S-ordfører om aflyst julegudstjeneste: Vigtigt at muslimske børn besøger kirken

Jo flere muslimske elever der er på skolen, jo vigtigere er det, at de besøger en kirke og set hvad der foregår, siger Mattias Tesfaye.
En sag om en aflyst julegudstjeneste på en folkeskole i Græsted har fået sindene i kog på Christiansborg. Det drejer sig om, at den årlige gudstjeneste for de yngste elever, der normalt afholdes, lige inden juleferien går i gang, er blevet droppet på Gribskolen i Nordsjælland.

Torsdag skrev skoleleder Marianne Vedersø Schmidt fra Gribskolen i Gribskov Kommune en besked på ForældreIntra. Her oplyste hun, at det var blevet vedtaget, at kirkegangstraditionen "skulle glide ud" af et katalog, der samlede skolens traditioner. Det skriver TV2.

Og den beslutning fik en lang række politikere til tasterne, både lokale og også dem på Christiansborg. En af dem var statsminister Lars Løkke Rasmussen, der tilfældigvis også er tidligere elev på skolen. Han kaldte beslutningen for ”en ommer”. Og folketingsmedlem Mette Abildgaard (K), der er valgt i Nordsjælland, kaldte beslutningen for ”et knæfald af dimensioner”.

[read-also]

Men kommunens kommende borgmester, Anders Gerner Frost fra lokallisten Nytgribskov, er ikke enig med de to landspolitikere. Han mener skolen selv må beslutte hvordan de markerer højtider.

”Som kommende borgmester og leder af en stor arbejdsplads vil jeg stå ved det, jeg sagde i valgkampen: Nemlig, at skoleledelsen og bestyrelsen skal have kompetence til at prioritere og tage beslutninger om, hvilken vej de vil med skolen, siger Anders Gerner Frost til Ritzau, hvor han tilføjer, at han mener at skolebestyrelsen burde have være inddraget i beslutningen.

Traditionen bør fastholdes – for de muslimske børns skyld
Hos Socialdemokratiet siger udlændingeordfører Mattias Tesfaye, at det ikke er en opgave for Christiansborg-politikkerne at bestemme hvordan man fejrer juleafslutning på den enkelte folkeskoler. Det må skolernes ledelse og forældrebestyrelsen tage sig af. Alligevel opfordrer han til, at traditionen med at gå i kirke fastholdes:

”Det er kommunalbestyrelserne der har ansvaret for folkeskolen, og jeg kommer ikke til at sidde på Christiansborg og kræve, at det bliver skrevet ind i folkeskoleloven, at alle børn skal besøge en kirke op til jul. Men jeg vil da opfordre til at man ude lokalt tager diskussionen og at skoler – også dem med mange muslimske elever – besøger en kirke. Det ligger jo også i god tråd med tankerne i folkeskolereformen om, at skolen skal åbne sig op over for lokalsamfundet,” siger Mattias Tesfaye til Netavisen Pio.

Det er ikke selve det religiøse ritual, der optager den socialdemokratiske ordfører. Han hæfter sig derimod ved, at traditionen er en anledning til at grupper med forskellig baggrund får et større kendskab til og forståelse for hinanden:

”Det handler ikke om religionskrig eller om at omvende muslimske børn til kristendom. Det handler om at give dem et indblik i den religion, der er den fylder mest i Danmark. Faktisk vil jeg sige, at jo flere muslimske elever der er på skolen, jo vigtigere er det, at de besøger en kirke og set hvad der foregår. Ligesom det er vigtigtigere at børn på brokvartererne undervises i hvad et landbrug er – dem der bor på landet skal jo nok finde ud af det helt af sig selv”, slutter han.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook