S: Penge til flere børn og ældre skal være lovkrav

Velfærdsudspil: Folketingets skal forpligte sig til at afsætte penge til det stigende antal børn og ældre
Budgetloven, der sætter et loft over det offentlige forbrug, skal ifølge Socialdemokratiet erstattes af en velfærdslov, der sikrer at pengene automatisk følger med, når der kommer flere børn og ældre. Og så vil S give SOSU-assistenter på over 25 år fuld løn under uddannelse.

Desuden vil Socialdemokratiet stoppe det voldsomt stigende forbrug af konsulenter i staten.

Det er hovedelementerne i et velfærdsudspil, som Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, præsenterede mandag.

I dag er der  loft over, hvor mange penge man må bruge på velfærd, der er det jo klogere at lægge et loft over, hvor mange penge man må bruge på konsulenter

Vil spare tre mia. på konsulenter

S-formanden understregede i sin præsentation, at statens udgifter til konsulenter er steget markant siden Løkke overtog magten i 2015.

“Det staten bruger på konsulenter er steget med mere end 50 procent siden 2015. Og jeg har utrolig svært ved at se merværdien for vores børn og ældre (...). I dag er der  loft over, hvor mange penge man må bruge på velfærd, der er det jo klogere at lægge et loft over, hvor mange penge man må bruge på konsulenter,” sagde Mette Frederiksen (S), da hun præsenterede velfærdsudspillet mandag formiddag på et pressemøde i Herlev.

Med loftet over udgifter til statens konsulenter, vil Socialdemokratiet spare tre milliarder kroner årligt, som skal bruges på kernevelfærd, lød det fra S-formanden.

De penge skal være med til at opfylde kravene i en ny forpligtende velfærdslov, som skal gøre det til et lovkrav, at de offentlige budgetter frem mod 2025 følger med den ændrede demografi, så der kommer flere penge i takt med det stigende antal børn og ældre.
 

Væk med uddannelsesloft

På pressemødet gentog S-formanden desuden allerede kendt socialdemokratisk politik på velfærdsområdet - blandt andet:  
 

  • Uddannelsesloftet - der gør, at man ikke kan tage en ny uddannelse, hvis man allerede har en uddannelse på samme niveau - skal afskaffes.

  • De årlige to procents besparelser på uddannelserne skal stoppes. Og så skal de nationale test i folkeskolens sløjfes for eleverne i 2. og 3. klasser.

  • Socialdemokratiet vil gøre noget ved lægemanglen i yderområderne ved at gøre det obligatorisk for de uddannede læger, at de udstationeres et halv år i områder med  mangel på praktiserende læger.

  • Man vil desuden uddanne flere læger og sygeplejersker.
     

Kritik af Budgetloven

Budgetloven, som Socialdemokratiet nu ønsker erstattes af en velfærdslov, har været kritiseret fra flere sider.

Kritikken er særlig gået på, at staten gennem Budgetloven holder kommunerne i så stramme økonomiske tøjler

En række fagforeninger og organisationer har i initiativet Skrot budgetloven dannet fælles front mod Budgetlovens udgiftsloft.

Enhedslisten har støttet, at man skrottede Budgetloven helt, mens SF tidligere har meldt ud, at man ønsker at lempe loven.

placeholder
Kritikken er særlig gået på, at staten gennem Budgetloven holder kommunerne i så stramme økonomiske tøjler, at det kommunale selvstyre reelt er sat ud af kraft. Desuden mener mange, at de økonomiske sanktioner for kommuner som overskrider udgiftsloftet er for hårde, og at resultatet er, at kommunerne ikke bruger færre penge på velfærd.

Socialdemokratiets udspil 'Velfærd først i hele Danmark' kan læses her.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce