Sådan lød opsummeringen fra Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, da han afrundede dagens samråd. Her skulle statsministeren svare på, hvorvidt han talte sandt, da han på et samråd tilbage i november afviste at have ”relationer” til kvotekonger.
Onsdagens samråd kommer efter flere uger med historier om, at Løkke har holdt møde med en række kvotekonger, har fået gratis sommerhusophold af den kendte kvotekonge John-Anker Hametner Larsen fra Thyborøn, og at kvotekonger har bidraget med donationer for flere hundrede tusinde kroner til LøkkeFonden, som er stiftet af Lars Løkke.
Løkkes forhold – eller ”relationer” – til kvotekonger er særligt interessant, fordi regeringen sidste år ifølge oppositionen forsøgte at modarbejde et flertal i Folketinget, der ønskede at stramme reglerne mod netop den kvotekoncentration, som kvotekongerne nyder godt af. Det har ført til spekulationer om, hvorvidt kvotekongerne har påvirket Løkkes og regeringens politik på området.
Løkke: ”Jeg har ikke løjet”
Løkke indledte samrådet med at slå fast, at han ikke havde løjet, da han på et samråd tilbage i november afviste at have relationer til kvotekonger. På dagens samråd dog med den lille tilføjelse, at han ikke har relationer, der ”er styrende for regeringens politik”. Hans relationer var nemlig af rent privat karakter, forklarede han.
I det hele taget gjorde Løkke på samrådet meget ud af at skelne mellem, hvornår han optræder ”i min egenskab af statsminister”, og hvornår han optræder som privatperson. Og det var som privatperson, at han deltog i torskegilder, firmafester og lånte et sommerhus af John-Anker Hametner Larsen, måtte man forstå.
Derfor afviste Løkke på samrådet også gang på gang at fortælle nærmere om indholdet af de møder og samtaler, han har haft med kvotekongerne, eller at fremlægge de korrespondancer, han har haft med dem. Han afviste også at svare på, om han havde modtaget yderligere gaver fra kvotekonger, end det sommerhusophold, der allerede har været beskrevet i pressen. ”Det er bare ikke i orden, at jeg skal gøre det. Jeg har lige som alle andre ret til et privatliv,” sagde han.
I løbet af de seneste uger har flere juridiske eksperter ellers kritiseret Løkke for at forsøge at dække over sine forbindelser til kvotekongerne:
”Han sidder notorisk på det samråd og giver indtryk af, at det er helt i skoven, at han skulle have haft noget med ham at gøre. Og så viser det sig efterfølgende, at han faktisk har fået en gave til en værdi af 10.000 kroner af ham. Så helt ubekendt med de kvotekonger er han ikke, og så er det vildledning og en overtrædelse af ministeransvarlighedsloven om at give fyldestgørende oplysninger,” udtalte eksempelvis juraprofessor Jørgen Albæk Jensen til Berlingske 23. januar.
Kræver svar om kvotekongers indflydelse
Det var et yderst velbesøgt samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Ud over Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup deltog også Nicolai Wammen, Dan Jørgensen og Benny Engelbrecht. Og her var man langt fra tilfreds med de svar, der kom fra Løkke.
”Kan statsministeren i dag sige, at det ikke bare ikke har været styrende, men også at det ikke har haft indflydelse på regeringens politik?”, spurgte Nicolai Wammen blandt andet. Løkke gentog, at hans relationer ”ikke har været styrende” for regeringens politik, og at man ikke kan købe sig indflydelse på regeringens politik.
Oppositionen ønskede også at komme til bunds i, hvilken rolle Løkke havde spillet i sidste års langstrakte forløb om indgreb over for kvotekongerne, hvor daværende fiskeriminister Esben Lunde Larsen over for Folketinget hævdede, at hans ministerium kun var kommet op med ét løsningsforslag, selvom det senere viste sig, at der var mindst 16 forslag.
Løkke nævnte, at han ikke var bekendt med, at forslagene ikke var sendt til Folketinget, men ville i øvrigt ikke gå nærmere ind i, hvorvidt han kendte forslagene, eller hvorvidt han internt i forbindelse med regeringens drøftelser havde talt imod forslagene. Sagen var en stor belastning for forholdet mellem Lunde Larsen og Folketinget, og stærkt medvirkende til, at han i august 2017 blev fjernet som fiskeriminister.
”Statsministeren nægter at fortælle om den rolle, han har spillet i den del af fiskeripolitikken, der handler om kvotekongerne. Det kan vi ikke få noget at vide om i dag”, konstaterede Simon Kollerup og antydede samtidig, at oppositionen ikke betragter sagen som afsluttet.