S-opgør med Thorning-epoken og regeringspartierne har mio. stående i Danske Bank

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Kære læser, på mange måder er det dagen derpå. Dagen efter at Socialdemokratiets sluttede sin to dage lange kongres i Aalborg. Flere medier beskæftiger sig indgående med de signaler, der udgår fra kongressen. Berlingske er optaget af, at Socialdemokratiet har opsagt den politiske borgfred på skatteområdet. TV2 er især optaget af, at S-formand Mette Frederiksen på S-kongressen tog et effektivt - og må man sige - ganske bemærkelsesværdigt opgør med den politik, der blev ført i Thorning-perioden. Så lad os starte dagens Aktuelt med lige netop dén historie.

 

TV2: Mette tog effektivt opgør med Thorning og Corydon

Dagens efter Socialdemokratiets årlige kongres i Aalborg, gør TV2 politiske kommentator Hans Engell status.

Ifølge Hans Engell var der ingen slinger i valsen: Mette Frederiksen holder fast i, at hun vil have en ren socialdemokratisk regering, hun blødte ikke på nogen måde op i forhold til de andre partier i rød blok. Hun trak heller ikke i land overfor de radikale. Og så slog hun igen fast, at hun ikke vil gå på kompromis på udlændingepolitikken.

Men det allermest bemærkelsesværdige er, ifølge Hans Engell, at Mette Frederiksen lagde markant afstand til den politiske linje, der blev ført under Helle Thorning og Bjarne Corydon-epoken:

”Frederiksen tog et opgør med hele Thorning-perioden, og jeg har aldrig oplevet en partiformand, der skød forgængerens politik så effektivt ned, som det skete i weekenden, hvor Mette Frederiksen tog afstand fra alt det, som Helle Thorning-Schmidt gennemførte. Det var både på regeringsgrundlag, Dong-salg, manglende socialindsats, forkert udlændingepolitik og altså arbejdsmarked. Det kan vise sig meget klogt, fremfor at skulle ud og forsvare og forklare i en valgkamp.” 

 

 

Regeringespartierne har millioner stående i Danske Bank

Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Radikale har offentlige støttekroner stående i den stærkt kritiserede Danske Bank. Flere vil nu overveje at skifte.

Venstre, de konservative, Liberal Alliance og de radikale har på den stærkest mulige måde taget afstand fra den hvidvask, som er foregået gennem Dansk Banks etiske afdeling. Alligevel benytter alle tre regeringspartier og de radikale selv Danske Bank som deres bankforbindelse.

Det viser partiernes regnskaber over deres brug af folketingsgruppestøtten i 2017.

Statsministerpartiet Venstre har flest penge stående i Danske Bank, knap 12 millioner kroner. Liberal Alliance har placeret 3,6 millioner i den skandaleramte bank, mens Radikale har knap tre millioner kroner stående i Danske Bank. De konservative har placeret 1,4 millioner kroner i Danske Bank.

Det skriver Altinget, som har spurgt alle fire partier, om de fortsat vil bruge Danske Bank, nu hvor bankens egen undersøgelse slår fast, at op mod 6.200 kunder har brugt banken til mistænkelige pengeoverførsler. Og at ledelsen har reageret for sent på flere advarsler.

Læs mere her.

 

DF: Udkantskommuner bør melde sig ud af KL

Udligningsordningen for kommunerne favoriserer de rige kommuner, og det er utilfredsstillende for de kommuner, som betaler meget ind, men får knapt så meget tilbage.

Det mener Dansk Folkepartis finansordfører og medlem af kommunalbestyrelsen i Guldborgssund kommune, René Christensen.  

Vi betaler over to millioner kroner om året i kontingent til KL, men når det kommer til udligning, der taler de overhovedet ikke Guldborgsunds sag. Og det er jeg da frustreret over som kommunalbestyrelsesmedlem,” siger han til dr.dk.

René Christensen peger på, at udkantskommunerne bør handle, hvis ikke KL vil se på den ulige fordeling:

”Hvis KL bliver ved med at have denne her konfliktsky holdning i forhold til udligning, så skal de her borgmestre da overveje deres medlemskab.”

Læs mere her.

 

 

Moderaterne vinder første runde i Sverige

Højrefløjens kandidat til formandsposten i den svenske rigsdag vandt i dag valget til den afgørende post.

Andreas Norlén fra Moderaterne vandt med valget i Riksdagen. Han fik 203 stemmer, mens socialdemokraten Åsa Lindestam fik 145 stemmer og måtte nøjes anden pladsen og posten som første viceformand. Rigsdagen skal senere vælge en anden og tredje viceformand.

Norlén blev valgt med stemmer fra højrefløjens officielle fraktion Alliansen og Sverigedemokraterne.

Den første opgave, der venter Andreas Norlén, bliver at udpege en statsministerkandidat, der skal forhandle en ny regering på plads.

Læs mere her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg synes man skal huske, at Thorning var statsminister i en krisetid og med hul i statskassen efter Fogh og Løkke. Dong var i krise og skulle bruge akut kapital, det er for nemt og for letkøbt blot at tage afstand, men det mener jeg heller ikke, der blev gjort som fremført hos Engell. Det blev sagt, at hun var blevet klogere, men der tolkes for meget i forkert regie

Jeg synes at der (alt for)ofte er stavefejl i Netavisen Pio, men denne hører absolut til i den satiriske ende:
"...taget afstand fra den hvidvask, som er foregået gennem Dansk Banks etiske afdeling."

Annonce