S: Nu må kvotekongerne abdicere

Ny aftale viser, at det var forkert, da Esben Lunde hævdede, at der ikke kunne gøres mere for at begrænse kvotekonger.
”En meget socialdemokratisk aftale”. Sådan lyder det fra den socialdemokratiske fiskeriordfører, Simon Kollerup, efter at samtlige Folketingets partier torsdag aften blev enige om en såkaldt ’kvotekongepakke’, der skal begrænse koncentrationen af fiskekvoter i dansk fiskeri og dermed sætte ind over for det såkaldte ’kvotekonger’.

”Kvotekongerne må abdicere. Jeg mener, at den her aftale sætter en effektiv stopper for kvotekonger, der har fundet kreative huller i vores system. Samtidig sikrer vi grundlaget for et sundt fiskerierhverv for de mange dygtige og ordentlige fiskere. Den her aftale er en hyldest til hårdtarbejdende fisker”, fortæller han til Netavisen Pio.

Aftalen blev præsenteret torsdag aften af fiskeriminister Karen Ellemann (V) og fiskeriordførerne fra samtlige partier. Simon Kollerup fortæller samtidig, at det har været et langt og hårdt træk at nå frem til aftalen, som det har taget næsten et år at få forhandlet på plads, og som undervejs har kostet Esben Lunde Larsen posten som fiskeriminister.

Udstiller fejlinformation fra Esben Lunde
Aftalen kommer efter næsten et års ballade om kvotekongerne, der startede for knap et år siden, hvor et flertal uden om regeringen i december sidste år vedtog en fiskeripakke. Fiskeripakken krævede strammere lovgivning over for kvotekongerne, for at forhindre at kvoterne blev koncentreret på få hænder.

Men den daværende fiskeriminister, Esben Lunde Larsen (V), hævdede, at det ikke var muligt at stramme reglerne mere end det, regeringen allerede lagde op til. Noget der i den grad modbevises af dagens aftale, mener Simon Kollerup:

”Den her aftale viser, at det var forkert, da Esben Lunde og regeringen sagde, at man ikke kunne gøre mere mod kvotekonger, og hældte de socialdemokratiske forslag ned ad brættet. Nu er det lykkedes at komme i gennem med de krav, vi i Socialdemokratiet længe har rejst”, fortæller han.

Esben Lunde Larsen gav tilbage i april måned Folketinget en undskyldning for at have tilbageholdt oplysninger. Da det senere kom frem, at Lunde Larsen havde modarbejdet arbejdet med at stramme reglerne, truede Dansk Folkeparti med at trække støtten til ministeren. I august valgte statsminister Lars Løkke Rasmussen at fyre Esben Lunde Larsen som fiskeriminister og erstatte ham med Karen Ellemann. På et samråd i sidste uge henviste Lars Løkke blandt andet til ”klimaet” i Fiskeriudvalget som årsag til fyringen.

”Et loft er et loft”
Aftalen indeholder 16 konkrete tiltag, som skal begrænse koncentrationen af fiskekvoter og sikre rammerne for, at dansk fiskeri kan bidrage med vækst og arbejdspladser til dansk økonomi. Det centrale tiltag i den nye aftale er en opstramning i forhold til loftet over, hvor mange kvoter en enkelt fisker må eje. Som reglerne er i dag, fokuseres der alene på hvem der formelt ejer kvoterne.

Det betyder, at kvotekonger kan overskride loftet ved at have det, der kaldes ’bestemmende indflydelse’ over kvoter, som formelt set ejes af andre fiskere. Eksempelvis fordi kvotekongerne har ydet lån til eller stillet kaution for de fiskere, der formelt ejer kvoterne. Med de nye reglerne tæller også kvoter, som fiskerne har bestemmende indflydelse over, med under den enkelte fiskers kvoteloft.

Der strammes også op på reglerne for at blive godkendt som erhvervsfisker, ligesom straffen for at overskride de gældende kvotelofter bliver skærpet. For at sikre, at de nye regler overholdes, bliver der etableret et såkaldt rejsehold under Fiskeristyrelsen, som skal føre tilsyn med koncentrationen af fiskekvoter.

”Med rejseholdet sender vi et klart signal til kvotekongerne om, at det slet ikke kan betale sig at spekulere i at finde nye huller i lovgivningen. For vi vil altid være et skridt foran”, fortæller Simon Kollerup.

Fiskerierhvervet skal selv betale for kontrolindsats
Med torsdagens aftale forventer Simon Kollerup, at der nu er sat punktum for arbejdet med at stramme reglerne for kvotekongerne. Der er ligger endnu en regning, der skal betales, blandt andet for den øgede kontrolindsats, og her har det været vigtigt for Socialdemokratiet, at erhvervet var med til at bidrage til finansieringen:

”Det har været vigtigt for os, at fiskeriet er med til at finansiere flere initiativer til en bedre fiskerikontrol. Det er vi kommet igennem med, og det er jeg meget tilfreds med”, lyder det fra Kollerup.

Den nye aftale forventes at træde fulgt i kraft fra begyndelsen af 2019.


Flere artikler om emnet

Annonce