Annonce

S-nedsmeltning i Viborg: Fire forlader byrådsgruppen

Det seneste kommunalvalg gav Socialdemokratiet otte pladser i byrådet, nu er der kun tre tilbage: “Jeg er lettet,” siger 1. viceborgmester Mads Panny (S)
Foto: Viborg Kommune
Mads Panny (S), 1. viceborgmester, Viborg kommunalbestyrelse
Fire medlemmer af den socialdemokratiske gruppe i Viborg Kommunalbestyrelse meldte sig mandag ud af partiet og danner nu deres egen byrådsgruppe.

Det drejer sig om den hidtidige gruppeformand, Mette Nielsen, Marianne Aaris Andersen, Birgith Langballe og Birthe Harritz.

Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Mette Nielsen var indtil mandag Socialdemokratiets gruppeformand i byrådet, men på en generalforsamling i sidste uge blev hun vraget af medlemmerne som kandidat til kommunalvalget i november 2025.

De fires afgang er kulminationen på en årelang strid i Socialdemokratiet i Viborg.

Har siddet og grædt under møder

På et pressemøde mandag antydede Mette Nielsen, ifølge Viborg Stifts Folkeblad, at de fire nu tidligere socialdemokrater vil danne en lokalliste og stille op til kommunalvalget i 2025.

En af de fire nu tidligere socialdemokrater udtalte på pressemødet, at hun er chokeret over forløbet af generalforsamlingen torsdag i sidste uge, men også at arbejdsklimaet mellem byrådsgruppen og fællesledelsen længe har været dårligt:

Jeg har haft ondt i maven

“Arbejdsklimaet mellem byrådsgruppen og fællesledelsen har ikke været godt. Jeg har haft ondt i maven, når jeg skulle til møde i partisammenhænge. Jeg ser mig selv som en stærk person, men jeg har deltaget i møder, hvor jeg har siddet og grædt,” sagde Marianne Aaris Andersen til Viborg Stifts Folkeblad.

“Utilstedelig hetz mod Mette”

Birthe Harritz traf sin beslutning om at forlade partiet efter generalforsamlingen torsdag aften - efter 40 år i partiet. Hun begrunder sin udmeldelse med “utilstedelig hetz mod Mette”, men også efter længere tids dårligt arbejdsmiljø i byrådsgruppen.

Et andet tidligere socialdemokratisk byrådsmedlem, Martin Sanderhoff, forlod Socialdemokratiet i april og har siden været løsgænger.

Tilbage i den socialdemokratiske byrådsgruppe er nu kun tre personer: 1. viceborgmester Mads Panny, Eva Pinnerup og udvalgsformand, S-borgmesterkandidat Anders Bertel.

Viceborgmester lettet

For omkring tre måneder siden blev Mette Nielsen vraget som Socialdemokratiets borgmesterkandidat.

78 procent af medlemmerne i Viborg stemte på Anders Bertel som ny spids- og borgmesterkandidat. Kun 22 procent stemte på Mette Nielsen.

“Mette Nielsen fastslog i den forbindelse, at hun agtede at fortsætte som gruppeformand frem til kommunalvalget. Det fandt jeg uholdbart. Jeg indstillede derfor til generalforsamlingen i sidste uge, at vi slet ikke opstillede Mette Nielsen til kommunalvalget næste år,” oplyser Mads Panny over for Netavisen Pio og fortsætter:

“Det forslag støttede 89 af 115 fremmødte. En stemte mod, seks undlod at stemme. Det fik så Mette Nielsen og de tre øvrige til at udvandre fra generalforsamlingen.”

Udefra set ligner det en total nedsmeltning af byrådsgruppen?

“Ja, sådan kan det måske nok se ud. Men der har været stridigheder i mange år. Mette Nielsen har efter min og restgruppens opfattelse ikke kunnet acceptere, at der var andre ledere.”

I det her tilfælde var et brud det eneste rigtige

“Jeg er lettet over, at vi nu er kommet dertil, at vi kan komme til at tale politik igen - og forberede os til kommunalvalget næste år. I det her tilfælde var et brud det eneste rigtige. Der har været alt for meget kævl og strid. Nu kan vi - endelig - se frem ad.”

Viborgs borgmester er tidligere håndboldlandstræner Ulrik Wilbek (V).

Se her hvem der i øvrigt er medlem af Viborgs 31 mand store kommunalbestyrelse.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mette Frederiksen fortsætter med at lade sig dirigere efter Lars Løkke Rasmussens taktstok.

Nu med store blå skattelettelser til erhvervslivet, en ældrereform, hvis opgave og formål udelukkede er at bane vejen for privatisering af offentlige velfærdsydelser, en ny sundhedsreform, som først og fremmest går ud på at skabe rum for mere privatisering af sygehusvæsenet ved at lægge op til sygehusene fremover skal drives af professionelle bestyrelser (som det ses i det amerikanske sundhedsvæsen) frem for politikere.

ALT, hvad den her SVM regering har gjort eller haft til hensigt at gøre er kun gået ud på at ødelægge velfærdsstaten endnu mere bid for bid, som det er sket de seneste 20 år, hvor en stor drivkraft til ødelæggelserne netop har været Lars Løkke Rasmussen. Anders Fogh Rasmussens tro væbner.

Vågn nu op før Mette Frederiksen sælger helt ud af det Socialdemokratiske arvesølv opbygget med sved og tårer af generetioner i over 100 år.

Danmark er ikke blevet et af verdens rigeste lande på trods af velfærdsstaten, men på grund af velfærdsstaten. En velfærdsstat, som har skabt et harmonisk, stabil og fredeligt samfund.

Vi ved slet ikke, hvor sjældent og kostbart det er, det vi er ved at miste.

Ja, nogen kan ikke indse, at godt samarbejde over midten betyder, at man både må give og tage. Mette Frederiksen er den bedste statsminister i mange år!

Helt enig. Regeringen er godt kørende i fred for yderfløjene og Mette Frederiksen er den dygtigste statsminister vi har haft siden Anker

SF, socialistisk folkeparti, er nu Danmarks største parti efter den seneste gallup meningsmåling. Det taler helt helt for sig selv.

Og hvad kan SF bruge det til ? Mig bekendt opnår man mest hvis man er med hvor beslutningerne tages og rammerne stikkes ud -

Johannes Stensgaard, hvis man ikke er socialdemokrat, kan jeg mere end godt forstå man istemmer retningen. Helt i overensstemmelse med det jeg skriver.

Men er man socialdemokrat er billedet helt helt anderledes ud. Læs lige resultatet for EU afstemningen i Søndags, hvis du ikke har gjort det. Helt helt katastrofal ser den seneste gallup meningsmåling ud. Her for socialdemokratiet den dårligste meningsmåling nogen sinde.

Mette Frederiksen er den værste statsminister socialdemokratiet nogensinde har stillet med. Hun er godt på vej til at køre socialdemokratiet og socialdemokratiske værdier ud over afgrunden. Helt tonedøv over for de socialdemokratiske vælgere.

Vågn nu op.

Sjovt nok ser det ud til at der bliver givet betydeligt mere, end der bliver taget.

Helt enig med Pia Hansen, hun er spot on.

Skattelettelser på over 5 milliarder om året til dem der har årsindkomster over ca. 650.000 kr. fra næste år og nu igen blot på aktier. Hvem ejer mon flest unoterede aktier? Nedprioriteringsbidragene på 2% (Lars Løkkes opfindelse i 2015) florerer stadig i stort omfang inden for Statens område. Hvornår har det vist sig at privatisering er så super en god ting? Osv.

Kan kun give dig ret, hun skulle ALDRIG være gået i regering med Moderaterne (Lars Uløkke), i mine øjne en kæmpe fejl, hun kommer til at gå alt alt for meget på kompromis, med det til følge, at vi hurtigere og hurtigere nærmer os amerikanske tilstande, bla. mht. sundhedsvæsenet, skræmmende tanke at han vil have større skel ml. "Høj oglav" i samfundet.

PIA din hikommelse ermeget dårligt. Hvrm ville støtte MF. DEM DER ER I REGERINGEN. MEN DU OG RESTEN AF FOLKETINGET HAR KUN MODATBEJDET FREMSKIDET. PIA ER DU FØDT i går.

Lad endelig den selvglade mette blive på tronen, så er vi sikre på at socialdemokratiet stille og
roligt bukker under.

Alternativet Bent Hansen - alternativet for den “ selvglade mette” ? Kom nu med et bud - Om ikke for andet , så kan det da være med til at bidrage til at højne debatniveauet her på Pio -

Udskriv nu det valg Mette Frederiksen. Det ville du gøre, hvis du var socialdemokrat og ikke i lommen hos Lars Løkke Rasmussen og begær efter magt og status ude i verden.

Mægtige Mette.

Er du selv Socialdemokrat, eller blot en trold, der ytrer sig i en artikel der intet har med Folketinget at gøre?
Du kunne i det mindste holde dig til fakta, og hvis du mener SF med 15,3% er større end S med 19,9%, skal du nok regne om igen.
I øvrigt vil SF ikke have taktstokken, men ser S i den rolle.
OG så ytrer du dig med afsæt i et valgresultat, hvor 30% valgte at blive hjemme i forhold til FT valget i 21.

Fuld støtte til Pia Hansens analyse. Den socialdemokratisk ledede borgerlige regering er en katastrofe for velfærdstaten, og Socialdemokratiet nedtur er ved at smadre centrum-venstreflertallet. Selv om vi er mange, der er søgt væk fra Socialdemokratiet, og til SF, som snart er lige så højredrejet, og derfra til EL, er centrum-venstre afhængig af et stærkt Socialdemokrati. Partiet burde rejse, indkalde til en ekstraordinær konkres, der erstatter Mette Frederiksen med en ny formand, der som ny statsminister blev pålagt, at opløse regeringen for derefter at danne en S-SF-R-regering på basis af det røde flertal, der stadig er i Folketinget

Jeg er enig i de kritiske bemærkninger vedrørende regeringen. Jeg har svært ved at genkende vores gode gamle parti. Mette kan på ingen måde sammenlignes med Anker. Jeg tror han ville vende sig i sin grav, hvis han vidste, hvad socialdemokratiet står for i øjeblikket.

Man må indrømme det ser sort ud for Dansk politik i øjeblikket ,Kommer SF til truget er et samarbejde
med enhedslisten jo meget sandsynligt, og det ville jo være en katastrofe da begge partier er
eksperter i at bruge andre folks penge.

Andre folks penge, er et udtryk opfundet i blå blok. Skattemidler kan aldrig blive andre folks penge, men er samfundet penge.
Desuden vil Enhedslisten aldrig blive et stabilt grundlag for en regering. DERFOR er det vi har SMV regeringen.

Men du har ingen problemer med,at ødelægge andre folks havmiljø,vel?

Jeg tænker - Er Pia Hansen mon bestilt af "nogen" til at fremføre de ret mange løse overskrifter på dårlige sager som regeringen har gennemført. Jeg er faktisk interesseret i at høre, de samlede gennemførte ting i Mette Fredriksens regeringen tid? Jeg jeg har forstået det rigtig, Har Pia Hansen nævnt nogle af de ting, som hun mener ikke skulle have gennemført. Jeg håber da, at Pia Hansen vil oplyse lidt om alle de socialdemokratiske mærkesager, som socialdemokraterne har fået gennemfør i regeringsperioden indtil nu?? Venlig hilsen Stig Nielsen

Hvordan privatiseres Danmark?

Ved at ødelægge det offentlige.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/folkeskolen-er-nu-saa-fattig-skolebest...

Igen og igen og igen gennem over 20 år. Det skyldes ikke uduelighed det offentlige har udfordringer. Det skyldes bevist politisk ødelæggelse gennem årtiers besparelse til fordel for skattelettelser, samt den politiske fortællling om privatisering er nødvendig, da det offentlige ikke kan hænge sammen.

De rige kan ikke få armene ned af begejstring over deres nye mega indtjeningsmulighed lige fra børnehaver, skoler, sundhedsvæsen, ældreplejen, energi- og forsyningssektoren. De skovler milliarder ind. Milliarder som du skal betale.

Vågn nu op.

Jeg kan ikke forstå at du Pia Hansen, har forvekslet Lars løkkes brug
af "Grønthøster metoden" skulle være opfundet af socialdemokratiet.
Socialdemokratiet har gennem alle årene med Venstre ved roret, sagt
at man ikke både kan få velfærd og skattelettelser samtidig.
Men med Dansk Folkeparti den som logrende hund, fik Venstre lov til at
ødelægge vores velfærdsmodel, med skattelettelser og nedskæringer med
Grønthøsteren, som skar alle de offentlige budgetter med 2 %.
Skoler blev nedlagt, og privatskoler blev oprettet, i kølvandet på disse
grønthøster besparelser, militæret fik ikke midler til at vedligeholde
deres bygninger, kommunalreformen blev gennemført uden andre medvirkende
end V - K - DF Regionerne blev oprettet uden andre end V - K - DF,
amternes skatte udskrivning blev underlagt staten, så regionerne skulle
stå med hatten i hånden, overfor finansministeren. Opgaver fra Amterne,
blev flyttet til kommunerne, uden de nødvendige midler fulgte med.
Nu står Lars Løkke igen og siger, det er ikke godt nok, vi vil nedlægge
regionerne, og faktisk underlægge hele sundheds sektoren under staten.
Så kommunerne kun får den nære kontakt med de ældre, men sikkert med
private aktører til hjemmehjælp og rengøring. Husk Pia Hansen du må
ikke rette bager for smed, da smeden ikke kan bage kager.