangel.

”Samfundet stiller en yderst eftertragtet uddannelse til rådighed med tårnhøj jobsikkerhed efterfølgende. Til gengæld beder vi dem om at give en hånd med at afhjælpe den lægemangel, som plager dele af Danmark,” lyder det i udspillet.

Ordningen skal ses som midlertidig, indtil at man får uddannet og tiltrukket flere praktiserende læger. Socialdemokratiet har tidligere foreslået, at man øger antallet af uddannelsespladser i almen medicin, som er den uddannelse der kræver for at blive praktiserende læge.

Flere ældre kræver flere medarbejdere

Ifølge Socialdemokratiet, så er sundhedsvæsnet blevet bedre de seneste år, men der er kommet flere patienter til og personalet har derfor alt for travlt.

”Men vi mærker, at der er et problem, der er større end alle andre. Personalet løber ganske enkelt for stærkt,” siger partiformand Mette Frederiksen på pressemødet og gentog løftet fra åbningsdebatten tidligere på måneden om at partiet vil ansætte 1.000 flere sygeplejersker.

Flere ældre kræver flere medarbejdere. Tal fra Danmarks Statistik viser, at alene gruppen af over 80-årige forventes at vokse med 150.000 personer i løbet af de næste ti år svarende til 58 procent flere end i dag.

Og selv om ældre i dag er raskere end tidligere, vil det stadig betyder at sundhedsvæsnet udfordres.

”Vi vil løbende afsætte midler til et løft af antallet af SOSU-assistenter, sygeplejersker, læger og andre sundhedsprofessionelle i sundhedsvæsenet. Så medarbejderne kan følge med, når der bliver flere opgaver, i takt med at vi bliver flere ældre,” lyder løftet i Socialdemokratiets udspillet.

Bevar regioner med folkevalgte politikere

Og endelig så skal regionerne med demokratisk valgte politikere i spidsen bevares, slår Socialdemokratiet fast.

”Vi (er) alvorligt bekymrede over regeringens skrivebordsprojekt med at nedlægge regionerne. Det vil føre til yderligere centralisering af vores sundhedsvæsen. Det vil reformlamme sundhedspersonalet, som mest af alt har brug for arbejdsro. Og det vil svække borgernes demokratiske indflydelse på udviklingen af sundhedsvæsenet,” står der i oplægget.

Regeringen har endnu ikke meldt endeligt ud, hvad den mener, der skal ske med regionerne, men både i regeringen og i Dansk Folkeparti er der et stærkt ønske om at afskaffe dem – eller i hvert fald fjerne politikerne og erstatte dem med en blanding af professionelle bestyrelser og/eller kommunalpolitikere.

Når vi ikke er optaget af skattelettelser, har vi råd til at ansætte flere i sundhedsvæsnet

Hele udspillet koster ifølge Socialdemokratiet 1,25 milliarder kroner. Pengene skal dels komme fra forlænge arbejdsgivernes betaling af sygedagpenge fra 30 til 40 dage, dels ved at bruge af de såkaldte økonomiske råderum.

Her vil regeringen i stedet bruge pengene på skattelettelser, lød det fra Mette Frederiksen. Det vil hun ikke, de skal i stedet bruges, blandt andet til at styrke sundhedsvæsnet, lod hun forstå:

”Når vi ikke er optaget af skattelettelser, har vi råd til at ansætte flere i sundhedsvæsnet,” sagde hun.

Læs hele udspillet her.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce