Annonce

S: Løkkes klimadagsorden klinger hult

Det er ikke nok at Lars Løkke vil kæmpe for klimaet ude i verden. Han må også komme ind i klimakampen hjemme i Danmark, mener Jens Joel (S),
Lars Løkke Rasmussen meddelte i går i forbindelse med FN’s generalforsamling, at han stiller sig i spidsen for en ny såkaldt klimaalliance, ‘Partners for Green Growth and the Global Goals 2030’. Formålet er at skabe grøn vækst gennem et styrket samarbejde mellem virksomheder, regeringer og en række storbyer verden over. Det skal bidrage til at opfylde FN’s verdensmål om en bæredygtig udvikling.

Herhjemme tages der pænt imod initiativet. Men på Christiansborg undrer den socialdemokratiske klimaordfører, Jens Joel, sig samtidig over, at Løkkes fremstød på klimafronten kommer efter hans regeringen gennem to år har forsøgt at neddrosle den grønne omstilling:

”Det er da rigtig fint, at Lars Løkke laver klimapolitik ude i verden. Men det klinger hult, når han samtdig herhjemme skærer ned på støtten til klimaforskning, sænker vores klimamål og vil aflyse kystnære vindmøller. Så det er altså ikke nok, at Løkke vil kæmpe for klimaet ude i verden – vi har også brug for, at han kæmper for klimaet i Danmark”, fortæller han til Netavisen Pio.

Skar millioner på den grønne forskning
Den socialdemokratiske ordfører henviser til, at Lars Løkkes Venstreregering tilbage i 2015 fik vedtaget sin første finanslov, skete der en markant nedskæring på det såkaldte Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, i daglig tale blot EUDP. Programmet giver støtte til projekter, der udvikler og demonstrerer ny energiteknologi, men puljen blev på bare ét år skåret ned fra 400 til 180 millioner kroner.

Selvsamme Venstreregering, der som noget af det første droppede den tidligere SR-regerings målsætning om at reducere CO2-udslippet med 40 procent i 2020 i forhold til 1990-niveauet. ”Det med 40 procent CO2-reduktion er ikke vores politik. Det vil være rigtig dyrt for det danske samfund at nå den målsætning, og derfor indgår det ikke i vores overvejelser”, lød det fra klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt.

Endelig var der sagen om de kystnære vindmøller, som den tidligere Venstreregering ønskede at droppe. Det skulle ifølge regeringen gøre det billigere at sløjfe PSO-afgiften. Det lykkedes dog Socialdemokratiet at få bevaret de kystnære vindmøller i forbindelse med sidste års aftale om den fremtidige finansiering af den grønne omstilling.

Danmarks internationale troværdighed på spil
Danmark har i mange år været kendt som et foregangsland på det grønne område. Og det er netop den position, som Løkke nu bygger på i arbejdet med den nye klimaalliance. Men den hjemlige politik risikerer at undergrave Danmarks førerposition, advarer Jens Joel:

”Når Danmark står stærkt ude i verden når det kommer til den grønne dagsorden. Men det er jo ikke en position der er kommet af sig selv, det er jo netop fordi vi selv er gået foran med den grønne omstilling. En så stærk position kan vi ikke blive ved med at have, hvis vi ikke fortsætter med at investere vedvarende energi og reducerer CO2-udslippet. Fortsætter vi med at skære ned, som de sker i øjeblikket, så sætter vi vores førerposition over styr”.

Løkkes udmelding kom samme dag som Danmarks Statistik kunne meddele, at Danmarks CO2-udslip for første gang i ti år er stigende. Det steg fra 82.043.000 tons såkaldte CO2-ækvivalenter i 2015 til 85.415.000 tons i 2016 – en stigning på godt fire procent. Og selvom der ikke kan laves en direkte kobling mellem regeringens klimapolitik og stigningen i CO2, så understreger det ifølge Jens Joel vigtigheden af at fortsætte og udbygge den grønne omstilling.


Flere artikler om emnet