Annonce

S må række hånden ud til lærerne

Socialdemokratiets rolle i lærerkonflikten er stadig ikke glemt på landets lærerværelse. Hvornår rækker partiet en hånd ud til lærerne, spørger en socialdemokratisk skolelærer.
Når man som lærer og socialdemokrat prøver at holde balancen på den cirkuslinje, som partiet i alt for mange år har lagt, er det med tungen lige i munden. Engang imellem får man ligefrem en dårlig smag i munden.

Grunden til, at jeg er lærer og socialdemokrat med hud og hår er fordi jeg grundlæggende mener at vi deler et værdifællesskab. Jeg er medlem af Socialdemokraterne af mange af de samme årsager, som gjorde at jeg valgte lærerfaget.

Gamle, men stadig højaktuelle paroler som frihed, lighed, solidaritet og fællesskab, er stadig vigtige, ikke bare for en socialdemokrat, men i høj grad også for mig som lærer. Som lærer er jeg i frontlinjen, som velfærdssoldat for Danmark. Jeg er dermed en af de ildsjæle, som kæmper for de socialdemokratiske værdier ikke bare bevares, men også gives videre til fremtidens generationer.

Vi er mange og vi stemmer!
Før Thorning-regeringen og var der faktisk mange flere socialdemokratiske lærere. Det har altid været et naturligt valg for mange.

Selv novicer i politisk sammenhæng er klar over, at det kommende kommunalvalg og også et eventuelt kommende folketingsvalg, nok ikke bliver det store triumftog for Socialdemokratiet ude på lærerværelserne.

Godt nok er vi færre lærere i dag end for 10 år siden, men vi er stadig omkring 60.000 aktive stemmeberettigede lærere, som tager sin demokratiske pligt i forhold til at stemme alvorligt.

Hvor meget skal der så til, før at jeg kan lokke mine kollegaer tilbage til det, som burde være det naturlige valg for lærerne? Ikke så meget egentlig, men de skal række en hånd frem.

Lockouten er ikke glemt
Den tidligere regering - med Socialdemokratiet i front - agerede mildest talt tåbeligt under lockouten. Den åbenlyst tætte relation til KL og deres bedrevidende attitude overfor kritiske lærere, opsummeres bedst at den tidligere ligeledes lærerkritiske tidligere professor Niels Egelund, som udtalte ”det er i mine øjne på tide, at lærerne holder kæft med deres pis og kommer i arbejdstøjet”.

Stadig den dag i dag kan mine partikammerater ikke forstå problemet. De kan ikke forstå, hvorfor den undervisningsminister Merete Riisager (LA) er populær blandt lærerne. Hun udtalte for nyligt at ”Min erfaring med at implementere nye systemer i store organisationer har lært mig, at hvis man er ude af stand til at overbevise hovedparten af medarbejderne om værdien af det nye system, er det højst sandsynligt ikke medarbejderne den er gal med”.

Hvornår indrømmer S at de brød tilliden?
Socialdemokratiet som parti må stå ved, at det har brudt med den tillid I havde, ikke bare til nogle vælgere, men til en hel faggruppe, som alle er enige om er vigtige for Danmark. SF indrømmede det og har genskabt noget af den tillid, der var til dem fra før lockouten.

En afgørende pointe er også, at mens mit parti har talt lærergerningen ned og talt dunder om at lærere, sandelig ikke skal have nogen fordele, men arbejde på lige fod med andre faggrupper, har lærerne fået markant dårligere arbejdsvilkår.

Tal lærerfaget op
Flere steder er der store problemer med at rekruttere lærere og landets seminarier har i den grad svært ved at tiltrække det bedste studerende.

Hvis lærergerningen skal lykkedes og vi fremover skal kunne tiltrække de bedste hoveder, har vi som lærere brug for hjælp.

Socialdemokratiet skal række hånden frem og genskabe tilliden. Tal lærergerningen op og hjælp os med at gøre det attraktivt at være lærer og så måske, kan vi sammen sørge for at flere skolelærere igen stemmer socialdemokratisk.

Hvis ikke Socialdemokratiet ændrer holdning til landets lærere, er jeg bange for at landets lærere er uden for socialdemokratisk rækkevidde fremover.


Søren Madsen
er folkeskolelærer og medlem af Socialdemokratiet.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.


Flere artikler om emnet