S med 17 forslag til at bekæmpe skattely

Socialdemokratiet benyttede Arbejdernes Internationale Kampdag til at lancere et udspil med 17 konkrete forslag, der skal bekæmpe skattely.
Afsløringen af Panamapapirerne, der dokumenterer det omfattende brug af skattely, får nu Socialdemokratiet til at lancere 17 forslag til at bekæmpe skattely og gøre det sværere for privatpersoner og virksomheder at gemme formuer væk fra skattemyndighederne.

”Når vi ser den systematiske snyd mod vores skattesystem, som Panama-papirerne viser, så er det i sig selv et problem, at der kommer til at mangle et stort beløb. Men det helt store problem er, hvad det er fortællingen om. Det er nogle mennesker, som – selv om de har deres på det tørre – vælger at bryde det, der i mine øjne, er en af de allervigtigste dele af samfundskontrakten i Danmark: At vi betaler skat med den ene hånd og med den anden hånd har adgang til et solidarisk-finansieret velfærdssamfund, som vi alle sammen benytter os af," siger partiformand Mette Frederiksen til Politiken.

Mette Frederiksens partifælle Mattias Tesfaye er lidt mere bramfri. Han skriver følgende i en kommentar på Facebook:

Bedre håndhævelse og strengere straffe
De 17 forslag fra Socialdemokratiet  falder i fem kategorier. Dels skal myndighederne blive bedre og have flere ressourcer til at håndhæve allerede eksisterende regler, dels skal straffe og sanktioner mod folk, der opdages i at begå skattesnyd hæves, dels skal skattemyndighederne have bedre adgang til bankernes oplysninger om deres kunder og endelig skal det internationale samarbejde vedrørende skattely, eksempelvis i EU, styrkes, ligesom Socialdemokratiet ønsker et "serviceeftersyn" af Danmarks såkaldte dobbeltbeskatningsaftaler.

Det betyder blandt andet, at Socialdemokratiet vil have at Skat tilføres flere penge generelt, ligesom at Projekt Skattely, som var en indsats der blev igangsat under SSFR-regeringen skal udvides.

Socialdemokraterne vil også gøre det nemmere at stramme de rådgivere, altså banker, revisorer og advokater, der hjælper med at sende penge i skattely.

Et tredje forslag er, at EU skal kunne indføre sanktioner mod lande som ikke vil udlevere oplysninger om skattesnyd.

Se alle forslagene her.

Regeringen: Alle er enige, det skal bare have effekt
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er ”overordnet set” åben over for at se nærmere på forslagene.

”Overordnet set tager jeg konstruktivt imod gode ideer til, hvordan vi begrænser skattely og ulovlig international skatteunddragelse, siger han til Ritzau.

Han forudser, at det bliver nemt at samle opbakning til konkrete indsatser fordi ”næsten alle partier i Folketinget har en dagsorden om at gøre noget”, uden dog at sætte navn på hvem der ikke har. Ifølge skatteministeren er udfordringen, at vedtage noget der har en reel effekt, og dermed gør noget ved skattesnyderiet.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce