S og V vil ændre politikernes løn- og pensionsregler

De to store partier melder sig klar til en fornyet diskussion om politikernes løn- og pensionsvilkår. Et levn fra fortiden, mener Venstre.
Der er alt for store forskelle på en politikers pension og på den almindelige danskers pension. Så store forskelle, at det hverken kan forklares eller forsvares. Og derfor skal politikernes løn- og pensionssystem laves om.

Det mener både Socialdemokratiet og Venstre, der ellers hidtil som de eneste to partier har afvist at pille ved politikernes vilkår. Det skriver DR.

"Vi skal have kigget på det her, og vi skal have bragt balance i det," siger Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, der nu vil indkalde de øvrige partiers gruppeformænd til forhandlinger.

"Vi skal have kigget hele vejen rundt, så der kommer mere overensstemmelse mellem vilkårene for politikere generelt i forhold til det omgivende arbejdsmarked," tilføjer han.

Et levn fra fortiden

Forhandlinger om politikernes løn kommer til at foregå i Folketinget mellem partiernes gruppeformænd.

Især politikernes livslange pensioner er "et levn fra fortiden", lyder det fra Venstres gruppenæstformand, Karsten Lauritzen:

"Og jeg har svært ved at forklare, hvorfor det er sådan set i forhold til, hvordan det er på det private arbejdsmarked. Jeg har svært ved at forsvare det rimelige i det," siger han.

Så meget tjener politikerne

Folketingsmedlemmer får i dag 56.494 kroner om måneden (677.930 kroner om året) i grundvederlag og derudover et skattefrit tillæg på 5.249 om måneden (62.992 om året). Medlemmer fra Grønland og Færøerne får lidt mere.

Folketingsmedlemmernes pension afhænger af hvor længe de har været medlem af folketinget. Et års medlemskab udløser 1.773 kroner om året og tyve år eller meres medlemskab udløser 31.102 kroner om måneden.

Almindelige ministre tjener ifølge et notat fra Finansministeriet 1.259.498 kroner om året, svarende til 104.958 kroner om måneden. Statsministeren tjener 1.574.372 kroner, svarende til 131.197 kroner om måneden. (Fun fact: Ministre optjener ikke feriegodtgørelse af deres vederlag)

Ministrenes pensionsregler afhænger grundlæggende af, hvor længe man har været minister. Otte år eller mere udløser højeste pensionssats, som er 294.506,43kroner om året.

Men hvornår man kan få pengene udbetalt, afhænger af hvornår man har været det, fordi reglerne er blevet ændret. De seneste regler betyder, at afgående ministre nu først kan få pension udbetalt, når de når folkepensionsalderen.

Aftale faldt. Prøver igen

Det er ikke første gang, at politikerne på Christiansborg forsøger at ændre på fordelingen mellem løn og pension.

I 2014 nedsatte Socialdemokratiet, Venstre, SF, De Radikale og De Konservative en kommission som skulle se på politikernes aflønning.

Vederlagskommissionen, som den kom til at hedde, anbefalede i 2016, at folketingspolitikere og ministre skulle have 14 procent mere i løn. Omvendt anbefalede kommissionen, at politikernes særlige, livslange pensioner skulle laves om til almindelige arbejdsmarkedspensioner.

Men selv om de fem partier havde givet hinanden håndslag på, at de ville støtte kommissionens anbefalinger, så faldt forslaget alligevel til jorden, da ingen af partierne ville stå på mål på for hvad der lignede en stor lønstigning.

Nu er politikerne fra Socialdemokratiet og Venstre så klar til at tage vederlagskommissionens anbefalinger op igen.

Flemming Møller Mortensen siger til DR, at han håber at man kan lave en bred politisk aftale om vederlagene i det nye år.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce