Annonce

S: 'Mikroplast i kosmetik er tåbeligt og bør forbydes'

Forbrugerordfører Karin Gaardsted (S) mener, at Danmark burde forbyde den miljøskadelige mikroplast i kosmetik, som ender i vores vand og kroppe.
Mikroskopiske plaststykker bevæger sig fra vores karklude, bildæk og hudcremer og ender i vores drikkevand. Problemet er stigende, og forskere vurderer, at mængden af mikroplast i havene hvert år øges med 1,5 millioner ton.

Derfor har socialdemokratiet foreslået, at vi i Danmark går forrest i plastkampen og laver et totalforbud i kosmetik:

”Der er voksende problemer med mikroplast. Vi kan slet ikke overskue problemet efterhånden, fordi det forurener alle vegne, det er sågar i vores drikkevand. Vi ønsker at tage kampen op imod mikroplast, og vi starter der, hvor det er fuldstændig tåbeligt at anvende det, nemlig kosmetikken,” siger forbrugerordfører i Socialdemokratiet, Karin Gaardsted, til Netavisen Pio.

500.000 plaststykker i bodyscrub
I mange kosmetiske produkter anvendes plastikstykker. Det gælder for eksempel skrubbecreme, hvor de små korn, der sliber huden, ofte er lavet af plastik. I en enkelt tube bodyscrub kan der gemme sig hele 500.000 små stykker plast.

Man ved kun lidt om, hvordan tilstedeværelsen af mikroplast påvirker menneskekroppen på lang sigt, men Miljø- og Fødevareministeriet frygter tre skadelige virkninger:  1) Tilstedeværelsen af de mikroskopiske stykker plast sender kroppen på overarbejde 2) plasten selv afgiver skadelige stoffer i kroppen eller, at 3) plasten har absorberet andre farlige stoffer, som føres ud i kroppen,

Karin Gaardsted fortæller, at man arbejder aktivt med spørgsmålet om mikroplast i Nordisk Råd, og hun havde gerne set en fælles nordisk front, som ville kunne inspirere de øvrige lande.

”I Sverige har man netop besluttet at forbyde mikroplast i kosmetik, og Norge kigger interesseret mod Sverige. Jeg mener Danmark burde gå med i front, derfor har jeg spurgt Esben Lunde Larsen, om han vil være med til at lave et forbud herhjemme. Men det vil han ikke, for han vil vente på, at der kommer et nyt affaldsdirektiv i EU.”

Handling i EU
Den danske miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), foreslog i Europa-Kommissionen i 2016, at man indfører et forbud på europæisk plan:

”Jeg er klar over, at kosmetikbranchens europæiske organisation anbefaler deres medlemmer at udfase mikroplast i kosmetik, men jeg finder det nødvendigt at forbyde brugen for at sikre, at al brug stoppes. Det er allerede bekræftet af industrien, at der findes alternativer. Derfor tilskynder jeg Kommissionen til hurtigst muligt at fremsætte et lovforslag, der forbyder mikroplast i plejeprodukter”, lød det i ministerens brev til Kommissionen.

Han har derfor afvist Socialdemokratiets ønske om, at Danmark som enkelt land indfører et forbud. Det ærgrer Karin Gaardsted:

”Der er ingen grund til, at vi skal vente på et europæisk forbud. Det er helt hen i vejret, at vi lader det ske.”

Kosmetik er kun en mikrosynder
Kosmetikken står kun for cirka 0,1 procent af al udledning af mikroplast og må altså kaldes en af de helt små syndere på området. Men for Karin Gaardsted er det netop et argument for at starte her, da vi allerede har alternativer til plast i kosmetikken, for eksempel kan knuste abrikoskerner bruges i skrubbecreme.

”Vi starter der, hvor det er unødvendigt at anvende det. Lad os først og fremmest få det væk her, og lad os så derefter tage kampen op imod de store syndere – bildæk og maling, for det er de helt store syndere. Vi er nu ved at undersøge alternativer til plast i bildæk, men de oplagte muligheder ville gøre dæk meget dyre, så det er et mere vanskeligt område. Lad os starte med det åbenlyst tåbelige.”


Flere artikler om emnet